Maken och grönskan

I vårt garage, som för övrigt ser ut som om man kastat in resterna efter 1 st lägenhet och 1 st sommarhus, så har jag en liten hörna med grejer som ska till soptippen. Eller ja, för min del kan hela jefla garaget tömmas på tippen.

I alla fall.

Jag har en hörna med grejer som för vem som helst är uppenbara grejer för tippen. Vem som helst alltså.

Maken har fått för sig att han ska bli Brommas Bosse Rappne, eller vad han heter den däringa trädgårdstomten i Äntligen Hemma.

Så härom dagen hittar jag honom på altanen.

Jag noterar att han håller på att plantera nåt. I en låda som är på väg till tippen. En timme senare är han klar.

Jag tittar ut på raden av kasserade krukor i allehanda storlekar och frågar vad han pysslar med.

Eh, jag tänkte plantera lite.”

Ni som är nya här har ingen koll på vår trädgård. Vi har:

1 päronträd

1 plommonträd

1 körsbärsträd..anabolus gigantus

1 ek-jefel som är kulturminnesmärkt (= får inte hugga ned skiten) och stor som ett as = en MILJARD löv. Hata hata hata

Ett gäng buskar av okänd härkomst.

Och till sist; vi har 8 äppelträd.  Å T T A sa jag.

Tilläggas skall att ingen av oss är trädgårdsintresserad. Ett smack. Dealen vara att jag skulle ta hand om huset och han trädgården. Jamentjena. 10 år senare så är det jag som sköter gräsklipparen. Men that´s it.

Nämen nu kom jag av mig.

Jag är allergisk mot äpplen. Så länge dom inte ligger i en äppelpaj….bakad av nån annan.

Det gör att jag aldrig rör våra äpplen. Ingen annan heller, för vi handlar äpplen på ICA. Eller hur man talar om för hela världen att man är dum i hela huvudet.

Hur som. Jag kom visst av mig igen.

Dåren har planterat diverse lökar. Nån form av liljor. I mina skräpkrukor. Jättebra

Och så ett äppelträd.

Jamen why not ett till liksom.

 

 

 1. Låter som om mannen behöver en ventil från allt jobb? Känner igen mig. Fast jag gör det lite snyggare. Sorry! 🙂

  Ps. Snyggare = bad min far såga ner två träd som sedan min karl fick ta hand om. ”Vi” flyttar rhododendronbuskar från en plats till en annan. Osv. Jag köper dock växter och rotar i rabatter. Dvs ska ta bort flertalet av dem och lägga sten. 🙂

 2. Jo det märks att han gillar shabby chic.
  Som med kökstaket.
  Jag kommer hem till dig i höst och befriar dig från en påse äpplen. Hojta bara till när de börjar mogna.

   1. Bloggträff under äppelträden till hösten? Alla får ta så mycket frukt de vill och kratta lite eklöf? (De löv som växer på ekjeflar heter så).

 3. Om de där ”shabby chic krukorna” inte begåvats med hål i botten (eller är dränerade med grus och står under tak) får vi hoppas att det inte regnar innan juni… annars kommer maken stå där med ett antal ruttna lökar och lite jordsoppa.

 4. ja du Mona, snyggt var det ju inte, om du har gråa hår förstår jag vart dom kommer ifrån, skulle bli tokig om min man gjorde ngt liknande, krukorna var ju allt annat än snygga

 5. Hahahahahahaha … Morgonens första garv, det satt bra det.

  Man måste ändå kanske ge honom en eloge för tappert försök? Det där med att se skillnad på krukor som ska till tippen eller ej – det är nog för svårt. Men kul var det! (Säger jag som slipper se dem dagligen.)

  Men planteringsväskorna från mässan då? Har de hamnat i garaget nu? 😉

  Vi har förresten två gigantiska ”ek-jeflar” (underbart ord!) i vår trädgård, så kratta eklöv? Been there, done that. De små liven vägrar ju förmultna i första taget också.
  Dessutom har vi (vänta, jag ska räkna …) sex äppelträd och ett päronträd.

  Jag ser fram emot den spännande fortsättningen!

 6. Hahaha, vad säger man. Blir du eller maken desperat så hjälper jag dig/honom = er mer än gärna. Free of charge for just you Mona, en riktig trädgårdskonsultation för att göra trädgården lite finare och ännu mer lättskött.

   1. Men Mona, du har ju varit här. Källare och källare hm – jag har ju faktiskt en hel stearinfabrik på tomten på hela 15 kvadrat hahaha där alla ljusen tillverkas. Nog om detta…. vill du eller maken ha en garden-make-over så vet du var jag finns. Kram

    1. Haha, du har så rätt. Hör ni det alla som bor i närheten av Bromma: Anna har värsta finaste lilla butiken i sitt hus dessutom! Kom och köp konserverad gröt. Hon har massor av jättefina grejer!

     Kram på dig

     1. Har införskaffat ljus där efter tidigare tips av dig Mona.
      Köpte några mindre med text som jag har gett bort som presenter och de har alla blivit grymt uppskattade.
      Själv har jag behålligt och eldar på det enorma ljuset jag köpte som var minst 1 meter långt!

      Kan verkligen instämma i att det är toppenkvalitet på ljusen.
      Dessutom var det en trevlig lokal som Anna säljer i och inte minst hon själv var hypertrevlig.
      Blir snart återbesök för att fylla på presentförrådet 🙂

    2. Halloj igen, vill bara skriva det som for igenom kroppen när jag läste ditt svar. Vilken glädjekick det är att höra att du gillar mina ljus. Tack!

     1. Amen skärp dig kärring, HUR kan man inte gilla dom med tanke på den höga kvalieten?! Eftersom jag är i branschen så vet jag ju hur mycket skit det finns därute.

 7. Jamen det här är ju så roligt så man bara döör! Hur tänker han liksom? Å i dina skräpkrukor! HA, HA, HA, HAAAAA!
  Har han redan glömt att han har köpt en fin planteringslåda?
  Förresten, en helt annan sak, ibland när man läser kommentarerna till dina inlägg så skulle, i alla fall jag, vilja trycka på en ”gilla”-knapp eftersom de är så bra. Går det att ordna, å skulle du själv vilja ha det så?

 8. Men, alltså tippen? Jag hämtar gärna zinkkrukor/baljor eller terrakottakrukor! Får gärna vara lite slitna! Du kanske borde ha en garageloppis?

 9. Ser man på nu har vi avancerat från köket till matsalen och till slut där de ska vara. Tänk vad en vattenkanna kan inspirera även en make. Lökarna hängde jag med på men äppelträdet? Har han avancerat och tagit en stickling av de som redan finns. Du ska se du får nog vackraste trädgården i området innan det är klart.

 10. OK, mina trägårds-skills är inte så enorma, men det där blev man ju nästan gråtfärdig på….

  suck…. fyller han inte år snart så han kan få en bok om trädgårdsskötsel eller nått? Ta den absolut största och tjockaste du hittar så han inte hinner läsa ut den förrän till hösten… ;D

 11. Eh. Alltså. Är det där nåt o ha?? Och alltså. Du som är så finurlig kan nog vattna dom döda -hoppasan- eller det finns nog non själ här inne på bloggen som kan ha nåt litet dödligt gift/tips som oxå dödar dom -hoppsan-……
  Och om han nu planterar ett nytt äppelträd, så kan du nog såga ned några av dom andra i trädgården… Han verkar ju vilja börja om =)

 12. Mmmm, kan hålla med om att jag också hade skickat de där krukorna till tippen. Har skickat snyggare krukor till tippen…
  Sen förstår jag inte nyttan med ett nyplanterat äppelträd som typ är en kvist, när man redan har 8! Hade inte ett körsbärs eller biggaråträd varit roligare, om man nu tycker man behöver fler fruktträd?
  Själv har jag nog nästan bestämmt mig för att försöka få en liten magnolia att trivas i kruka på min balkong…

 13. Kan man skicka äpplen med posten? I så fall får du gärna packa några påsar och skicka! Givetvis betalar jag frakt plus för arbetet! Jag önskar så att jag bodde närmare dig, hade kommit på stört och plockat annars!

     1. När jag var liten skickade min pappa paket med äpplen och plommon från Skåne till Norrbotten, så det borde gå fortfarande 🙂

 14. Snygga handskar.

  Gillar den där andra krukan från höger.
  Den andas liksom tidigt nittiotal.
  Och lådan han har planterat äppelpinnen i, är det bara en bucklig fyrkant i plåt?

  Kämpa Mona.
  Kämpa!

 15. Du den här gången håller jag på din make.
  Återvinning is da shit, så det så.
  Trasiga lerkrukor kan man krossa och använda som dränering i ytterkrukor osv osv 🙂

  Kan du inte bjuda hem ett dagis någon dag?
  De kan plocka äpplen (ja fröknarna iaf) och så kan de koka äppelsylt så de har för ett helt år framöver.

 16. Jag hatar verkligen trädgårdsarbete. Har en gräsmatta, några jäkla gröna buskar , sten och trädäck. Sedan har jag två sk frukträd som min pappa fasar över varje år när dom skall klippas för jag klipper inte säger han utan jag misshandlar dom. Han har inte förstått min plan….. misshandel = ingen frukt. Sen åker jag till Ica och köper den.

 17. Du får väl kräva att han använder principen ”en in två ut”. Tar man hem en ny sak (I det här fallet ett äppleträ) så måste han göra sig av med två andra saker ur trädgården. (Förslagsvis två äppleträd som ändå växt sig så stora att man inte kommer åt att plocka äpplena som växer högst upp). Du borde få pris för ditt tålamod med den där karln. Här kämpar jag med att gubben ska bära ner fyra tunga kartonger i källarförådet som han lovat. De har stått och blockerat i köket i ett antal veckor nu. Bor man i en liten trea så är fyra kartonger jäfligt ivägen även om de är staplade på varandra.

 18. Åhhh, vad jag skrattade när jag läste ditt inlägg.
  Underbart! 🙂

  Första bilden var så härlig, blommiga handskar och liten minikratta i en mindre stilig kruka. Härligt att du bjuder på så roliga bilder.

  Kram på dig!

 19. Men ta alla äpplen o åk till Zeta, så får du supergod äppelmust, gott att värma på vintern med lite kanel i. Som flyttande äppelpaj. 🙂

  Men skönt o höra om ek-jefeln ;), har själv en kastanj, en blågran o en ornäsbjörk jag inte får såga ner. Samtliga tre är megabigga med toooon av löv o annat som skräpar ner… 🙁

  Ett körsbärsträd skulle jag vilja ha för de underbara blommarna, du kan väl be maken sätta ett skott åt mig 😉

 20. Det finns en facebook-grupp för såna som vill bli av med respektive plocka frukt. Där kan man annonsera ut sin frukt så folk kommer och plockar den. Nåt till hösten kanske Mona?
  /åsa

 21. Men vilken gullegubbe du har! Och vilka söta trädgårdshandskar! Det är tanken som räknas, glöm inte det! (fast hur tänkte han liksom…)

 22. Fruktförmedlingen på Facebook. Där berättar man om man har frukt till självplock:
  https://www.facebook.com/groups/240193612689388/

  Och fö, låt honom skaffa sina trädgårdserfarenheter själv, (jag skulle blivit överförtjust om Mannen visade lite trädgårdsintresse, även om han satte lökar i krukor 😉 billigare hobby än båtar och motorcyklar iaf.. Så länge han inte snöar in och blir orkidésamlare eller nåt 😉

 23. Levande träd gillar inte spik Mona, ta hjälp med en hammare (slå in ngr diskret)
  och hej då Eken.

  (eller så är det bara en skröna…)

 24. På tal om ekar så fick jag igår lära mig att vi i Sverige har ett ansvar gentemot övriga Europa att bevara all gamla ekar. Kanske är därför dn ek är k-märkt… En liten kuriosa till det är att det är bara i Sverige det finns så ofantligt gamla och stora ekar, jag vet flera som är över 500 år.

  En annan lite rolig sak är att Svea Skog (dom sm förvaltar den största delen av de statliga skogarna) ringde till marinen för några år sedan och meddelande att eken sm planterats på visingsö av Gustav Vasa eller vilken kung det nu var, var färdig för leverans till skeppsbyggandet. Konstigt nog var dom inte längre intresserade av den eken för att bygga stridsskepp….

 25. Hääärligt att Magdalena länkade till din blogg, heja henne!! Har läst dig läääänge, sen puts väck. Du är bara för härlig, och du har rätt dina läsares kommentarer är oxå häärliga.

 26. Mäh?! Vilken storm det vart av det där då?
  Det gör väl inget att det är olika krukor? Synd bara på zinkhinken om han behövde ta hål i botten på den. De är ju jätteanvändbara. Och nostalgiska.

  Fast det var ju tråkigt att han inte höll ångan uppe tills mässfyndet var planterat också.

 27. Herregud vad jag garvade åt äppelträdet!!!!!
  Vad tänker din gubbe med???

  Nä, håller med många andra här inne om att det inte var särskilt snyggt… Har lite samma problem med min sambo som har två kaktusar som han har haft sedan urminnes tider. Jag hade gömt dessa fula kaktusar i sovrummet där vi aldrig drar upp persiennerna (kaktusar behöver solljus tydligen ;)). När jag kom hem en dag hade han flyttat ut sina gräsliga kaktusar i vardagsrummet och köpt två nya växter som han planterat i två supergräsliga krukor och satt i sovrummet! Så nu har jag 4 gräsliga växter men en super stolt sambo och jag har inte hjärta att klaga!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..