När talibanen vill prata sex och samlevnad

Härom dagen upptäckte maken att talibanen varit ute på nätet med iPaden och sökt på ”sex”. Vi satte oss ned och pratade lite med henne om det där. Om att hon hellre skulle fråga oss om det var något hon undrade över då informationen på nätet kanske inte var så där jättebra. Det var ett bra samtal och vi kände oss väry nöjda som föräldrar.

Talibanen fyller 10 år om tre veckor. Det verkar som om det rör sig mycket i huvudet på henne just nu för igår hade vi ytterligare ett samtal:

”Mamma, kan man ha sex när man mens?”

Jag stod och sorterade tvätt och höll på att trilla ned i tvättkorgen.

”Eh..öh..jo, k a n kan man väl, men det är inte så…trevligt.”

”Men, hur länge har man mens då?”

”Det är lite olika, men typ 3-5 dagar.”

”Kan man ha sex på kvällen då?”

”Ähum..njae, alltså igen: man kan, men det är inte så..bekvämt. Bättre att vänta tills dom här 5 dagarna har gått.”

”När får man mens då?”

”Det är också olika, men någon gång mellan 13-17 år. Ungefär. Ibland tidigare.”

Det slår mig plötsligt att jag glömt en viktig detalj.

”Fast vet du, man får inte ha sex förrän man har fyllt 15 år.”

Under tiden tänker jag, hela tiden: ”bara hon inte frågar hur gammal jag var första gången, då får jag fan ljuga!” (Man kan säga att farbror polisen skulle ha kommit..om de visste.)

”Varför inte då?”

”Ja..man är inte mogen mentalt, och ibland inte fysiskt att ha det då..har man bestämt.”

Tystnad.

”Så..då var du 38 när du hade sex med pappa och…hur gammal var du när du hade sex med Peter?” (22-åringens pappa.)

”Jag var 25 när jag fick henne. Om det är det du menar.”

”Så du har haft sex två gånger?”

*Host * host*…kikhosta*

”Eh..nja, några gånger till. Man blir inte med barn varje gång man har sex.”

”VA, blir man inte?!”

”Nä.”

”Men, varför har man sex då?”

”För att det är skönt.”

”Kommer jag också att tycka det?”

HERREGUD, KAN FRÅGORNA TA SLUT NÅGON GÅNG!

”Ja, det kommer du.”

Tystnad.

”Okej. Bra. Då vet jag.”

Pjuuuuhh. Jag var på riktigt svettig ända ned i Söderköping. Fifan så dålig jag är på sånt här. Minns ni förra gången?

 

 1. Men Mona, man kan få mens så tidigt som 10. Det fick jag och min mamma hade inte hunit berätta om det än… så förbred henne!

 2. Helt underbart samtal 🙂 Önskar jag hade kunnat prata så med min mamma men på den tiden sågs det som något man helst inte pratade om.

 3. Du är inte ensam….tyckte du skötte det lysande…märkligt det där, att det ska vara så pinsamt…å andra sidan så tyckte jag det var pinsamt åt andra hållet också…dvs att prata med mina föräldrar om sådant, gjorde nog aldrig det…ja mens med mamma såklart…i dagen läge finns ju som sagt internet i alla fall om man undrar över något, dock är det väl tveksamt vilken information man får på vissa håll på nätet såklart! så det är nog toppen att ha en dialog med sina barn också såklart. Tyckte du gjorde det bra so far 🙂

 4. Jag tycker du klarade det galant Mona!

  Med sonen var det jag som tog initiativet och harklade till mig en stund och ville prata om sex och sånt med sonen. Han var generad och jag var målmedveten 🙂 Det hade förekommit gruppsex på högstadiet där flickor (förväntat av porrfilmer) ”ställt upp” och jag ville få honom att förstå att det är viktigt att ALLA vill och att det ibland kan vara så att man förväntas vilja och inte vill egentligen… ja ni hajjar…

  till Slut säger sonen ”mamma jag har ju inte ens kommit i puberteten och inte varit med nån tjej och det lär nog dröja ett bra tag till”… jag mumlade något om att det är bra att vara ute i god tid….

  men nästa barn – mellantjejen – tajmade jag samtalet (av det mer allvarliga slaget) för sent på sisådär 1.5 år…. kände mig urusel som mor. Men fick en kram från henne med ett ”jag har pratat med barnmorskan och har koll på läget – men lovar att jag ska komma till dig om jag undrar över något….”

  ett barn till… där har syrran sagt att det är nog bättre att hon i egenskap som storasyster håller kollen, jag har ändå tagit mitt ansvar och pratat med henne och fick på temat samma svar ”jag tar det med syrran när det aktuellt”..

  ja du, det är intressant med blommor och bin och sex och samlevnad

  kram till dig idag!

  1. Så fint skrivet! Vilken bra relation du som morsa skapat mellan dina döttrar!
   Ibland rannsakar jag mig själv hur jag pratade med mina barn.
   Den äldsta, en dotter: Du behöver aldrig, aldrig gå med på något som du inte vill själv.
   Den yngre, en son: Du får aldrig, aldrig, bete dig ovarsamt, göra något mot någon flicka mot hennes vilja.
   Egentligen borde jag sagt samma sak till bägge två.
   Men könsrollerna var så påtagliga.
   Idag vet jag bättre.

 5. Underbar unge Du har. Har också fått dessa frågor, jag skrattar gott nu men det gjorde jag inte då. Du skötte Dig bra tycker jag.

 6. Ha ha…. hade velat se dig stå o svara på hennes frågor 🙂

  Men tycker du verkade sköta det rätt bra…. Min mamma slapp de frågorna från mig fast beror nog på att jag inte är den mest frågvisa personen och att jag tyckte det skulle va pinsamt o fråga i den åldern…. Jag experimenterade en hel del redan i 12 års åldern med ett par killkompisar, vi höll väl inte alltid på med direkt barnvänliga lekar på rasterna utan gömde oss o gympasalen lr efter skolan i trädkojan 😀

 7. Hahahaha! Bara att svara ärligt och lägga svaren på ett barns nivå av förståelse. I skolan tipsade några äldre killar min son om en sida där det skulle finnas coola gratisspel… han o kompisen som satt med… ja de hamnade på en porrsajt. Hans reaktion då vi pratade om saken var: Men mamma jag såg att det var fejk. Det var hans tumme man såg och inte snoppen! Hahaha! Jag trodde jag skulle dö av skratt!

 8. Härligt samtal 😉

  Kan med värme rek boken
  ”Ett barn blir till” av Lennart Nilsson
  (om du inte redan har den)
  Helt underbar bok jag lånat ut p aldrig fått tbx.
  Nyfikna jag o min kompis fick läsa den som 7-åring, under mammas överseende, o som vi fnittrade ;-p
  Värdefull bok som sagt.
  Hare’!

 9. Min 15 åriga dotter köpte för egna pengar boken ”50 nyanser av honom” och läste den på 2 dygn. Sen ville hon diskutera den under en middag med mig. Minns knappt vad jag svarade mer än att ”vi kan prata om s/m sex när du fyllt 18”. Hon nämnde nåt om att med pappa kan jag prata om sånt, och jag svarade att då får hon göra det med honom.

  Hon kan väl prata om sånt med sina kompisar och inte med mig…. (tänker jag)
  Jag kan bara säga att jag var heeelt oförberedd och fruktansvärt opedagogisk.

 10. Hmmm, till talibanen. Var lite smart och fråga din syster. Din mamma kommer bara göra det hela pinsamt och lär väl bli upprörd över en del. Så fråga syrran din, då får du bra svar.

 11. Hahahahahahahaha!!! Jag tror jag garvar läpparna av mig!! Tack söta Talibanen för att du utsätter din mor för detta! Har precis förlängt livet med 100 år pga skratt!

 12. Du skötte dig alldeles utmärkt tycker jag! Viktigast att svara så ärligt som möjligt.
  Min mamma berättade utan problem för mig när jag var ganska liten. Så när min kusin och jag sen satt hemma hos faster (under köksbordet, av någon anledning) och hon berättade att hennes pappa plockat ihop henne av lösa delar på EPA, så svarade jag att nä,nä så här går det till på riktigheten. Och min faster som stod och diskade fick höra en grundlig redovisning för hur barn blir till. Kusinen frågade storögt sin mamma om det verkligen stämde, och faster kunde bara svara att, jo, det gjorde det.

 13. Det var av mig hon handlade och jag kommer i ärlighetens namn inte ihåg vad hon handlade. Ja, förutom blomman!!

   1. Jobbar bara dagtid men finns oftast i kassan. Kom och säg hel när du är där.
    Ska hälsa Patrik som är på frukten imorgon om hallonen!!!

 14. Fantastiskt Mona, jag har ont i magen av skrattandet. Vi hade vårt samtal om sex under en påskmiddag, lite oväntat. Det är bra att Talibanen frågar dig även om det kan kännas lite svettigt 🙂

 15. Hahaha, känner mig aningens lättad över dealen jag gjorde med maken när jag var gravid. Blir det en tjej så tar jag snacket, blir det en kille så får maken sköta blommor och bin pratet. Det blev en pojk, så jag slipper.

 16. ”sa du har haft sex tva ganger”! Oj som jag har skrattat hela eftermiddagen at det där! Men Mona, du fick till det väldigt bra, det tycker jag.

 17. Haha snacka om hög igenkänningsfaktor!
  12 åringen här hemma hade inte riktigt greppat att mamsen kunde se allt han var inne på på sin ifån samt att de foton han sparade hamnade på paddan…. Det inbjöd till intressanta samtal som i slutändan faktiskt nog var mer jobbiga för sonen.
  Trodde inte att jag skulle fixat men det gjorde jag!

 18. Ooops, vad svettigt!! 🙂 Roligt att hon frågar er iaf, mina tjejer frågar aldrig nåt (12 o 14 år) men jag upplyser dom ändå 😉

 19. Haha, hon är så himla rolig! Men det sista svaret.. ”Ja det kommer du”. Det vet du väl inte? Det är låååångt ifrån alla som njuter av sex, eller ens vill ha det. Och det är också ok!

   1. Håller med. Att inte njuta av sex är ju inte normen. Det är ju meningen att man ska göra det så att då svara ”Nä, det vet man inte…det är mycket möjligt att du inte kommer tycka om det” känns ju faktiskt inte riktigt klokt. Känner man ingen njutning alls från sex (och då menar jag inte att man måste få orgasm), så bör man nog träffa en terapeut och ta reda på de bakomliggande orsakerna. Eller en gynekolog om problemet är fysiskt.

  1. Oj, jag kan inte heller tänka mig att svara något annat på den där frågan än att ”ja, det kommer du”. Om man inte njuter av sex någonsin finns det nog någon anledning man bör kolla upp, antingen fysiskt eller psykiskt (ex. hormonhalter kan ställa till det fruktansvärt). Men att utgå från att det ska vara njutningsfullt med sex måste man ju göra.

 20. Haha! En av mina bästa vänner har två grabbar, den yngste lite försynt men blev påkommen genom historiken i webbläsaren. Han hade skrivit något i stil med kn**ls*x.se men stavat fel. Bara ett L. Oerhört underhållande. Hon var inte riktigt lika pedagogisk och hade ett allvarligt samtal ihop med fadern att det var olagligt och att polisen kunde se vad han gör på nätet och sätta mamma och pappa i fängelse. Han försökte inte porrsurfa mer efter det.

  Något år senare kände hon att det var dags att lära honom tvätta pillen ordentligt, inför pubertet, men tyckte det var lite svårt eftersom hon inte hade någon själv och då är det inte helt lätt att relatera. Så hon skickade in pappan i badrummet med ungen så han faktiskt kunde visa på sig själv hur man tvättar sig ordentligt. Hon hörde bara genom dörren när pappa visade sin egen pille hur ungen halvt skräckslagen och halvt imponerad bara vrålade ”men gud pappa…ska den bli SÅ stor?”. Då gick det inte så bra att förklara efter det eftersom både den ömma modern och fadern bröt ihop av skratt.

  Herregud vad glad jag är att jag slipper förklara sånt.

 21. Vilken trygg och härlig tjej ni har ! Cred till dej och maken som uppenbarligen gjort ett fantastiskt jobb ! Öppenhet och att förmedla känslan av att kunna prata om allt det har man igen många gånger speciellt under tonårstiden! Kram

 22. Barndomsminne: Är c:a 6-7 år & har just (minns inte på vilket sätt) fått reda på detta osmakliga sätt på vilket barn blir till.
  Men.
  Jag fick för mig att detta fasansfulla endast skedde med det FÖRSTA barnet, sedan skulle resten av ev. barnaskara liksom komma av sig självt.
  LYCKAN i att ha en storasyster, STACKARS henne, som blev till på detta vidriga sätt, phijuu..att jag var nr 2, som dels slapp tvinga mina föräldrar till detta vidriga, dels var ”renare” än min syster.
  Minns ångesten när jag tänkte på alla jag kände som var äldst i syskonskaran, tyckte så oändligt synd om dem…
  Man kan skratta åt det naiva, men nog är det befriande härligt att ”dagens barn” vågar vara mer öppna med sina funderingar & att ”dagens föräldrar” är mer öppna med sina svar.
  Även om det är skitans svårt att formulera sig enkelt & begripligt.
  Är övertygad om att Talibanen i nuläget får de svar hon behöver av dig.
  De andra svaren kommer hon ju själv finna ut så småningom…..
  Jomen, 22-åringen har ju lyckats.
  Mona, ge dig själv en smekning på överarmen, att du är Drottning of all Bloggers må vara av underordnad betydelse i sammanhanget, Talibanenmorsan är om möjligt än mer älskad.
  Kram.

 23. Tänk när min ena dotter på HÖGSKOLAN berätta för sin nya pojkvän på ca 20 år att hans föräldrar hade Sex! Han starta ett storgräl och kunde inte förstå att föräldrar gjorde sånt för de var gamla runt 50!!! Hahaa.. vissa ungdomar har svårt att fatta att det fortsätter upp i åldern att fortfarande ha sex utan att skaffa barn.

 24. Min 5 åring frågade mig en morgon rätt ut bara ”Hur kommer bebisar ut från magen?”. Så nu väntar man på frågan hur bebisar kommer IN i magen… ojoj..
  Han är en väldigt nyfiken och frågvis pojke.
  Är ju bra på ett sätt..
  Får nog börja fundera ut en bra förklaring 🙂

 25. kommentarerna är ju nästan lika roligt som inlägget ‘flinar*. Åh vad jag är glad att jag inte har några barn som jag måste förklara det där om blommor och bin för =p

 26. Ha ha ha skrattattack 🙂 Talibanen får hålla sig till snickerierna ett tag till, killarna får komma senare 🙂

 27. Meeen—vilken kärr—g du e Mona! Man säger att; man MÅSTE vara 15 bast för annars hämtar snuten en, DU kan bli gravid…(och vilken yngre tonnis vill bli förälder hipp som happ???? O vem fasen vill bli farmor/mormor när man e ….25? typ?? =O))) Det gör ont som F-N ( säger man, även om det kanske ibland mer liknar ett myggstick… ouuups, lät kanske galet??Bjussar på det!!) och DESSUTOM kan man få allsköns könssjukdomar!! Bättre o skrika ett FETT BUUU än o jamsa med för erkänn… Vem av oss vill bli gammelförälder nu?? O vem av oss vill hämta upp våra kids på en mottagning som tar hand om dom med div sjukdomar i Fiffelina/Bennidorm??? Hon e smart. eran Taliban! bara o hänga med, hicka eller inte =O)!!

 28. :))
  Vi satt runt matbordet och pratade om allt möjligt, när min 10 åring kom in på när hon såg två åsnor som parade sig. Den en hade jättestor snopp, mamma.
  Ja det har andra djur också svarar jag, min man har diskret börjat duka av och vill INTE svara på följd frågor,
  -Vadå!! Blir pappas snopp också stor???
  (Hmmm här hade det varit lättare om hon inte sa just pappas, utan heller killars)
  -jo,ja det blir den.
  Min 12åring håller på att dö och tycker att vi kan sluta prata om det här, men nu har lilla L vaknat och slagit på parabolöronen.
  Sedan bombardera hon mig.
  De verkar ha samma sorts frågor, så hon vet också att jag kanske har gjort det mer än två gånger:))
  Summan av kardemumman är att jag känner mig trygg i att hon frågar och att vi svarar. Der finns så mycket snedvriden info om de söker själva, vilket de naturligtvis kommer göra ändå men få finns det en chans att prata vidare om det när isen redan är bruten.
  Lycka till med vidare info;)
  Kram Carina

 29. Hahaha! Du var 25 när du hade sex & fick 22 åringen :)) herregud så rolig du är :)) du skriver världens bästa blogg! Kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..