Hur gör ni?

Det här är sommar i Stockholm för mig.  Har ni ute i landet studentfirandet på lastbilsflak också?

image

  1. Mmm, ”runt i stan” kan ju diskuteras. Det är förbud i city vilket gör att de numera inte åker runt Sergel men alla andra gator 😉 Så i år återfinns de kring Fridhemsplan liksom Hornsgatan …

   Och ja, de sprutar öl på sig själva så det skvätter på folket på gatan …. Men inte är jag bitter – jag har ju min examen 🙂

  1. Nu stod det väl ”i landet”? Som i resten av Sverige där inte Mona bor. Om du ska märka ord kan du väl märka rätt.

   1. När jag kommenterade så stod det ”på landet”, inte ”ute i landet”. Det ändrades strax efter att jag skickat min kommentar.

    1. Näää, det stod ”i landet” hela tiden, för det var ett mobilinlägg. Jag svär! Jag ändrar ytterst sällan i mina inlägg, möjligen ibland, när det är rena stavfel. Men för det mesta skiter jag i det.

     Hur som så trodde jag i min enfald att det var en typisk stockholmsgrej. Kul att veta att det görs i hela landet. Men jag undrar om det kanske är en svensk grej…

     1. Själv vill jag anmärka på saker hela tiden. Alltså så mycket så att jag inbillar mig stav-, syftnings- och grammatikfel. Men jag håller mig, för, ja. Det är ju inte så trevligt och även om det får mig att känna mig bättre får det bara andra att må dåligt. Så nu anmärker jag bara på min pojkväns sms. Han är ju ihop med mig så han mår väl redan dåligt resonerar jag.

 1. i Finland har vi nog den traditionen också, dock åker vi på lastbilsflaken på ”penkkis-dagen” som är i mitten på februari, och då är alla istället utklädda till valfria grejer 🙂

 2. Oh ja – till och med i lilla Ronneby (Blekinge) åker studenterna flak! Fast, såklart vårt centrum är ju bara ett kvarter typ, och vi har inte så många studenter varje år heller, så det blir ju inte så vilt som i storstaden =). Och så är det bara en dag. Alla går ut samma dag i min lilla ”by”
  Men visst är det härligt!

 3. Japp fast det är nog vanligare med traktor som
  drar en kärra eller en sån där man har höbalar på. De som gått ut fordonsprogramnet brukar åka lastbil.

 4. Japp i Lund gör vi så.

  Först springer de ut, sedan åker man flak någon timme, sedan hämtas man i fin bil o körs hem till väntande festgäster….

  Vi har vår första (av 2)student på onsdag – ska bli spänande…

  kram Madde

 5. Japp, här i Trollhättan så är de i full gång nu. Fast de flesta åker efter traktor och inte lastbil. Det hörs tutanden,vrål,gap och högljud dunka-dunka musik. Det är värre än under raggarcruisingen. Men det är ju bara under en enda dag så jag står ut. Ska ner och fira grannpojken om en liten stund. Hans klass är nog den minsta jag sett, bara 7 personer, alla killar.

 6. Japp här i Kristianstad har även vi lastbilsflak, men det är lika ofta traktorer som drar hökärror och fina lyxiga bilar som är smyckade på alla håll och kanter!

 7. Japp. Även så i min håla. ”Rutten” går precis utanför mitt jobb så i tre dagars tid har jag haft fullt party utanför fönstret. Inte utan att man blir lite avundsjuk, det är ju bara… ehhh 20 år sen…

 8. Klart vi har… även i lilla Nyköping. Både traktor m släp, lastbilsflak, nedcabbade bilar och diverse andra farkostar brukar paradera runt i stan, med studenter från olika gymnasium….(Vissa åker t.o.m med båt runt i skärgården)
  Men till skillnad mot Sthlm så pågår studentkortegen bara en dag….idag!! :-))

 9. japp.. här i alingsås (ca en timme från gbg) har dom oxå såna, fast mest i traktor o kärra o en del gammaldags lastbilar.. men har inte sett dom i år.. för bor inte nära staden så…
  men nästa år får vi se, då e det min systerson som ska ta studenten i vårgårda… 🙂

  då min lillebror tog studenten, då åkte han på en gammal lastbil.. 🙂

 10. Här i Nordvästra Skåne är det också lastbilsflak. Tyvärr började det hällregna kring lunchtid och det håller fortfarande på. Temperaturen är ca 13 grader. Och som sagt, det är inget stilla sommarregn vi snackar om…

 11. Här i Milano firas det INGET! Inga studentmössor el graduation mössor, ingen fest, inget bara helt enkelt NIENTE (officiellt)…bara flera stora prov och sen väntan på om dom klarat sig eller ej..
  Nu blev Sverige bättre IGEN…. ni ser!

 12. Senaste i Stockholm, nu när de inte får snurra runt fontänen längre, är att stanna vid Rålambshovsparken. Alla stiger av och kissar i buskarna. Ölburkarna och öl rinner av flaket när de stiger av. Hälften av bilarna ser till att plocka upp burkarna övriga lämnar en hög efter sig. Vi hade 10 bilar nedanför balkongen samtidigt, undrar om buskarna överlever denna övergödning. Kul nyhet i år är att många av flaken inte sprutar öl över sig och alla andra utan diggar musiken istället. Eloge till dem.

 13. I Jönköping har vi absolut lastbilskorteger. Men även en och annan traktor som drar den skrikande pöbeln runt stan. Dock får man ducka när de urdruckna skumpasmåflaskorna viner genom luften.

 14. Hej Mona!

  I Helsingborg som jag kommer ifrån åker alla flak, därefter åker man egen finbil sista biten hem. Dessutom tar alla studenten på samma dag, trafiken är totalt avstängd i innerstan och alla springer ut från sina skolor men också ner för Kärnan (borgen med alla långa trapporna) till en enda stor folkfest. Sju varv runt en särskild staty är också obligatoriskt. Det är ett fantastiskt kaos och lyckorus, varje år!
  Väl hemma är det jättefest med familj och vänner och senare på kvällen möter man upp alla studenter på en stor gemensam fest på ett par abonnerade uteställen i stan.

  Nedräkningen är förstås sedan vårtterminen börjat med olika ”100-dagar-kvar-till-studenten-fester”, och veckan innan studentbalen på Sofiero Slott åker alla Helsingborgsstudenter som vill på gemesam resa till Lloret de Mar i Spanien.

 15. Asså du är ju för rolig ibland.
  Så härligt blondie. Hela Sverige åker flak och firar! 🙂
  Everywhere! Sen åker man pimpad bil nåt varv innan man drar hem. More or less exakt likadant i hela långa landet. 🙂
  Här började det TOKREGNA typ en kvart innan utspring, tur man redan är typ dödssjuk och slapp stå där i regnet.

 16. I Kiruna och Luleå fungerar det precis så 🙂 Fast det behövs en jävla massa alkohol för att inte frysa ihjäl eftersom det i alla fall i Kiruna inte sällan snöar på studenten :/

 17. Är det bara här i Halmstad som studenterna efter lastbilsflaksåkandet samlas för att promenera (och skriksjunga att de har tagit studenten) i samlad trupp rakt igenom city för att sen möta upp familj och vänner som man sen åker hem och firar med?

 18. Här i Vänersborg är det samma sak, fast oftast traktorer. Har själv åkt runt så en gång i tiden! Kul var det:)

 19. Här i republiken Jemtland är det också flakåkning innan man åker hem till uppvaktande släkt och vänner. Vid midnatt samlas studenterna på Rådhustrappan och ”skrålar”, där brukar det också vara uppträdande av, oftast lokala band. Å alla är så glada och några är lite för fulla, tyvärr, men oftast brukar det var mest glädje. Åsså alla avskedstårar då…
  Vips är de, hm, vuxna…

 20. Har själv åkt flak idag!

  Studentfirande på min skola och som mentor fick jag åka med min klass runt köpingen. Jobbar i liten kommun (9000 invånare) och en enda gymnasieskola. I år hade vi 64 studenter och man åker på typ hövagn bakom traktor.
  Glädjefyllt och fantastiskt!

  Du får flytta till liten kommun i landsort Mona. Då är det charmigt och mysigt 🙂

 21. I Uddevalla på min tid var det nästan likadant. El egentligen inte så mycket flak men ”alla” åkte ”egen” bil ett par varv runt stan (det gick rätt fort) och gormade lungorna ur sig. (själv åkte jag med farfar i hans röda Nissan för han ville så gärna köra runt mig. Han fattade inte grejen riktigt men snäll som jag är… Skämdes ögonen ur mig)

 22. Meeen; att bo i centrala Göteborg, som jag gjorde ett par år innan jag gav mig ut i förorten, fick mig att HATA dessa jävla ekipage. Gap, vrål och helt vansinnigt hög musik (i kombination med lättväckt bebis) fick mig nästan att kasta flaskor i skallen på flakarna. En dag hade gått an men 2 (TVÅÅÅ) veckor av brunstskrik och bas. Näe.

 23. Verkar som att det åks flak mest i hela landet när man tar studenten 🙂 Men som inflyttad stockholmare måste jag säga att det skiljer sig ganska mycket. I min hemstad åker man flak klassvis (alltså hela klassen på ett flak och inga utomstående) medan i Stockholm åker man med vänner vad jag har erfarit.

 24. Traktorflak, lastbilsflak, vad som. Men bara på själva avslutningsdagen. runt runt i samhället, sen tillbaka till skolan där föräldrarna hämtar. en del flak kör ända hem.I Sthlm m omnejd verkar det köras runt flera veckor innan examensdagen!? När vår äldste gick ut fick vi snabbt so attan när han som siste man kommit hem, med hjälp av gästerna löva av o rensa rent för det skulle bli regn o bonden skulle ha traktorn o skrindan för att köra hö. NU!

 25. I Linköping åker studenterna också flak, men vad som drar flaket varierar. Ibland är det lastbil, men oftast är det en traktor. Det är ju gott om jordbruk runt om stan.

 26. I Enköping åks det också lasbilsflak, men vanligast är traktor och balvagn. Sen är det studenttåg, då alla studenter går klassvis från gymnasiet genom stan medan släkt och vänner hänger på dem blommor och viftar med fotoplakat. Väl framme i skolparken sätts en stor studentmössa på Doktor Westerlunds huvud. Sen åker en hel del egna ekipage runt stan en sväng.

 27. Här i stan (Lidköping) åker man traktor med flak hela natten med klasskompisarna. Man åker runt till alls familjer där man blir bjuden på allt möjligt, tårta på ett ställe och grillspett på ett annat. Framåt morgonen blir det frukost och sista stället är det tandborstning. Jag tog studenten förra året och började dagen 8 på morgonen med fotografering och lunch i skolan, sprang ut vid 15 sedan är man hemma några timmar och firar mad familjen innan man vid 20-21 hoppar på flaket och festar hela natten lång! Själv var jag hemma tidigt, 8 morgonen därpå 🙂 Bland det roligaste jag gjort, en sista kväll men hela klassen innan man splittras

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..