Ni som har progressiv syn

När jag var 15 år så fick jag glasögon. Inte precis något som stod överst på önskelistan direkt. Efter ett par år så började jag med linser, som jag fortsatte med i alla år. Dock misskötte jag mig grovt: månadslinser, som man alltså skulle ta ut varje kväll, men slänga efter en månad, hade jag i dygnet runt i sex månader.

För på den tiden fick man som linsbärare gå på synundersökning var sjätte månad. Jag hade dom alltså i utan att ta av mig dom en enda gång, i sex månader.

Så där höll jag på och en av optikerna som jag stötte på genom åren sa att mina ögon var ett unikum som pallade det. Dock varnades jag gång på gång för komplikationer. Som jag sket i . För att jag var dum i huvudet. Mycket riktigt, idag ser mina ögonvitor förjävliga ut.

Jag har en barndomskompis som jag känt sedan jag var ett embryo då våra mammor umigicks.

Vi växte upp tillsammans och hon blev optiker. Jag flyttade från förorten och det blev aldrig att jag började gå hos henne. Inte förrän för några år sen och sweet Lord som jag ångrar att jag inte gjort det i alla år, för hon är överlägsen i sin profession. Välkänd i optikerkretsar. Hon och sambon driver det här företaget:

Deras starka sida ligger inte på att göra hemsidor, utan på att fixa människors ögon och när det kommer till glasögon så är Nettan perfektionist. Sambon sköter linskunderna.

De senaste åren så har jag inte kunnat använda linser. Av olika anledningar så ville Nettan att jag skulle träna ögonen/hjärnan med olika styrkor i varje öga, men jag pallade inte att vänta till huvudvärken, som skulle uppstå till en början, försvann, så jag har använt glajer i stället.

Men, ni som är linsbärare vet ju vilken frihet det är. Och nu kommer jag till det jag skulle skriva om men eftersom jag lider av ordbajseri, så tar det ett tag innan jag kommer till skott:

När man blir skitgammal så får man progressiv syn. Är man då linsbärare så måste man skaffa läsglasögon. Alltså använda både och samtidigt. Känns ju så där kul eftersom man använder linser just för att slippa glasögon.

MEN, kolla vad jag har fått (efter hundra års väntetid)!

Låt mig få presentera marknadens första progressiva endagslinser! Har man som jag, väldigt torra ögon så är det såna här man ska använda! Idag finns det progressiva månadslinser, som är värdelösa. Funkar på få människor.  Komfårni.se är en av tre optiker i Stockholm (eller var det Sverige?) som får testa dessa linser. De har inte kommit ut på marknaden ännu men jag kan bara säga herrefuckingluleja som dom funkar!

Ni som går omkring med progressiva glasögon och som på sommaren sätter på såna där fula solglasögon-clips, eller ännu värre: använder er av dom däringa special-solglajerna, som man sätter utanpå de egna glasögonen: ring Nettan och boka tid! De stänger nu den 29:e för sommaren men öppnar i augusti igen.

Jag kommer köra både och vilket är märkligt eftersom jag alltid i alla, alla år har hatat glasögon, men efter att jag börjat gå hos Nettan och hon plockat fram glasögon efter glasögon åt mig som jag passar i, så tycker jag att det är rätt nice att använda dom. Fast på sommaren är det perfekt med linser.

Jaha, det var månadens Konsumentköp. Ring nu 08-566 145 90. (Ujujuj, hon kommer bli galen på mig eftersom de jämt är fullbokade!)

 

 1. Det som är unikt med dem är att det är den första multifokala ENDAGS-linsen som FUNKAR! Det har funnits månadslinser tidigare men alla kan inte ha det, t ex pga känslighet (som Mona) eller för att man inte vill köpa linser i halvårspaket, kanske man bara vill använda sporadiskt. Man slipper ju kemikalerna också, de används bara en gång, o de ligger i saltlösning. Produkten som Mona beskriver finns inte alls på marknaden ännu förränn lansering i augusti-september. Ni som bor utanför Stockholm -boka tid hos er lokala optiker (helst fristående -de brukar vara bäst) o fråga efter multifokal engångslins efter sommaren.
  (Mona du ska få stryk) Vill varna för att vi sommarstänger hela juli tills 20 aug, så det finns inga undersökningstider kvar + svårt att komma fram i telefon pga att väldigt många ringer o beställer just nu.
  -Var rädd om ögonen allihopa, kolla hos optiker regelbundet, solglasögon på!

 2. Jag fick progressiva linser på Synsam för ett o ett halvt år sen, o det fanns flera märken att välja mellan. Jag har problem med torra ögon, så jag har provat några olika. Vad är skillnaden mot de du fått nu?

  1. Det har funnits en multifokal engångslins, Dailies progressives, men den blev torr o hade dåliga synfunktioner (skräp).
   Det finns redan idag multifokala månadslinser -antagligen har du en sån. Det finns varierande material o funktion, så en skicklig optiker brukar få till det.
   Du har ju torra, känsliga ögon, så egentligen ska du inte ha linser som blir allt mer belagda dag efter dag. Ren steril lins varje morgon o inga konserveringsmedel o andra kemikalier. Vitare ögon, bättre komfort, smidigare hantering. MEN de måste tillpassas hos optiker (som alla andra linser också). Materialet i dessa är behandlade med en biokompatibel yta- skonsammare, mindre torrt. Hur det funkar på varje individ är beroende på många faktorer. Hos optikern får du testlinser innan du gör köpet. Lycka till.

   1. Tack så mycket för informationen, vill så gärna att det ska funka med linser. Blir till att ge sig till tåls o vänta tills efter sommaren. =)

 3. Hej igen, nu förstår jag med (blondin med synfel) att detta var endagslinser!
  Får nog be min optiker ta hem dom så jag får prova, kanske funkar bättre på torra ögon.
  Ha en go helg

  1. Hold your horses, everyhopa! Mona ligger steget före, som vanligt. Detta är ingen produkt som går att beställa ännu. Vi har kö på folk som väntat på dessa. De kommer få kallelse i september då produkten är lanserad. Mona har stått i denna önskelistekön o eftersom vi nästan är kusiner så har jag kämpat som en bäver via kontakter för att få ut några . Hon kan helt enkelt inte hålla babblan, utan har nån sorts babbelinkontinens när det kommer till bloggen…<3

 4. Men äntligen!!! Progressiva endagars linser. Det var väl på tiden, för det är ett gissel annars med både linser och läsglasögon.

 5. Jag som haft glasögon sen jag var typ 8-9 och då ville jag gärna ha glasögon bara för min kusin hade fått det då…men använde jag jag inte glasögon mer än i början, sen gav jag fan i o använda de förräns jag gick i typ 8-9:an och då gjorde första synundersökningen sen jag fick mina glasögon som jag knappt använde då heller, men klarade mig genom högstadiet utan o knappt se vad läraren skrev på tavlan trots att jag satt längst fram 🙂

  Sen i gymnasiet fick jag nya glasögon som jag började använda jämt och efter ett antal år skaffade jag linser och körde me de dagligen istället för glasögonen, men tvärtemot Mona så skötta jag mina rätt hysat tills jag började beställa på nätet bytte från månads till engångs utan att kolla med optikern först o körde så i X-antal år utan synundersökning
  Som mina kusiner o syskonbarn tyckte var oerhört fula, ifs det är de IDAG men inte på mitten av 80-talet :p

  Men för 5-6 årsen köpte jag faktiskt nya glasögon nere i Thailand o körde de tills de gick sönder, Då beställde jag nya linser på nätet igen och körde det i nåt år innan jag köpte nya glasögon 🙂

  Men nu för typ 1 årsen gick jag till optikern för o beställa linser, bara för att upptäcka att jag nu huxflux antagligen behöver läsglasögon om jag har linser och ska läsa typ innehålls förteckning ibland på saker man köper för måste hålla varan typ en halv meter från mig o vänta lite för o kunna läsa vad det står

  Så ska bli kul till hösten o se om jag optikerna här i stan får hem de…för det är Liiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiite väl långt till din optiker bara en 50 mil lr så + att jag inte har några planer på att åka upp till Sthlm just nu iaf 🙂

  Drar till Ullared istället över helgen….bra mycket närmare än sthlm det tar ju bara typ en halvtimme till gekås, fast i helgen ska jag bo i stuga där med en kompis som frågade om jag ville hänga med henne kidsen eftersom hennes karl först sa att han skulle jobba för att sedan påstå att han aaaaaaaldrig sagt det, men nu hade hon bestämt med mig + att kidsen ville att jag åkte med. Vilket jag gärna gjorde för vi har inte träffast på jättelänge och hon av nån jädra anledning inte e ute på nätet nu för tiden vad det nu ska va bra för 🙂

  Hmm….. ffs det här blev ju en lång jädra novell som började med glasögon o slutade med Ullared 🙂

  1. Håller med Frida B. Jag opererade ögonen med laser -97, då jag var 25 år. Ser fortfarande hur bra som helst. Dock kan det hända att jag kommer att behöva läsglasögon, men då slipper jag i alla fall problemet att kombinera det med extrem närsynthet.

  2. Jo, jag ska göra det, men jag tvekar eftersom man inte kommer undan läsglasögon. Det var det Nettan och jag skulle göra: lura hjärnan med en närsyntlins och långtbortlins. Man kan nämligen få hjärnan att tro att man har bra syn om man gör så, och när man sen opererar ögonen så behöver man aldrig ha läsglasögon. Men, jag pallade inte med huvudvärken som ”kunde/skulle” hålla i sig i några veckor.

   Fast, jag ska på´t igen sen…nångång..

 6. Jag är en av de första kunderna hos Komfårni.se
  Och har varit lika nöjd sen -96, när jag började
  Gå där. Alltid trevliga och kunniga!
  Skynda dit, det är snart sommarstängt!!!

 7. Och jag som hade blivit lycklig över att få tillgång till progressiva glasögon…………. Detta måste jag prata med min optiker när jag ska dit i oktober……. Finns ingen som vill operera mina ögon vare sig med laser eller andra metoder……. Ska tydligen varken finnas linser eller tekniker för mina synfel än…..

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..