Los Dramaticos

Står i Bromma Blocks-gallerian när skolan ringer och talar om att det brinner i ett grannhus. Skolan ligger mitt i ett villaområde så det handlade bara om meter. Pga den kraftiga rökutvecklingen så fick barnen stängas in i en annan lokal i skolan. Och alla föräldrar ombades att komma och hämta barnen och då ta sig in bakvägen.

När jag kliver ur bilen och närmar mig skolan så går det knappt att andas så jag får göra det genom tröjärmen. Helt sjukt vilken rökutveckling. Det sticker satan i ögonen och det är först nu det slår mig att det är sällan människor brinner ihjäl, det är röken som tar kål på dom.

Talibanen och hennes kompis grät som babianer när jag kom in och efter nån halvtimme kunde vi ta oss därifrån.

Det kanske är läge att sätta upp ett gäng brandvarnare här i huset tror jag visst. Billig investering.

 1. Är det inte lag på att man måste ha brandvarnare? Eller gäller det bara i lägenheter?

  Klokt beslut i vilket fall!

 2. Visst är det märkligt att man vet om hur billigt och bra det är med brandvarnare och ändå krävs det ngt sådant här för att man ska ta tag i det.

  Vi har larm med brandvarnare. Så när ngn i detta huset brände maten (inte jag… min dubbelgångare) ringde larmbolaget hit och frågade om de skulle skicka brandkåren. Men riktigt så illa var det inte 🙂

  Hoppas allt är bra med Talibanen nu iaf.

 3. Så klart man skal ha brandalarmer…For et par uger siden begyndte vores diskmaskin at brænde (fejl i maskinen). Heldigvis skete der ikke noget, da jeg opdagede røgen ret hurtigt og straks efter gik røgalarmen i gang´:D

 4. Herrejisses människa!! har du inga brandvarnare??

  Du SKA ha på varje våning, de ska vara seriekopplade. Larmar en så larmar båda!!! Kostar ca 200.
  Det är också väldigt lämpligt att ha en 6 liters pulversläckare märkt ABC på varje våningsplan. Kostar ca 300/styck.

  Eller ring ditt försäkringsbolag (där du har hus/hemförsäkring) och tigg dig till hela paketet.

  Det är riktigt Mona det är röken som dödar och hettan inte själva elden.

  Jag blir alldeles upprörd när jag hör att folk inte skyddar sig bättre!!!! 🙁

 5. Jamen Mona, har du inte brandvarnare… i ditt hus behövs det minst 10 st!!!
  Brand är bland de mest hemska jag kan tänka mig. Har sett ett hus brinna ner på mer eller mindre nolltid. Familjen stod utanför i pyjamas. De hade fixat så piffigt att värmen från bastun spred sig genom kanaler ut i alla rum i huset som var nybyggt och fint. Gissa var branden började och varför den spred sig så fort i hela huset… Men det var ändå fruktansvärt sorgligt att se familjen mista allt, verkligen alla minnen, allt man har i sitt hem. Så skynda dig nu, minst 10 brandvarnare och åtminstone en släckare på varje våning!
  PS. Har inte hunnit ta mig till Bromma Blocks än men ska försöka…

  1. Jag vet, jag ska fixa det innan maj månads slut…

   Du, vad heter er hundkojekopia? Jag ska sälja S60:n och övertala herrn i huset om att vi ska ha en liten bil. Pluttliten. Mår J bra?

   1. Skrev lite på ett senare inlägg från dig, men jag tror jag ringer istället. Pluttliten 🙂 jamen det är klart att vi har. J mår mycket bättre o har börjat jobba igen… men inte fullt ut dock. Hör av mig!

 6. Vi har ”försökt” köpa fler brandvarnare till huset huuuuur länge som helst, men kan inte bestämma oss för vilken sort (typ en som fungerar räcker bra kanske?).
  Sjukt beteende, för en ny onödig tv för 10-12 tusen kan man gå och spontanhandla närsomhelst minsann!?!

  Hua! Obehagligt med bränder, hoppas Talibanen återhämtat sig. Ska man se någon fördel med det som händer, så är det att det ger alla en uppvaknings-smäll på käften och en påminnelse om vad som kan hända.
  Därmed inte sagt att jag inte tycker förtvivlat synd om familjen som blev drabbad. Tvärtom!!

  /Ulrika

 7. Röken dödar, som sagt. På fyra minuter. Genomsnittlig utryckningstid för brandkåren i Stockhom är 6-7 minuter. Om det blir rökutveckling – KRYP. Vid golvet finns syret kvar. Stockholms brandförsvar har en kille som föreläser om hur man ska bete sig vid brand eftersom brandkåren ibland inte hinner fram i tid. Boka honom för att prata med er och alla era grannar i grannsamverkan. Det är nyttigt och omskakande.

 8. Instämmer med ”mammy”, seriekopplade brandvarnare är det bästa. Så alla ni som inte har brandvarnare hemma, bums iväg och skaffa det! Tror bestämt att vi köpte våra på Clas Ohlson för helt ok peng (Kjell & Co har säkert också). Går säkert att beställa även på nätet.

 9. Brandvarnare är skitbra. Jättebra. Alla SKALL och bör ha en. Men ibland räcker inte det heller.
  Patrasket på våningen under våran (vi bor på 8:e våningen) hade förmodligen lite osämja med vänner vilket resulterade i en *liten mordbrand*.
  Thank god att jag och talibanen hade gått ut då det på ungefär 20 minuter hade spridit sig upp till våran lägenhet och hela lägenheten gick och dog.
  Allt av möblemang, det mesta av kläder, minnen, bilder.. Allt försvann! Och eftersom jag var mitt i att byta försäkringsbolag stod jag på bar backe.
  Med en taliban som precis skulle fylla 2 år …. NOT FUN I tell you.
  Hemlös ett par, tre månader.. en natt här, tre nätter där.. En taliban som slutade både äta, sova och kissa en period..
  För att inte i slutändan nämna att INGEN – hade någon skyldighet att hjälpa oss.. varken vårat bostadsbolag, socialtjänsten eller hyresgästföreningen.

  Hur i helvete går det till egentligen? Är det rätt att Vi drabbas för att andra människor går runt och försöker ta livet av varandra?

  Skall inte ens prata om hur det var att bygga ett hem från noll igen. Arbetslös och på randen till sammanbrott! 😉 Nu har vi ett ihopplockat hem från fantastiska vänner och second-hand affärer.. Det funkar det med! 😉

  Men återigen: Håll koll på brandvarnare, brandsläckare och försäkringar! Skitviktigt, jag lovar!

  (och förlåt för novellen!)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..