Med åren kommer smaken…eller hur man blir kär på äldre dar

Tänkte att vi skulle prata om en sak, och jag vill höra hur det funkar för er:

Jag har märkt att min smak har ändrats med åren och konstigt vore det väl annars.

Men saken är den att jag har börjat gilla saker…och butiker.. som jag tokhatat förr om åren.

Som Svenskt Tenn t ex. För er som inte bor i Stockholm så kan jag berätta att det är en affär som funnits sedan 20-talet. En kultbutik. En riktig kärringaffär.

Har jag tyckt. Jämt.

Det började med att jag gick och sneglade på dom däringa klassiska elefanterna de säljer. På olika föremål. Just brickorna tyckte jag kanske…var…fina.

Skärmavbild 2013-07-28 kl. 23.04.28Plötsligt noterade jag att jag har tre stycken. I olika storlekar. De bara stod där i köket en dag.  Häpp.

Sen gick jag dit och klämde på lite kuddar. I flera månader.

Och en vacker dag låg det tre stycken i soffan. Bara så där. Fattar ingeting.  Häpphäpp

I våras var jag och Magdalena på ett litet event. Ett mumin-event. Det var en butik på Söder som heter Artek. Skapad av bland andra Alvar Aalto. Ni vet, den finska designern som bland annat ritat den där tulpanvasen som alla har:

imgresAlla utom jag faktiskt.

Hur som. Jag var på eventet, som var en presentation av samarbete mellan Artek och Mumin.

IMG_5992

Nu är det ju så att jag är aningen för gammal för Mumin. Inte riktigt my cup of tea. Maggan däremot, hon älskar Mumin, i synnerhet kaffemuggar med Muminmotiv. Och jag bara suckar. Fast, det är klart; hon är 10 år yngre än jag också.

Men, det var något med dom där pallarna. De har ju funnits sedan finska vinterkriget. Ungefär.

IMG_6028Så jag har ju sett dom genom åren, men inte hetsat upp mig nämnvärt.

Nu, av någon ytterst märklig anledning, så tycker jag dom är skitsnygga. Enkla..stilrena.

Så både jag och Magdalena beställde var sin.

Härom veckan jag hämtade jag dom.

IMG_5994

Tog Maggans också eftersom hon är ute och flänger land och rike runt.

Hem, satte ihop den och ställde den på det perfekta stället i köket. Den är så sjukt snygg.

IMG_6314

Det tog två veckor innan maken såg den.

”Vad är det där för nåt?”

”En pall ser du väl!”

”Haru varit på IKEA?”

”Eh, du menar att du inte kan se skillnad på en ful IKEA-pall, och en Alvar Aalto-pall? Du HAR verkligen ingen smak!”

Precis då kommer talibanen förbi.

”Mamma, det där är inte riktigt i min smak.” Som hon alltid säger om något är skitfult, eller smakar bajs.

Men så är båda två yngre än vad jag är.

Själv ska jag ha sex med min fina pall.

Plenty of times. Tills de ynglar av sig.

För jag tänker skaffa fler.

Häppelihäpphäpp

 1. …eller så köper du fler pallar på IKEA, för finns det inte pallar där för under hundralappen som ser EXAKT ut sådär? 😀

 2. Du bara måste ha en Alvar Aalto-vas. Det är ett måste och du skulle bara veta hur snyggt det är med tulpaner i en sådan! Ut och skaffa en nu, pronto. Såg att det fanns specialerbjudande på två vaser, i olika storlekar, för kampanjpris. Nu minns jag inte var det var, men jag skulle slå till direkt!

 3. Jag är ganska säker på att Ikea har exakt likadana pallar
  till ett mycket bättre pris. Så då köper jag mycket hellre på Ikea.
  Förstår faktiskt inte varför man vill betala extra för ett märke:-)
  Kram!

  1. Har dessa från ikea, men de är väldigt rangliga och instabila. I har stadgat upp med fler skruvar och vinkeljärn.
   Man får vad man betalar för.

 4. Kan tyvärr inte hålla med ang pallen… sorrry men skitful :-/ men smaken är som baken o det är väl tur det 😉

  SOm ngn skrev, finns på ikea… jag är nog den som inte betalar xtra för namnet .

 5. Hej Mona,

  Ja visst ändrar man smak med åren. I alla fall på vissa saker. Har själv märkt att just den här butiken börjar nämnas mer och mer även bland mina kvinliga bekanta. Och vet du vad…. Jag äger inte heller någon tulpanvas

 6. Sorry Mona, men jag hade nog också tippat på Ikea om du frågat mig =)
  Jag är förvisso helt lost vad det gäller kända designers så… Håller mig till Ikea, Mio mm när jag handlar möbler =) Men visst är det så, att smaken ändras med åren. Både vad det gäller inredning och kläder. Känner igen det där med att plötsligt börja gilla en del butiker man tidigare ratat för att de är för kärringar… Vad kan det bero på??? Inte kan det väl vara så att man börjar bli kärring själv??? Näe, tänkte väl det!!! =)
  Kram!

 7. Tycker pallen är skitsnygg, men skulle aldrig betala vad den antagligen kostat. Och jag får erkänna att jag nog är som maken, känner inte igen olika märken.
  Jag är nog den minst imponerade av märken i Sverige, tror jag. Antingen tycker jag nåt är snyggt eller så tycker jag inte det, oavsett vem som tillverkat/designat.

 8. För att svara på din fråga hur det är för oss… på äldre dar så är inte namnet, märken viktigt för mig som det var när man var 15-25 kanske.

  Tex alla som svimmar utav odd Molly kläderna, sorry , ser inte det snygga i spets, brodyrer och babyfärger på kläderna….

  Tex uggs, love love love, men skulle jag betala massa pengar för de? Nope….

  Tror även det är viktigt som förälder att visa barnen att the brand är inte allt, du ser ju tex allt strul som följer med iphone luren… du kan få 100 ggr så mycket bättre android lur för halva priset…

 9. Jag håller på Aalto! Välgjord och med ett bestående värde i motsats till kopian som förmodligen inte håller så länge.

 10. Nä, där går gränsen.. Betala så mycket pengar för en pall?, nä då köper jag hellre en eller flera på IKEA..
  Nästa gång du ska köpa en tycker jag du tar å sätter in dom pengarna på barncancerfonden ist 🙂

 11. Frida på Trendenser.se skriver väldigt bra om det här med kopior och betydelsen av mönsterskydd. Det är inte riktigt så enkelt som att ”jag tänker minsann inte betala för märket”.

 12. Man får ju det man betalar för. Aaltos håller hur länge som helst. För vad den kostar kan man förstås köpa ett dussin från Ikea och kasta dem när de börjar bli vingliga. Men Aaltos är den klara vinnaren, hållbar med snygg finish.
  Vasen är både snygg och bra, både med och utan blommor, köp en sån Mona.

 13. Snygg, JA det håller jag med om

  Men hade aldrig gett 2000 för en pall, hur snygg den än är 🙂

  Hade hellre köpt IKEA pallen o målat om den lr nåt

 14. Tro det eller ej men jag har en liknande pall, dock med stålben som jag inhandlade på just Ikea för hundra år sen och den hänger med än. Hade nog tur när jag inhandlade den för den är stabil. Och vad jag älskar den pallen, har nytta av den nästan varje dag. Så när den väl ger vika kommer jag nog köpa en med kvalite typ din pall Mona. Jag hatar att köpa dålig kvalite, blir bara irriterad. alltså vem vill ha en ranglig pall för 69? Det är nog nått som ändras med tiden, jag är noga med kvaliten och ja smaken ändras en del men det är ju som modet.

 15. Visst ändras smaken över tid, håller dock inte med om att ”snart gillar du blommigt”. Det gjorde jag i 25 års åldern när Laura Ashley kom till Stockholm… It must have been love but it’s over now… En blandning av olika stilar är snyggast

 16. Haha, vad kul att du skrivit ett inlägg om just detta som jag gått och funderat på ibland! Jag är i …hmpff… samma ålder som du och har noterat detta sedan en tid tillbaka. Är väl en mognadssak antar jag.

 17. Vasen har jag inte men massa annat av denne man. Tyckte dock bättre om honom när jag var yngre…… Har heller inte denna pall men är ägare till en hel hög med Engelbreckt stolar av olika sorter. Fast hade jag inte hittat dem till det pris som jag gjorde hade jag inte haft dem….

  Tycker nog bäst om en balans mellan kvalité och pris…… Dvs bra kvalité till lågt pis.

 18. Tror det är en blandning av ålder samt att man faktiskt har en plånbok som klarar av att köpa en dyrare pall. Tror dessutom att kvaliteten blir viktigare med åren. Pallarna är supersnygga precis som det mesta Alvar Alto designat! Svenskt Tenn är jag lita mer kluiven till. Men elefanterna är fina. Vi hade senapsgult med elefanter på när jag var liten och jag gillar den färgen men vet inte om den finns kvar?

 19. Ifs säkert bättre kvalite från svenskt Tenn än från Ikea
  men hade nog inte gett 2000 för en pall ändå
  möjligtvis några hundra lappar men där går gränsen

  Tror det e för att mamma alltid varit så snål ifs hon var tvungen med tanke på att hon var ensam med 5 barn att försörja så till viss del har det smittat av sig på mig även om jag slösar mer än hon 😉

 20. Vågar inte tänka på vad du gett för den pallen?!?! Ser exakt likadan ut som IKEAs och jag tror att den gör samma jobb som den du skaffat 😉 …. brickor m elefanter e INTE fint Mona!! Sorry!! Du får gå i andra affärer!! ;). Kramar

 21. Men såna trötta kommentarer. Om vi börjar i en ände:
  Ni som anser att IKEA är lika bra. Fel. Jämför en ikea-pall med en Aalto. Det är milsvid skillnad inte bara på priset. För IKEA vågade inte kopiera fullt ut. Och att ni sedan därmed anser att det är helt ok att IKEA kopierar design gör en lite sorgsen. Inspireras fine, men den strukturerade kopiering som man gör är knappast snygg. Vidare ”jag bryr mig inte om namn” – ok men bryr ni er om design? Att köpa något av Aalto handlar inte om att köpa för namnet utan att betala för designen och en oerhört mycket högre kvalitet i produktionen (och oftare schysstare produktion – men ni kanske inte tycker underbetalda arbetare i Vietnam är något problem heller). Så slutligen: att säga ”köp IKEA istället” innebär att ni därmed tycker att design är onödigt. För ni säger att ingen borde betala dyrt för design – en design som IKEA kopierat och därmed gjort möjligt att köpa billigare. Utan designen av Aalto fanns ingen IKEA-pall heller. Följaktligen önskar ni att vackra saker inte bör finnas för om ingen köper god design kommer den heller inte att skapas. Så generellt är ni ute och cyklare som fan.

  1. Jag önskar att det hade funnits en gilla-knapp på den kommentaren. Isf hade jag tryckt på den en miljard gånger.

   Vad gäller ändrad smak. Mjae. Jag är nog fortfarande lika barnslig. Eller rättare sagt, jag är fashion 😉

  2. Det är ju valfritt vad man vill lägga pengarna på… =) Eller hur?
   Tror att de flesta här handlar efter den ekonomi man har… Och att ingen tycker att design är onödigt. Tror också att de flesta här skriver med ”glimten i ögat” =)

   1. Just ja. Det är inte på allvar att de tycker att Mona ska skippa att köpa dem och lägga mellanskillnaden hos Barncancerfonden (som fö har väldigt mycket designmöbler på sitt kontor)

    1. Men seriöst… Många tycker säkert att Mona ska köpa en pall på Ikea istället… Men det valet gör ju hon. Och jag tror inte att hon väljer Ikea. Men faktum är att många som läser Monas blogg, tror jag, har en något lägre inkomst än vad kanske Mona har och prioriterar kanske inte en märkespall… Men vill säkert inte för den sakens skull att design inte ska finnas. Det fina med Mona är ju att hon kan driva lite med sig själv och ”finhooden” hon bor i och det liv hon lever. Tror säkert att barncancerfondens kontor har en hel del påkostade möbler likt många andra kontor…

    2. Vad jag förstått på inlägg i den här bloggen så är inte Mona speciellt gniden av sig, ja hon har råd med en pall för 2000 kr och inget jag missunnar henne för har förstått att hon redan ger bort en del till olika hjälporganisationer/insamlingar vilka o hur mycket hon ger till de är inget vi läsare har med o göra direkt, utan kan va glada att hon & maken är omtänksama nog att skänka pengar

     Precis som det är allas beslut härinne om de vill köpa en från IKEA lr nån annanstans beroende på ekonomi, tycke & smak för vi är alla olika

 22. Som den äkta finnen man är, älskar jag verkligen mumin-pallarna och bordet !! skitsnyggt ! allt övrigt från Aalto, Iittala, Marimekko och Arabia älskar jag också, men äger väldigt få prylar eftersom jag är så hårdhänt så det mesta går sönder 😀

   1. Prövade det men hittade inte fram dit jag ville… Inte heller i deras finländska webshop… Fanns det en butik i sthlm som säljer dem?

 23. Muminmuggarna är helt underbara. Jag, och många av mina väninnor, sparar på dem. Och vi är 50+.
  Pallarna och vasen är fantastiskt fina.

  1. Muminmuggarna gillar jag med skarpt, hade nog med kunnat tänka mig ha sådana

   har en tulpanvas som jag fick från nån tidning/boklubb jag gick med i

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..