Kan vi prata lite om bloggreklam?

Jag har tänkt på en sak. Att jag nog måste förklara lite hur jag tänker kring reklam i bloggen.

Allt jag gör reklam för i mina inlägg, gör jag för att jag vill. Inte för att jag är köpt. En enda sekund. Jag får ofta mail från företag som vill att jag gör så kallade ”köpta inlägg”, dvs att jag ska skriva om nån produkt som jag ska tycka är skitbra, fast jag inte alls kanske tycker det. Eller ens har testat. Det finns ju dom som t ex skriver ett inlägg om nåt spel och får läsarna att tro att denne (oftast med familj) tycker det är jääätteroligt att spela det här spelet och oj vad det är bra och bla bla bla. Det skrivs på ett sätt som att man verkligen tror att bloggaren i fråga är ärlig. Jamenellerhur.

Alla är vi olika men jag föredrar att tacka nej till sånt. Även om jag skulle få 30 000 kr för det. Och missförstå mig rätt nu: jag har inga problem att folk gör sån reklam, men jag tycker man ska vara ärlig mot sina läsare och tala om att det ä r betald reklam.

En enda gång för länge sen fick jag betalt för en produkt. Det var på Bloggfamiljen och det var ett skitsmart kort, typ kreditkort: i stället för att man hade femtioelva medlemskort i plånkan, så kunde det här företaget tanka ned allihopa på ett enda kort. Verkligen smart. Efteråt anmälde jag mitt intresse för ett sånt men det kom aldrig något och nyss hörde jag att dom lagt ned.

Men, det viktiga för mig i det caset var att jag tyckte det var en bra grej, annars hade jag aldrig gjort det. Problemet var att jag fick en fadd smak i munnen efteråt. Kalla mig tönt men det hade känts bättre om jag skrivit att jag fått betalt för det.

Efter det så bestämde jag mig för att aldrig någonsin göra nåt sånt igen, inte utan att tala om det för er läsare.  Jag kommer aldrig, a l d r i g, att bli en köpt bloggare. Det finns så otroligt många kändisar (och annat löst folk) som är det och jag tycker det är patetiskt. Men, det får stå för dom. Vem är  jag att döma..

Däremot så tycker jag det är viktigt att ibland hjälpa kompisar. Om nån t ex har en väskbutik (som by the way har rea nu) så har jag inga problem att göra reklam för den. Särskilt inte om det är snygga väskor. Eller om någon öppnar ett café här i finhooden, klart jag gör reklam för det då. (Upptäckte just att dom inte reggat domänen för fiket så jag kunde inte länka…)

Och ibland blir det ödet som avgör: som när jag fick erbjudande genom en kompis att göra Restylane-fyllning i fejset på Akademiklinken (när jag skulle vara demopatient på ett event, ni vet…). AK hade ingen som helst aning om att jag har en hyfsat stor blogg och självklart bloggade jag om det.

Men ibland finns det enklare saker. Som att hjälpa en bloggkompis med en länk för att dra läsare. Sen är det upp till bloggaren att få läsarna att stanna kvar.

Jag tycker för övrigt att det finns plats för oss alla i den här bloggeriverksamheten. Jag hatar missunnsamhet.

Eller som nu. Jag har fått en bok i min hand som jag ska läsa på semestern. Av det lilla jag har bläddrat i den så verkar den skitintressant. En självhjälpsbok. Och i så fall så tänker jag fråga författaren om jag kan få några ex och lotta ut till er.

 Ja, ni fattar hur jag tänker. Jag inbillar mig nämligen att ni läsare inte är dumma i huvudet och skulle jag hålla på med sånt där så skulle mitt förtroendekapital hos er förbrukas.

Vad tycker ni? Gör jag fel i alla fall?

 1. jag förstår precis hur du tänker och måste nog säga att jag har svårare för reklamen som är här till höger om vi ska diskutera reklam i allmänhet. Det du har i dina inlägg gör mig inget för jag får din syn på det hela och jag kommer ju in hit för att ta del av ditt universum 🙂 Kram

 2. du har rätt – du gör rätt – du tänker rätt <3. Förslag: Om det är bra grejer som du gillar – sök upp företaget å "sälj dej" då blir det ju 2 flugor på smällen ;-). Du har "rent samvete" OCH tjänar pengar (- samt berättar för oss) 🙂

 3. Det finns väl inget rätt eller fel när det handlar om vad du vill lyfta fram i din blogg?!? Om du tycker att något är bra eller bajs betyder ju inte att det är ”sanningen” oavsett om du får betalt eller inte. Dessutom inbillar jag mig att du är en sån människa som inte skulle skriva att något var fantastiskt om du inte verkligen tyckte det. Vad man tycker om en bok är ju en smaksak och om du har möjlighet att lotta ut ex av något du kan rekommendera är ju det bara trevligt. Ta betalt om du kan och vill, så länge det känns okej för dig. Men vad du än gör, sluta aldrig blogga :O)

 4. Jag tycker du har helt rätt. Man ska göra det som känns rätt i hjärtat. Om man vill att jag ska skriva om en produkt kommer det ärliga inlägg. Sen gillar jag iof inte att vara negativ utan anser att man kan framföra det negativa på ett bra sätt. Men jag skulle aldrig skriva att något var bra bara för att någon sa åt mig att göra det. Får heller inte sådana erbjudanden eller erbjudanden om ”köpta inlägg”. Inte vad jag har uppftattat iallafall. Jag är ärlig och kan man inte ta det så ska man inte be mig testa. Men som sagt så beror det ju på hur man lägger fram det negativa. Jag är en liten bloggare och blir inte överöst med erbjudanden heller och inga pengar. Men mina värderingar kommer förhoppningsvis vara kvar även om jag skulle bli rik och berömd. Jag gillar dig…du är ärlig och skön och skriver som du tycker. kanoners helt enkelt.

 5. Helt rätt! Jag fattar inte hur man kan gör reklam för nåt man inte testat. Det är ju väldigt lätt att prata för nåt man tycker om( tex, hogengård sportbh). Är det nåt som är bra vill man ju dela med sig så att fler kan få nytta av det. Så jag förstår precis hur du tänker. Dela med sig av nåt man inte har provat bara för att få pengar förstår jag inte alls hur man kan göra.
  Man måste vara ärlig oavsett om det är hiss eller diss!
  Kram!

 6. Håller helt med dig! jag gör reklam för produkter jag tycker är bra, och är det något jag fått (t ex via Buzzador) så är jag alltid tydlig med att säga det.
  Men, snubblar jag över någon bra produkt eller webbutik som jag gillar så berättar jag det alldeles gratis; letar själv ofta info om artiklar & hoppas att det jag läser kommer från hjärtat & inte plånboken…

 7. Nej, du gör helt rätt. Jag hatar alla köpta bloggar. Så sjukt tröttsamt. Kommer ihåg Pernilla Wahlgren och Milda för nåt år sen… så otroligt genomskinligt och helt ogenomtänkt och det blev världens debatt. Ska man ta emot pengar så måste man nog vara väldigt påläst och lite ärlighet skadar inte heller.

 8. Helt rätt! Dessutom tycker jag att du visst kan till och med erbjuda företag att få ett betalt inlägg i din blogg om du står för produkten bakom. Och så kan du tala om det för oss också om det känns bättre. Räcker att säga ”jag kontaktade företaget xxx för att kolla om jag får skirva om deras produkt på bloggen för att den grejen är så jäfla bra och det fick jag!”.
  Typ.

  Allså, jag vill också tjäna pengar på bloggandet med jag tror inte att typ 30 besökare om dagen räcker… hahaha! Visserligen trogna sådana, men ändå.

 9. Håll fast vid din linje du!
  Det är ju det som är så skönt, att du är ärlig åt båda hållen.
  Att du både skriver om sånt du gillar (kaffe, kolor, väskor osv) och sånt du inte gillar (bemötandet på posten tex).
  För så är det ju i livet självt. Gillar man något så säger man åt sina vänner att testa, och blir man besviken på nåt så får vännerna veta att det är skit! 🙂

  Sen måste jag bara få säga att jag tycker att du sköter reklamen för era egna företag exemplariskt! 🙂
  Jag har läst och lämnat många bloggar av reklamanledningar!
  Att i nästan varje inlägg bli uppmanad att köpa produkter, eller få veta vad personer fått levererat till dörren (av prföretag) är inte min grej.
  Jag vill läsa om livet och tankarna om det 🙂

  Önskar dig en härlig dag! / Linda

 10. Jag gör inte heller reklam på min blogg, annat än att jag ibland länkar till saker jag köpt eller sidor jag beställt från och är nöjd med.

  Det gör jag av omsorg om mina (väldigt få…) läsare – någon av dem kanske vill prova samma sak, läsa/lyssna på samma bok, etc, för att se om den är bra. Då slipper de fråga i kommentarsfältet och kan gå rakt på sak istället.

  Det är klart man ska puffa för sina vänners företag! Vad har man annars vänner till? Och vilken service för oss ute i bushen, att dels få veta att företaget finns, dels få länk till sidan ifall vi vill beställa något själva (eller bara kolla in sortimentet innan vi reser till hufvudstaden)!

 11. Förstår inte frågan ”gör du fel?” – aldrig är väl svaret på det, eller hur? Vi är kvar här för att vi vet att du kör raka puckar ( hoppsan, sportterm, men…) och inget tjafs!

 12. Nu e jag ju inte så står bloggare som du e 😉 … men jag skriver själv bara om jag det jag själv testat, om det är något bra eller dåligt ….. annat kan man ju inte yttra sig om. kramar

 13. Du gör helt rätt Mona. Å andra sidan, vad du väljer att göra på DIN blogg är ju faktiskt upp till dig. Vill man göra reklam för saker man tycker om och dessutom kan få lite goda dyra kolor för det…so what! FÖrresten, du är sååå snygg och 10 år yngre i nya frisyren!

 14. Du gör helt rätt enligt min åsikt. Det jag gillar med din blogg är att när du skriver att något är bra så tycker du verkligen det. Om du skulle vara köpt så kommer det förmodligen att komma fram så småningom och då tror jag att många läsare skulle tappa förtroendet för dig och det du skriver om.

 15. Det är ditt val. Personligen kan jag inte tänka mig att lägga in annonser i min blogg. Detta blippande stör läsningen. Däremot kan jag – utan skrupler – i ett inlägg göra reklam för något jag tycker är bra. Du är så uppriktig och ärlig att jag aldrig i livet skulle kunna tänka mig att du skulle ”sälja” dig!

 16. Nu blev jag nyfiken på pengarna 🙂 Du högg till med 30 000 kr. Var det ett exempel taget ur luften eller är det de pengarna det handlar om?
  Vad fick du för inlägget om det där kortet? Det var ju verkligen jättemånga som bloggade om det. Även jag anmälde mig som intresserad av ett kort.

 17. Nej du gör inte fel, du gör helt rätt. Du är grym. Skit i alla ”troll” 😉

  Och du har ett stort förtroendekapital hos mig iaf, jag känner att det du tipsar om det är BRA!
  Kan just nu inte komma på om jag testat ngt dock… skulle ju gärna testa på städhjälp men där är vi i olika ligor HAHA 😀 Men det spelar ingen roll- det är kul att läsa om!

  Tusen tack för underbar blogg Mona! Ha en skön sommar!

 18. Om du skriver om någon sak så vare sig det är en ”köpt reklam” lr bara nåt du själv bara nämna för dina läsare, spelar väl ingen roll så länge du skriver ärligt om vad du tycker om den antingen vad som var bra med den lr vad som var dåligt och givetvis testat den själv.
  För sen är det upp till oss själva att avgöra om det är något som lockar oss lr inte eftersom läsarna är massa olika personligheter så kan det ju vara att någon direkt känner att den vill jag med testa lr tvärtom att den kommer jag inte o testa 🙂

  Fast kanske svårare att skriva något negativt om något som e ”betald” än något du själv vill hissa lr dissa

 19. Hej!

  Bra skrivet, de bloggar jag läser som jag märker är ”köpta” brukar jag inte vilja fortsätta läsa.
  Man märker rätt snabbt sådana! Falskhet är det värsta som finns.

  H/ Malin

 20. Du gör helt rätt! Jag tycker det är så himla falskt och ogenomskinligt att sälja produkter man egentligen tycker är skit – eller aldrig själv har testat. Fortsätt så! När du gör reklam för något vet man att du talat sanning!

 21. Du har helt rätt och tänker helt rätt. Jag personligen skulle dock inte bry mig om du gjorde sponsrade inlägg, så länge du får skriva ut att dom är det. Med tanke på hur mycket läsglädje du skänker oss, anser jag det vara jävligt egoistiskt att förvägra dig lite extra klirr i kassan. Är det något du anser låter bra/intressant och ger en OK peng, why not liksom? Så länge du kan vara ärlig med det 🙂

 22. Jag ser inte minsta lilla problem i ditt sätt att hantera bloggen. Jag kan ju välja att inte läsa hela inlägget om det skulle vara så att jag har något mot det. Jag litar på dig som rak och ärlig

 23. …..nogen ville måske takke ja af nød. Nu er det langt fra alle som er godt stillet økonomisk, og som godt kunne bruge 30.000 så ungerne kunne få lidt nyt tøj, måske få skiftet det køleskabet ud som ikke fungerer så godt, et par ture i sommerparker i løbet af sommerferien …. eller andet. At takke ja gør ikke nødvendigvis folk til dårlige mennesker som lyver og bedrager….jeg ville gå ud fra produktet virker, ellers skal blogg-verden nok fortælle det modsatte – prompte.

  Hvad mig selv angår, ville jeg nok takke ja, forudsat jeg fik lov at prøve produktet og evt. selv forfatte – eller i det mindste være med til – teksten…..Var jeg fuldstændigt på ”rumpen” økonomisk, ikke havde til dagen og vejen, og ungerne manglede tøj og sommerture, ville jeg sige ja tak uden at blinke.

  1. Jag håller med dig helt och hållet men du ska veta att de som blir erbjudna 30 000 kr för att promota ett spel är inte du och jag, det är så kallade kändisar.

   Och jag skulle också kunna ta emot så mycket pengar, men jag hade nog skrivit att jag fått betalt för det. Jag vänder mig inte alls emot att man tar emot pengar, jag vänder mig emot att man mörkar det hela. Karma…=)

   1. jeg ville med bestemthed også på en snedig måde få indført et undercover fake-ord….ville bare lige få på det rene at alt ikke er sort/hvidt 😉 karma tilbage og god aften

 24. Hatten av för dig Mona. Ärlighet varar längst, det finns inte många i bloggvärlden nuförtiden som är så här äkta och genuina. Man är rätt mätt på alla skenheliga bloggar och produktplaceringar.
  Heja heja!

 25. Du bara växer och växer Mona, och din uppriktighet är befriande i denna bloggvärld. Men jag tycker nog som så många andra, skulle du få ett erbjudande om att skriva om en mascara tex och få 20.000 för det så go for it och du samtidigt är villig att testa produkten och skriva om den på ett ärligt sätt. Vet ju att din polare Maggan är svag för reklam precis som Pernilla W och alla dom andra. Det viktigaste i denna fråga är att du kan stå för det du gör och skriver.

  kram

   1. Jag vet och det var synd att jag missade att dra fram den detaljen i mitt inlägg, hon kan vara lika brutalt ärlig om saker och ting som du. 😉

 26. Det är inte lätt det där med reklam på sin blogg. Som resebloggare länkar
  jag idag till massor med sidor och bloggar, utan att få betalt för det, då har
  jag ändå ganska många läsare. Skulle jag bli erbjuden ersättning för något
  jag ändå skriver om, ja, vette tusan om jag då skulle tacka nej… Men jag
  håller med om att man bör vara ärlig mot sig själv och sina läsare och inte
  göra reklam för saker man kanske inte ens gillar…

  DTP

  1. ”inte gör reklam för saker man kanske inte gillar”…är ju det jag pratar om. Samtidigt så kan jag ju förstå om man gör det för att man har ont om pengar. Men som jag skrev tidigare, de som får dom beloppen är inga utförsäkrade medborgare direkt.

   Fast jag säger det igen: vem är jag att döma. Alla måste gå efter sitt egna samvete. Helt klart. Jag ventilerar bara vad jag tycker och tänker om saken och är inte förmer någon annan för att jag har en avvikande åsikt.

 27. Du tänker och gör helt rätt! Finns många människor som är lättpåverkade. Du har alltid varit ärlig (vad vi tror och vet iaf) så varför förstöra det konceptet? Det är därför vi följer dig slaviskt, varje dag! Att du gör reklam som du får betalt för är det inget fel med. Det är väl bra om du kan tjäna lite stålar på att göra det du tycker om.
  Om man får betalt för att göra reklam och man inte tycker produkten är bra, får du skriva det då? Eller måste du skriva att den är bra ändå?
  Om du får säga att produkten är skit så spelar det väl ingen roll, vi litar ju fullt ut på ditt omdöme! 🙂

  1. Nu har ju inte jag bloggat mot pengar, förutom den gången jag skrev om, och jag kommer aldrig att betalblogga om en produkt jag inte tycker om, oavsett hur mycket pengar jag får. Skulle aldrig falla mig in. Tycker det är omoraliskt och jag gillar inte att ljuga.

 28. Får nog banka i dig ett och annat vett när vi ses i sommar. Nu skiter du i detta och har en underbar midsommar. Du gör reklam gör vad f*n du vill. Du är en vuxen kvinna och går ta konsekvenserna om det blir fel.

  Kram i massor min vän 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..