Om fina namn

Jag har en bloggläsare som har ett himla fint namn; Ofelia. Hon är en av tuttarna här nedan. När jag svarade henne på tuttmailet, så passade jag på att fråga om hon heter Ofelia på riktigt, och får det här svaret. Jag höll fan på att kissa på mig av garv:

”Japp, Ofelia var namnet, döpt efter en sänggavel av hippiföräldrarna. 😉 Tack för komplimangen.”

20-åringen heter Athena i mellanamn. Jag älskar det namnet. Jag försökte få exmaken att gå med på att hon skulle ha det som tilltalsnamn, men han vägrade. På den tiden fanns det en finlandsfärja som hette M/S Athena så han ville inte att folk skulle tro att hon blev till på den/eller var döpt efter den. Mes.

Har ni, eller känner ni nån med ett ovanligt namn?

 1. Mina kusiner heter Naranja, Siddharta (Sidde i dagligt tal) och Ramadan (Danne) Kan också tacka sina hippieföräldrar på 70-talet!!!

 2. Har väldigt vanligt förnamn och efternamn men ett av mina mellannamn är mikaelsdotter. Plus att alla mina initialer tillsammans är E.M.M.A Emma Marie Mikaelsdotter A.
  Emma

 3. Nanette är nästan ovanligt;-) jag får i alla fall presentera mig flera gånger. ” Nanette säger
  Jag och sträcker fram handen. Trevligt Anette får jag till svar, nej Nanette säger jag. Aha Jeanette säger de då och jag, med en dåres envishet – Nanette! 🙂

 4. Tigerlilja heter jag.

  Jag var först i Sverige med det som tilltalsnamn. Numer finns det två små tjejer till med namnet.

  Dottern heter Hulda 🙂 ganska ovanligt. Sen har vi lite roliga andranamn i familjen: Ängel, Buddha, Morfeus, Hobbe, Teodora, Casear….

 5. Katja, Katja of Sweden var en synnerligen känd svensk kläddesigner, rekommenderar boken som är skriven om henne!

  (Min far ville för övrigt att jag skulle heta Gwendolyn. Efter en struts. Min mor avstyrde det hela, lyckligtvis).

 6. Min son heter Mac, dock i mellan namn. Vi ville ha tre namn så Bengt (efter min farfar och även efter pappan) och Elliot (tilltalsnamnet) var klara. Min pappa kom hem efter en resa i skottland med en skottsbasker och sa: Här har du Mac Elliot!
  Så då var det klart 😉

 7. Mjae jätteovanliga kanske de inte är men Aurora och Amrick finns i min bekantskapskrets.
  Själv har jag inte något väldigt unikt namn även fast inte finns så överdrivet många med min namnkombination, här i stan är jag helt ensam om den.

 8. Jag, min syster och hennes dotter heter Emerentzia efter pappas mormor.
  Jag tycker att det är ett väldigt fint namn

 9. Min ena dotter heter Ninja i andra namn. Min andra dotter heter Vilda i andra namn. Mina goda vänners dotter heter Somra i tilltalsnamn=)

 10. Min fars lillebror heter Jorry, ett namn min farfar hittade på och vad jag vet så är det bara han och en man till i samma by som heter det. Farfar hittade även på vårt efternamn. Hade vi fått en dotter när det blev en son 1990 så var Fiddeli namnet vi tänkt oss, idag förstår jag inte hur jag tänkte 😉

  Vi har en kompis som heter Kuno i andranamn efter sin farfar (eller om det var morfar).

 11. Min dotter heter Kali. Jag och maken har grymma problem nu när tvåan är på gång i augusti och vi måste hitta/hitta på ett matchande namn. Jag kanske kan hitta något här bland kommentarerna till det här inlägget 🙂

 12. Jag kommer tyvärr vara skittråkig och inte skriva ut vad min dotter heter som ett av sina förnamn. Det är nämligen så ovanligt att det bara finns två i Sverige med det namnet i just den stavningen, och så får det gärna förbli. Den andra med det namnet är hennes gammelmormor. Kan dock intyga att det är vackert. 🙂

 13. Min pojk heter Amadeus. Vi får alltid höra ”Aha,som Carolas pojk”. Nepp , som Mozart,svarar vi då. Pojken kunde inte säga hela sitt namn när han var liten så vi kortade ner det till Deus = Gud. Makens kompis har en son som heter Damien = Djävulens son. Så de gånger man träffas och pojkarna leker så blir det lite kul när man ska ropa på dem. Har ett par bekanta som döpt sin son till Jupiter (ytterligare en gud). Neo och Kelly finns också i bekantskaps kretsen.

 14. Jag vet två st som har ovanliga mellannamn. En heter Kamra (och ja, hon gillar att fotografera :)) och en heter Carlåtta.
  När jag var yngre kände jag också till en Ricci, Hardy, Bure och Grim!

 15. Når vi fikk barn og skulle sende inn navneskjema så skrev jeg under på to tomme skjema ( et for meg og et for min datter) planen var at vi alle skulle ta hverandres etternavn. Min samboer skulle fylle ut disse og ikke noe rart med det. Etter noen uker kommer papirene – og hva har skjedd? Jo, min samboer har gitt oss alle et nytt felles mellomnamn: Baluba
  Så nå heter vi det alle mann….
  Det er fin humor det!

 16. Inte jätteovanligt, men brorsans dötrar heter Torunn och Alma och min ena dotter heter Agda i andranamn.
  Min morfar däremt hette Elymar i andranamn och det är inte många fler som har det namnet.

 17. Mina 3 barn heter Ronan, Aimee och Esmee, ganska ovanliga i Sverige iaf. En vän till mig har 2 pojkar som är helt ensamma om sina namn i Sverige, vågar dock inte skriva här vilka namn det är, vet inte om det är ok med henne.

 18. Min mormor hade det underbara namnet Damaris. Tycker det är fint. Hade jag fått en dotter till hade hon hetat Ängla-Saga. Så vackert.

 19. På barnens skola finns en April (rätt så ovanligt där jag bor i alla fall) och det roliga är att bästisen heter Maj 🙂 Annars vet jag fyra bröder från förr som hette : Leif, Alf, Ralf och Ulf 🙂 Inte så ovanliga namn kanske men tycker det är kul när man spinner vidare på liknande namn sådär.

  1. Bröderna lever fortfarande såvitt jag vet (om vi pratar om samma syskonskara) och det finns en broder till i skaran som heter Rolf. De gifte sej dessutom samtidigt allihop nån gång i slutet av åttiotalet, tillsammans med sina systrar som hette nåt på I båda två.. 🙂

 20. Ja, jag heter Ritha. Inte så ovanligt kanske, kanske med H i förståss =) Men jag är döpt efter Rita Hayworth -som mamma råkade se på TV när hon väntade mig, det är ju lite kul. Hon hann tom brodera RIT och halva H:et innan jag var född på ett örngott åt mig. Och -71, så gjordes inga ultraljud där man fick veta könet inte =). Tur jag inte var en Bertil då hihihi…

  1. Jocke

   Nu är ju ifs inte Jocke ovanligt namn, men nu var det en tjej som heter det
   dock inte i tilltalsnamn utan som mellan namn 🙂

   Har nog inte stött på nån tjej som heter Jocke förut

 21. Min tös på snart 18 va en hårsmån från att få namnet Hanny
  Men annars här hemma har vi en med ett ovanligt namn nästan ensam i Sverige om det sen har jag syrrans ex barn som he ett namn hon är ensam om.

  Men gillar svärmors hon heter Kaija å mer än en gång har barnen sagt till Skol/dagis personal…här kommer min farmor hon är en riktig skata…

 22. Hade en moster som fick andra namnet Dussina då hon var tolfte barnet, dvs mormor fick dussinet fullt! :0)

 23. en va mina lärare för evigheter sedan ville döpa sin son till Grus!!!! Men de blev nekade till de, därför döptes han till Småsten i stället =) He he he…. Hel knäppt faktiskt…. Sen hade jag en annan lärare som hette Lillebill (kvinna).

 24. Mina tre barn har lite ovanliga namn: Skilla, Assar och Buster. Det kändes viktigt för mig efter att själv blivit kallad Åsa L hela skoltiden…

 25. Min dotter heter Vilja.. Nu vet jag ngr t som döpt sin dotter t det m min dotter är 8 år o var nog bland de första att döpa henne t det i Sverige.
  Får fortfarande höra att det är ett fint namn när jag berättar vad hon heter. O många har aldrig hört det förut..

  1. Nja, du var nog inte först med namnet med tanke på att det finns en 81-åring i Helsingborg som heter Vilja 🙂

 26. Jag heter Marica, inte såå vanligt, och min dotter heter Minya. Jag hoppas att hennes namn får hålla sig ovanligt läääänge till.

 27. Nu är jag ju inte purung direkt men mina föräldrar döpte mig till Kathe, hur de nu tänkte där…
  Är infödd Göteborgare och har ingen koppling utanför Sverige direkt….
  På äldre dar har jag ändrat stavningen till Kate. Är inte direkt ensam om det men inte är det vanligt inte…
  Kääät, har fått bokstavera hela livet, hur svårt kan det vara? 😉 Sen har jag ett efternamn (ingift) som klingar finskt, inte gjorde det saken lättare direkt.

  Men de som hör mig det hör direkt i vilket härad jag hör hemma i! 😉

 28. Min far ville att jag skulle heta Mercedez men mamma vägrade.
  Far min heter Henry Raol och morfar Pardor så det är lite ovanligt.

 29. Vår dotter heter Maximilia. Vi döpte efter pappan som heter Max i andranamn, hade det blivit en kille hade vi lagt till ett -n och fått ett mycket vanligare namn på vårt barn.

  När jag var liten var jag väldigt imponerad av rimmande par-namn. Min mormors syster hette Helmy och var gift med Ellry. Min farmor&farfar hette Gunhild & Gunnar. 🙂

 30. Jag heter Jozzan (från början Josephine, men har alltid blivit kallad jossan, sen var det en kompis som provade med z istället för s, och när jag fyllde 18 la jag till Jozzan och använder det som tilltalsnamn…). Dottern min (2 år) heter Jorun.

 31. Jag är döpt efter en häst. Min pappa har alltid spelat på V75 och ägt massa travhästar. Hans favorit var en häst som hette Lizette. Så jag rider på mitt namn 🙂
  Kram på dig.
  p.s
  du ser ung ut i din nya frisyr, skitsnyggt med lugg!

 32. Jag gillar vanliga namn, när jag får barn ska de inte behöva upprepa och bokstavera för att folk ska fatta vad de heter 🙂

  Har nog inga ovanliga namn i min närhet, har en moster som heter Hanne men det är nog inte så ovanligt, i alla fall inte i Norge. Vet dock en gubbe som pappa arbetat med som heter Margareta i andranamn 🙂

 33. har inga barn ännu men flera namnidéer – bara tjejnamn 🙂
  Mylene – efter sångerskan M. Farmer
  Trinity – efter filmerna m Terrence Hill
  Mollie – efter konstnären/författaren M.Faustmann
  Wendela – efter W.Hebbe, farmor till ovanstående

 34. Mina två flickor heter Erwina i mellannamn, ett namn vi skapade efter min pappa Erwin (han gick tyvvärr bort ett par månader innan mitt första barn föddes). De är de enda i Sverige med det namnet. Själv heter jag Erwinsdotter, också ett eget tillägg. 🙂

 35. Jag är ensam om mitt namn i Sverige, så det kan jag inte skriva ut. Syrrorna fick lika ovanliga namn de. Så ovanliga att mormor inte ropade på oss med namn, utan 1:an, 2:an & 3:an när vi skulle in & äta… 😉

  På makens Kuba är konstruerade namn jättevanliga, känner flera Miladi (= förspanskning av engelska My Lady!), en kompis heter Dail (=sammanslagning av föräldrarnas namn, Daniel & Hilda) osv…

  Mitt namn får du veta om vi råkar springa ihop vid jobbet nå’n dag – eller kanske på bloggträffen om den blir av! 🙂

 36. Jag heter Nanny och min bror Jonne, vilket min yngste son fått som mellannamn för att föra det vidare. Ovanliga och fina namn tycker jag 🙂 Kram och tack för en fantastiskt bra och rolig blogg.

 37. Min dotter på åtta år heter Leia Alyssa, inte så många som har Alyssa som tilltalsnamn. Min fyramånaders bebis fick namnet Nellie Nova Vilja, Nova som tilltalsnamn. Lite vanligare!!

 38. Min systers dotter heter Lenora Oline, tämligen ovanliga namn båda två. Oline är efter en gammal släkting.
  När min dotter skulle få namn ville jag att hon skulle heta Guinevere men maken satte sig på tvären så det fick bli den enklare Jennifer… 🙁

 39. Hej!

  Min ena dotter fick i andra namn heta Konkordia. Ett gammalt namn som också min farmor hade som andra namn. Men många tror att hon är döpt efter ett flygplan…
  Jag tycker det är viktigt att de gamla namnen får leva vidare.
  Ha en bra dag.

 40. Jag heter Anna-Cajsa, inte helt vanligt. De flesta tycker kombinationen av namn är fin men vissa får aldrig till det (Cajsa-Karin, Anna-Karin, Cajsa-Greta). Jag e också född på 70-talet och jag vet inte hur mina föräldrar tänkte, men syrran som är 80-talist fick det högst ordinära namnet Lisa.
  Mina döttrar heter Svea (efter min farmor) och Malva (för att det är fint)

 41. Vet inte om det är ovanligt men hittills har jag bara träffat på en till person som hade samma namn som mig, heter Mallika i mellannamn.

 42. Mina yngst söner heter Zeus och Bilbo.
  De är dessutom döpta till det.
  Zeus blir 20 i sommar och Bilbo är 18 så de har fått en del kommentarer genom åren men de har aldrig klagat eller sagt något om att de inte gillar sina namn.

 43. Sonen heter Emrik vilket inte längre är så ovanligt har jag sett, (och väldigt vanligt förr, jag stal namnet från en gammal gubbe som bodde granne med min mormor för länge sedan) och han blir ofta kallad Henrik för folk tror det är felstavat……
  M

 44. Jag heter Jenny, vilket inte är så orginellt (mer än i min ålderskull).. Men min yngsta dotter hetet Noelia Embla.. Har en Alexander, Oliwia & Mattheus oxå.

  Min mormors mormor hette Althea. Ett fantastiskt namn.. som nu sitter på en bil..

 45. Mina söner heter Tiger respektive Lejon i andranamn (för att jag tycker att kattdjur är starka och självständiga). Deras förstanamn ligger på topp 40-listan eftersom jag vill att de själva ska kunna välja hur ”vanliga” de vill vara. Själv har jag trivts bra med mitt något ovanliga fornnordiska namn men ibland haft ett behov att vara mer ”vanlig”.
  Namn är kul!

 46. Mina föräldrar har väldigt vanliga namn, men i kombination blir det lite roligt, Christel och Christer, en ynka bokstav som skiljer dom åt 🙂

 47. Min mans morfar hette Amandus Zackarias Leonard. Ståtliga namn på en fattig bondpojk med Jansson som efternamn. En av sönerna har Amandus som mellannamn.

 48. Dottern (10 år) heter Källa. När hon föddes var hon den 8:nde i Sverige med det namnet, idag finns det typ 15 till.
  Sonen fick Maximus i mellannamn efter Gladiator eftersom han var så rackarns liten vid födseln att han behövde ett namn med liter dj…a amanna 😉

 49. Min dotter heter Lykka. Lykke är lite vanligare, men Lykka finns det bara åtta i hela Sverige som heter. Hon är våran största lycka därav namnet 🙂

 50. Vår yngsta son heter Tristan. Inte efter Tristan & Isolde, inte efter rollfiguren i Höstlegender utan veterinären Tristan Farnon i James Herriots böcker (I vår Herres hage osv).

 51. MIn son är döpt till Anjo i andranamn. Det betyder ängel på portugisiska, och vad jag vet är han den ende i Sverige med detta namn (i denna stavning). Vi har ingen anknytning alls till Portugal, det är bara valt för att det är fint! Anledningen är att han är ett mirakelbarn, min skatt som gav mitt liv en helt ny mening! Han räddade mig från mig själv…

 52. Charlie Vilde Mirakel är nu ”tå åj”. Han föddes ett år efter avslutad bröstcancerbehandling, därav ”Mirakel” 🙂

 53. Vi har barn som heter Oberon, Gaius och Primus i bekantskapskretsen. Och jag har ett kusinbarn som heter Nikita Saida Greta(!). Makens farmor hette Potensia (osäker på stavning, men tänk potens) i mellannamn!

 54. Jag heter Augusta i tredjenamn. Det är inte jättevanligt och jag skämdes för det när jag var barn på 90-talet. Tror det är efter en gammelmormor eller något sådant.
  Min moffar hette Wolrath, det är inte så vanligt heller.
  Kompisens barn heter Douglas, Doris och Della.

 55. Jag heter Fredrika och har inget andranamn. När jag var yngre tyckte jag inte alls om det (alla kompisar hette Julia, Emma, Mathilda och så vidare) och ville ha ett vanligare namn för att smälta in (mitt efternamn är också ovanligt och är ensam i Sverige om att ha mitt för- och efternamn ihop) men nu gillar jag det mer och mer 🙂

 56. Jag fattar inte grejen med att man inte vill säga sitt ovanliga namn? Om man nu är stolt över att man har ett ovanligt namn varför vill man inte säga det här? Smaken är ju ändå olika och inte kommer alla döpa sina barn efter det namnet ändå eftersom man har olika smak vad man tycker är fint. Varför är det så viktigt att vara ”ensam” om sitt namn? Själv har jag döpt mina barn till ganska vanliga namn då jag inte vill att dem ska måsta bokstavera sitt namn eller förklara sig så jag förstår inte grejen. Ett barn är ju unikt i sig själv. Jag säger inte att det är fel men jag förstår bara inte varför det verkar vara så viktigt för många..

  1. Jag vill inte berätta mitt ovanliga namn eftersom jag bloggar kritiskt om Kuba & har släkt och vänner där som kan råka ut för represalier…

   Vad gäller ovanliga namn så har mina två barn ”vanliga” namn, men inte i topp 10 så att säga; framför allt för att jag inte vill att de ska ha samma namn som klasskompisarna utan få vara lite egna. I min klass hade vi 2 Ulrika, 2 Johan & 3 Tomas bl a…
   Däremot har jag själv blivit uppropad som ”Hon med konstiga namnet”…

 57. Jag heter Madelaine, inte så ovanligt kanske MEN min mamma krånglade till det så det ska uttalas MADELAJN.

  Mina barn heter Michella och Mathilde. Hade det blivit en dotter till hade hon hetat Miraline eller Mirabelle.

 58. Det finns 72 personer med samma efternamn som jag (släkten) sen finns det 724 personer som har samma tilltalsnamn som jag. Mina föräldrar gillade ovanliga namn. Jag får dock ofta presentera mig flera gånger och även bokstavera mina namn. Det gör mig dock ingenting.

 59. Både jag och min sambo har varsitt mellannamn som vi var mindre stolta över när vi var tonåringar. Jag heter Karl Dagfin, och min sambo Alfhild. Idag kan man vara lite stolt, men på 80-talet var det inte kul alls

 60. Jag heter samma i efternamn som moster heter i förnamn + att det finns en liten byhåla med samma namn där vi kommer ifrån även om vi inte bor där idag tack o lov fast ifs min moster har sluppit hete samma i för o efternamn iaf

  Men har hört ryktesvägen att det fanns en i den här byhålan som gift sig med en som heter samma som hon i eftenamn + att de tydligen ska bo i den här byhålan 🙂

  Vill inte riktigt heller ”outa” mitt namn eftersom det e ingen mer än vi som heter det här man vet inte vem som läser o inte läser här och ibland vill jag vara lite anonym på nätet för att kunna skriva rätt fritt

 61. Min farmor hette Varvivontonia och hennes systrar Sarit, Lyrit och Havit. Namnet Lyrit tycker jag är vackert.
  Mitt eget efternamn gillar jag också skarpt. Det har min man bidragit med.

 62. Jag heter Eugenia i mellannamn (tack och lov). Var en plåga när man blev uppropad med alla namn när man var liten men nu tycker jag det är rätt cool, speciellt som det är efter min numer döda farmor.
  /åsa

 63. Min farmor hette Helmine som jag tycker är jättefint men hon avskydd det och ville hellre bli kallad Mennie eller Minni.

  Hon tyckte för övrigt inte heller om gatunamnet där hon bodde så det fick man absolut inte skriva på breven till henne. Tur att hon bodde på en liten ort där brevbäraren
  visste vem hon var och i vilken brevlåda breven skulle stoppas i.

 64. Hej där !

  Jag heter Lotha ( uttalas Lotta) efter min Mormors mor som tydligen levde då man slängde in ett h hursom…. Har alltid behövt förklara att ett kort vokalljud behöver två konsonanter efter typ Lotta istället för låååta som det ofta blir…
  Före mitt äktenskap hette jag Fjällström och Lotha Fjällström var tydligen lätt… Nu gift heter jag Valan ( Uttalas Vaalaan ) men på något konstigt vänster så kallas jag ofta vid nya möten för Låta Vallann… Fantastiskt namn… SUCK!

 65. Mitt barnbarn heter Linnéa Maria Lavinia efter sin morfarsmor som hette Maria Lavinia men kallades Ina. Min farmorsmor hette Emerentia vilket jag försökt få något av mina barnbarndöpt till men inte haft någon framgång. Min mormor ville att jag skulle döpas till Mona-Gull vilket jag är glad över att det inte blev.

 66. Hej Mona! Jag är en tjej på 17 år och har sträckläst din blogg från början ända till detta inlägg (plus lite till), visste inte i vilket inlägg jag skulle kommentera men din blogg är jätte rolig och så bra! Och jag gillar dig! Angående ovanliga namn så heter min mamma Lavinia.

  1. Hej Sabina, tack, vad gullig du är! Synd bara att jag fortfarande inte har fixat till alla bilder på de 700 inlägg jag gjorde när jag låg på en annan portal..fasen, måste fixa det! Och din mamma har ett otroligt fint namn!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..