Det här med att köpa sig följare

Mirka ringde mig igår. Ni vet, Trettonbarnsmamman. Hon var fly förbannad. Med all rätt.

 

Varken hon eller jag är så begåvade när det kommer till teknikaliteter på Facebook, Instagram, bloggen etc. Jag hade, tills i förra veckan, t ex ingen aning om att man kan ta bort kommentarer på Instagram. Vi är nollor med andra ord. Dock ärliga nollor.

 

Hur som. Hon hade pratat med några kompisar och då kom det upp att man tydligen kan köpa sig följare på Instagram. På skoj gick hon in och kollade en specifik person och mycket riktigt, från den ena dagen till exakt ett dygn senare hade personen ifråga fått 10.000 följare. Det här är en person som jag också känner till och som för ett tag sedan gjorde något jefligt fult mot mig, vilket kostade mig en nära vän.

 

Jag är också en bekräftelsejunkie men jag skulle a l d r i g någonsin fuska till mig följare. Mina fjösiga 4-5.000 följare på Instagram är riktiga följare som jag är stolt över. Visst, klart man vill ha fler men jag förtjänar uppenbarligen inte fler eftersom jag inte är tillräckligt aktiv där. Får alltså skylla mig själv.

 

Hur man ser att de är oäkta? Well, till att börja med så är köpta följare nästan alltid utländska. Klickar man på deras namn upptäcker man att de flesta av dom har privata konton med ytterst få följare. Man kan ju undra varför en kines eller arab följer en wanna be-junkie i Sverige liksom. Men det stannar inte där, man kan nämligen köpa Likes också. Tydligen. Det ser ju konstigt ut annars: 30.000 följare med 100 likes. Typ.

 

I normala fall skiter jag i vad folk har för sig så länge det inte drabbar mig. Var och en sköter sig själv. Mindar my own business. Problemet är, som Mirka också påpekade: att annonsörer luras under falska förespeglingar. De som vill annonsera och göra samarbeten tittar alltid på hur många följare och läsare man har. Sitter det då något jefla pucko som har köpt sig följare, så är det rent bedrägeri och i förlängningen så drabbar de oss korkade idioter som valt att vara ärliga eftersom vi aldrig blir tillfrågade då vi har för få följare.

 

Idag ska jag till Konsumentverket och träffa jurister och andra kunniga. Jag och ett gäng andra bloggare är inbjudna för att få ta del av de exakta regler som gäller vid samarbeten, köpta inlägg etc. Jag känner att jag behöver lära mig så att man har ryggen fri när/om Skatteverket kommer och knackar på.

 

 

 1. Hmm, jag kan följa dig på instagram också om du håller kurs på hur man skaffar det och hur man sedan gör. För min kunskap om Instagram är betydligt lägre än din.

  Vad det gäller fuskarna så funderar jag mest på hur de kan se sig själva I speglen och sova gott…… ? Har man så låg självkänsla att man behöver köpa/fuska tills sig bekräftelse kan man ju inte må så väldans bra inombords….

 2. Du tror inte att annonsörerna är medvetna om det här och checkar lite extra innan erbjudanden om samarbete?
  De har väll varit med ett tag i branschen de med, tänker jag.. 🙂

 3. Tror att de seriösa annonsörerna är mycket medvetna om detta….jag menar varför skulle de inte vara det om du och Mirka vet om det?…det är ju deras bransch liksom. Tror nog ni som är seriösa bloggare tjänar på det i slutänden i alla fall….dvs ni får bra samarbeten med bra och seriösa annonsörer som har produkter som vi följare skulle kunna tänkas vilja köpa 🙂 Hur det än är så läser man ju en blogg för att den tillför något, är rolig och kanske lite galen (läs din blogg) …så de med köpta följare och likes kommer inte att bestå så länge! Keep up….love your blog! 🙂

  1. Nä, där har du fel. De stora företagen har noll koll på sociala medier. För dom är det här en relativt ny bransch och de flesta av dom har inte hunnit grotta in sig i hur det fungerar. Tyvärr. Om man dessutom är en bloggare som ligger på en så kallad portal, t ex Finest, så lurar man ju även portalägaren. DOM borde däremot ha lite koll. I det här specifika fallet som jag och Mirka pratar om så har ingen av annonsörerna upptäckt något än.

   1. Ok….lite dåligt då kan man tycka…men de som förlorar på det är ju annonsörerna…det lär väl märka det så småningom…kanske dags att någon lär dem hur det är 🙂

    1. Då och då går instagram själva in och rensar och då rasar ju följarantalet drastiskt. Men jag tycker ändå att det är dålig stil. Oftast småbrudar med stora bloggar, men det finns en och en annan stor också..

     1. Jag hade det där som uppsatsämne och jobbar med marknadsföring så jag kan ge en liten förklaring:
      Företagen som säljer snabbrörliga konsumentprodukter som ofta är billiga och måste säljas i stora volymer (typ smink, mobilaccessoarer och andra småprylar) känner ofta till men bryr sig sällan om kvalitén på följare/bloggläsare. Ju mer räckvidd desto bättre SEO-resultat. Ärligt talat prioriterar de inte topprecensioner många gånger utan mängden gånger de nämns eftersom det hjälper produktens ranking i sökmotorer (som är den mest prioriterade säljkanalen). Google har däremot uppmärksammat det här och det har hänt att vissa har blivit ”straffade” men knappast i proportion till hur många såna företag det finns. En del är dock ärliga och bjuder helt enkelt på prover mm till bloggare/instagrammare med stor följarbas och ber dem skriva ärligt vad de tycker – bara de skriver något öht. Kostnaden är låg och förväntningarna något jämna åt båda hållen. En ensam bloggare väntas inte generera direkta jättemängder trafik och bloggaren får sällan eller väldigt lite betalt.

      Företag som har en kvalitetsstrategi och värdebaserad prissättning har alldeles för mycket att förlora på en sån här strategi så de är mer selektiva men visst, som du säger, en del har inte hängt med (även om alla verkar ha en social media manager nuförtiden) och blir då lurade. Men många annonsörer har tack och lov börjat utveckla policies för det här och det finns ett stort intresse bland bl.a. bloggportaler och andra mer långsiktigt seriösa aktörer. Kicki Norman som driver Daisy Beauty anordnar till exempel events där pressetik diskuteras med bloggare i skönhetsbranschen (varför också många som bloggar har börjat med samarbetspolicies i bloggpresentationen mm). Vi märkte också att grossister som säljer ”tyngre” varumärken har djupare och längre relationer med sina företrädare i sociala medier. Förhoppningsvis är det snart slut med lurendrejeriet!

 4. Seriöst?! Det är ju helt sjukt! ?
  Känner folk inte det minsta skam i kroppen eftersom att det är så lätt att kolla upp. Pinsamt inte minst att bildernas likes till största delen är köpta och falska.
  Själv är jag fullkomligt nöjd med mina 60-70 följare som jag känner varenda av.

 5. Instagram, visst är det en pastasort? 🙂
  Maken fick i onsdags ett brev från vårt sjukhus (Sundsvall/Härnösand) att de inte klarar av att operera honom inom en överskådlig framtid utan han hade blivit remitterad till Ersta. Redan dagen efter hörde de av sig och 15 december gör han sin viktop. Tror vi skiter i julmat i år kanske 🙂

 6. Jag tror att om du och Mirka lyfter upp detta till ytan kommer det få ganska stora konsekvenser för många kända profiler med bloggar och instagram. Det är ju utan tvekan ett utfört bedrägeri att köpa sig följare och sen locka till sig annonsörer på det!? Räkna med en och annan näsbränna från folk som kommer störa sig på att ni lyfter frågan – men stå på er! Att ”marknadsfolket” som bokar annonsering och lägger marknadsplaner inte har kol på detta är lite av en skandal….

 7. Visst kan man bli irriterad på sånt, men jag tror att de i slutänden biter sig själv i rumpan. Jag hade en liknande upplevelse i våras, plötsligt dök det upp en blogg med liknande innehåll som min på samma lista på Bloggportalen, och betydligt högre upp. Den stora skillnaden var att den hade startats bara ett par månader tidigare och hade tre gånger så många besökare som min som varit igång ett par år. Hrmpf, tänkte jag och gick in och kollade bloggen. Förvånande många inlägg hade väldigt liknande innehåll som inlägg jag tidigare publicerat på min blogg, jag hittade till och med några formuleringar som var identiska. Slumpen? Man börjar ju undra… Och att elda upp sig en smula. Efter att ha hållit koll i några månader insåg jag att besökssiffrorna pendlade väldigt och numera, efter ett halvår så ligger de oftast på bara ett par procent av vad de gjorde i våras, så det var alltså inga riktiga besökare det heller. Nu har jag förstått att det finns tjänster att köpa där man med teknikens hjälp får massor med träffar på sin blogg utan att ha några egentliga läsare. Så under ett halvår såg siffrorna bra ut men sedan blev det väl för dyrt och verkligheten återvände. Det är nog betydligt mer fuffens i bloggbranschen än vad de flesta är medvetna om. Där det finns pengar att hämta där finns också de som är beredda att sälja sin själ för att få lägga vantarna på dem.
  Charlotta

 8. Är man så mediakåt så man gör på det sättet? Obegripligt!
  Och hur kan någon göra nåt göra något mot Dig så att Du förlorar en nära vän?? Låter konstigt.
  Kram

 9. Nu har då fått en till följare! Följer ju din blogg, men hade missat dig på Insta☺Snart kanske du är uppe i 10.000 du också!??

 10. Seriöst, är det verkligen något att bli upprörd över? Det finns en hel del annat att bekymra sig över än att någon köper följare och likes!

  1. Allt är relativt men ja, jag blir jävligt irriterad eftersom jag (och Mirka … och andra som är seriösa) lägger ned vääääldigt mycket tid på våra bloggar och om då andra tar våra möjligheter till intäkter ifrån oss på falska grunder så blir man upprörd. I så fall tycker du alltså att idrottsmän som pysslar med anabola är helt egalt också?!

 11. Ja, det där med reklamen undrar jag över. Just nu ser jag överst reklam från Stor& Liten med bl a exakt den radiostyrda bil jag i måndags beställde som present till vårt 9-åriga barnbarn. Är detta en tillfällighet eller är den anpassad utifrån mina tidigare sökningar på nätet? ?

   1. Jo, Google har koll. Köpte kalsonger till sönerna via nätet, och sen hade jag kalsongreklam på varenda sida jag var inne på, inklusive när det var jobbgrejer.
    Lärdom: googla inte underkläder på jobbdatorn om du någon gång behöver koppla den till projektor och visa något för kollegor…

  1. Det kallas för Remarketing-annonsering, även kallad stalking-annonsering, en tjänst som Google erbjuder. Du reggas på hemsidan som hade varan, men där du valde att inte handla. Tydligen effektivt.

 12. Läser en hel del bloggar och kollar Instagram och har förstått hur en del funkar. Sonen har även berättat allt om hur det funkar med följare. Han skrattar åt mina 135st hi hi. Följt dig länge men aldrig skrivit. Sagt hej en gång för lääääänge sen när du hade en popup på nedre botten i Blocks. Du är den mest ärligaste personen i blogg/Instagram världen. Ville bara säga det. Hälsning från mellanmjölksbromma

  1. Åh, tack Carin! Och som jag skrev tidigare; jag måste ha bott i en bubbla för jag har haft noll koll på det här. Förutsätter att alla är ärliga. Alltså med följare. Att bloggare skiter i att skriva att det är reklam, well, dom måste ju tro att ni läsare är dumma i huvudet. Vilket bara d e t gör mig förbannad.

 13. Jag tycker att alla vet det och har inget problem med det. Ogillar dock starkt alla dom gör reklam utan att skriva det. Förstår att man är positiv när det är gratis men läsaren vet ju inte det. Det är att luras sina läsare. Så trött på att alla gör reklam för samma saker och tycker bara det är pinsamt att vissa inte anger att det är köpt reklam. Vem tror det är slump att de skriver om samma sak som alla andra?

  1. För att det bara är en av flera och personen i fråga är bara ett exempel. Jag tror på karma så förr eller senare kommer sanningen fram. Sen är det så att jag egentligen inte ska skriva inlägg när jag är förbannad, det blir nämligen aldrig bra…

   1. Det var ju en rensning tidigare då vissa tappade massor av följare. Inte så svårt att förstå vem Mona menar om man tänker tillbaka på de senaste året men den personen är ju inte unik på ngt sätt i att göra såhär. Rätt att inte hänga ut tycker jag : ))

 14. Mona, vi måste ta en fika och gå igenom alla turer nu. Är så nyfiken. Ja jag vet att det inte är fint att vara så nyfiken. Men det sk*ter jag i. Jag vill höra allt skvaller, alla turer…
  Ibland kan det vara bra att få prata av sig med någon som inte känner personerna i fråga och inte insatt i det hela. Jag lyssnar gärna. ??

 15. Men att köpa sig följare både på IG och Twitter är ju inget nytt alls? Och det finns sätt att mixtra med bloggstatistik också…
  Så länge som man kan tjäna pengar på något så kan du vara säker på att det finns folk som kommer på ett sätt att utnyttja det…

  1. Jag tycker att det är förjävligt. Hur fan kan man sova lugnt om man fuskar på det sättet. Och visst, det kan ju tyckas som småproblem i världen just nu men vi som är ärliga och som har bloggen som en intäkt har ju inte en chans mot dessa människor.

 16. Om det är nu är samarbete man är ute efter på insta (av alla ställen) så gäller det nog att vara lite mer smidig än att köpa sig följare. Tror det mesta ligger i ration följare:likes.
  Så det ÄR ett småproblem. Absolut inget att reta upp sig på. Mest synd om personen som tror spökföljare kommer att inbringa likes eller kommentarer. Vem som helst annars kan se igenom det lilla fusket, 10,000 följare och 5 likes…Eeeehhh nuff said…
  Sådant lär ju företag se direkt.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..