Om bra och dåliga läsare

För en tid sedan så lärde jag känna Magdalena Graaf och vi har kommit att bli väldigt nära vänner. Jag har läst henne ett tag så det var ju inte som hon ramlade ned från himlen direkt. En otroligt varm och generös människa. Henne kommer ni få se mycket av här.

Men, när jag är inne på hennes blogg så blir jag mörkrädd. Hon har en klick läsare som är helt vedervärdiga mot henne. De värsta personangreppen sållas bort redan innan publicering, men en hel del annat slinker igenom.

Just nu befinner sig Maggan och hela hennes familj på Philippinerna för att, genom sin mammas kristna församlings försorg, hjälpa barn som har det svårt. De är ute på soptippar och gravgårdar, där barnen bor, och delar ut mat. Maggan har femtioelva gånger förklarat på bloggen att hon betalar sin resa privat, men lik förbannat så har folk åsikter. Flera tycker nämligen att det är förjävligt att de åker ned och delar ut mat och ”utnyttjar fattiga för sin egen religiösa propaganda”. Dårar säger jag.

Och jag b e g r i p e r inte hur man skriva så. Vad är det som gör att folk tror att ett litet barn bryr sig om vems hand maten kommer ur? Herregud, även om det hade varit djävulen själv som delat ut maten so what, det viktiga är väl ändå att barnen får mat. Det är ju inte så att de sen har religiösa föreläsningar efter att de delat ut maten.

Maggan är som sagt en av de varmaste och givande människor jag känner. Hon rannsakar sig själv varje dag för att  försöka bli en bättre människa och hon har en ödmjuk sida som man önskar att fler hade.

Jag frågar henne jämt hur i helskotta hon står ut med dessa vidriga människor men hon svarar alltid att det är kärleken från alla andra 90%-en som håller henne uppe.

Jag skryter ofta om er här inne så gå in till henne och skriv något uppmuntrande. Hon mår jättedåligt just nu när hon ser hur illa ställt det är med alla dessa tusentals barn som hon kommer träffa under sina 3 veckor där. Och har ni 10 kronor över så skänk en slant här. För varenda liten krona är lika viktig och det tar 30 sekunder av ert liv att föra över dessa 10 kronor. Det går självklart bra med en miljon också, om det är så att ni har det över…=)

Nämen allvarligt, hur lite pengar man än har i plånkan så är varje krona avgörande för dessa barn, hur larvigt den än kanske skulle kännas att föra över en 10-krona. Maggan har 150.000-170.00 läsare och tänk då om varje person lägger 5 kronor….ja ni fattar.

Ja, det var ju inte riktigt så jag hade tänkt presentera vår vänskap för er men när jag var inne hos henne i morse och läste så fick jag en hjärnblödning på en del av kommenterarena och bestämde mig för att be er om hjälp att kväsa dom.

Tack för att ni är så bra…utan att ni för den delen är tråkiga ja-sägare. Det är när jag hänger hos andra som jag inser hur lyckligt lottad jag är.

 1. Hallå!

  Din blogg har jag relativt nyligen hittat till och den är fantastiskt underhållande;-). Härligt att alltid få sig ett gott skratt, tack för det.
  Maggans blogg däremot har jag följt väldigt länge och precis som du skriver så är det helt otroligt vad vissa människor skriver i kommentasfältet.
  Antagligen är det väl dom själva som mår sämst och tyvärr är väl detta ett sätt för dom att få ur sig all skit dom går och bär på, eller är det enbart ren avundsjuka det handlar om?!
  Ha en bra söndag.

  Kram Heléne

 2. Jag läser också hennes blogg men hoppar över kommentarerna där eftersom dom är så puckade. Känns som att det bara är barnungar utan liv som bestämt sig för att lämna avtryck där. Sorgligt!

 3. Jag känner inte Maggan. Men jag följer hennes blogg slaviskt. Det är min absoluta favorit. Hon visar verkligen upp många olika sidor av sig själv. Hon verkar vara en helskön människa precis som du Mona. Kan tänka mig att ni kommer få många roliga stunder ihop. Låt oss vara med:) Vi behöver oxå få garva läppen av oss. Tack för en härlig blogg och hoppas att Maggans nättroll håller sig härifrån. / Maria

 4. Jag läser också Magdalenas blogg, förutom din då 🙂 men jag har slutat läsa kommentarerna för en del människor där är inte kloka…man blir så f*rbannad! Är bättre att bara läsa hennes suveräna inlägg!

 5. Hallå!

  Jag har relativt nyligen hittat din blogg, härligt att man alltid får sig ett gott skratt när man går in här och läser, tack för det:-).
  Maggan däremot har jag följt en längre tid och precis som du skriver blir man ju mörkrädd över vilka kommentarer hon ofta får.
  Resan dom just nu gör är beundransvärd, är det inte så att bakom de värsta kommentarerna döljer sig en person som mår jäkligt dåligt, eller är det bara ren och skär avundsjuka det handlar om?!
  Ha en bra söndag.

  Kram Heléne

 6. Jag läser Magdalenas blogg då och då och har också (som övriga här har skrivit) reagerat på alla puckade kommentarer. Får för mig att det är rätt unga människor som skriver så korkat, men jag kan ju ha helt fel förstås. Undrar vad dessa människor skulle säga om någon kommenterade deras liv på samma nedsättande vis. Tycker det är beundransvärt det Magdalena och hennes familj gör. Modigt och helt fantastiskt! Ska givetvis skänka en slant till deras arbete!

 7. Jag håller med övriga som redan skrivit här. Så trist att hon ska behöva få så många elaka kommentarer. Hon bjuder verkligen på sig själv och verkar vara jättevarm och go som människa! Synd att de som inte mår bra, alternativt inte har alla hästar hemma…måste få utlopp för det där. 🙁 Din blogg är verkligen också kanon! Kram!

 8. De första raderna som möter mig i hennes blogg är ”Vilken dag! Fick precis höra att det snöar hos dig i Sverige.
  Vi har varit på snorkeltur! Badat, solat och ätit grillad mat” Ja hon verkar ju verkligen må JÄTTEDÅLIGT just nu.

  1. Alla som mår dåligt lägger inte ut det på sin blogg. Hon har ju rätt till sitt privatliv. Väx upp och var glad att det finns folk som faktiskt hjälper till här i världen.

 9. Hej
  Har precis hittat hit till din blogg för några dagar sedan & här kommer jag stanna kvar 🙂
  Läser oxå Maggans blogg och har skänkt det jag kunnat avvara denna månad…. Blir helt paff de gånger jag läser hennes kommentarer, jag gör det bara ibland pga de dåliga energierna…
  Har vissa inte lärt sig det gamla hederliga ordspråket ”behandla andra som du själv vill bli behandlad” ??

 10. har läst maggan sen hon gästbloggade hos hannah, men kommentarerna har jag alltid försökt ge fan i att läsa, folk är rabiata mot henne, vet ej anledningen till varför..sjuka i huvudet??

 11. Tyvärr är det väl så att en del tydligen får luft och näring av att vara elaka. Jag tror att man borde behandla dem och deras åsikter som att de inte finns, annars ger man dem det de vill ha… uppmärksamhet. Lättare sagt än gjort, det vet jag. Blir själv så attans förb-nn-d på elaka människor och märker att jag måste ignorera dem för annars dras jag ner på deras nivå i mitt sätt att besvara deras åsikter.

 12. Jag här läst Maggans blogg läääänge. För snart 1 år sedan slutade jag läsa kommentarerna för dom var så elaka. Jag läser hennes inlägg dagligen, det är dom som ger mig någontig, INTE kommentarerna. Men jag ska gå in till henne nu och skriva nåt FINT, för DET är hon värd!

 13. Det finns alltid något nötskal som ska trycka ner andra. Så ädelt allt som Magdalena gör. Hade jag haft möjligheten hade jag också personligen hjälpt till i länder som har det svårt. Tur att det finns andra som kan det 🙂

 14. Härlig blogg du har Mona, har följt dej sen bloggfamiljen. Många skratt har du gett mej. och nu till bitterf….n. Me, om du läser Magdalenas blogg ordentligt så kanske du har sett vilket jobb dom har gjort o fortfarande ska göra där nere. Att dom tog en ledig dag o snorklade kanske dom behövde efter all elände dom sett, men nu kanske du får ditt begär efter elakhet tillfredsställt, för nu ligger alla magsjuka. Inte för att jag vill människor nåt illa, men en liten släng av skit o spysjuka skulle kanske få dej på andra tankar. Ni andra ha de så bra som ni kan, för de ska jag.

 15. Måste skriva en sak till om det här med människor som skriver negativa saker och det är att jag tror på att de får tillbaka det negativa till sig själva. Jag tror fullt och fast på karma: man får tillbaka det man ger ut. Så de straffar egentligen sig själva med att göra så (kanske lite tröst i eländet):-)! Ge ut godhet, positivitet (finns det ordet?), glädje och kärlek och du får tillbaka samma saker. :-))

 16. Ja, hon har ett par riktiga surstrutar som härjar i hennes kommentarsfält, de försöker sprida missnöje och elände omkring sig. Det bästa man kan göra är väl att försöka tiga ihjäl dem, de lever väl på uppmärksamheten. Själv satte jag in en liten slant och delade hennes inlägg bland vänner och bekanta både via min blogg och FB och jag vet att fler satt in en slant till deras arbete! Jag tycker det är underbart att man väljer att faktiskt GÖRA något och inte bara sitter hemma på rumpan och ojjar sig. All heder till familjen Graaf för det jobb de gör, gäller båda systrarna och deras mamma!

 17. Maggan och familjen gör ett fantastiskt jobb, och det är en mycket god tanke att barnen får följa med och se hur det kan vara för människor i andra delar av världen, men Arken är ju en ganska speciell församling, och det är kanske det som vissa människor reagerar på. Sen tycker jag det är väldigt trist (och fegt) med alla dessa elaka, oförskämda och anonyma kommentarer till olika bloggare. Man ska stå för vad man tycker! Hittade f.ö. din blogg via bloggkommentatorerna, gillar den!

 18. Jag har följt Maggans blogg länge och jag håller med…hur en del kan skriva de kommentarer de gör kan jag inte begripa! Skitsamma vilken organisation/religion/whatever som ligger bakom, bara barnen får mat o mediciner!!!
  Ni som inte har läst inne hos Magdalena, surfa genast dit och skänk gärna en slant via rubriken Välgörenhet därinne! Kram

 19. Jiiiippi vad glad jag blev att Magdalena hade länkat till dig trodde du lagt ner bloggen när du var borta från blogg familjen. Så nu är kvällen räddad och jag ska läsa igenom allt jag missat sen jag trodde du försvann. Stor kram:)

 20. Hej!

  När folk inte har ett eget liv så är de lätt att ta ut sina frustrationer på andra.
  På det sättet försöker de få en känsla av att ”vara bättre”, att vara nån som betyder nåt.
  Fast egentligen skriker de om hjälp….
  Vi andra fattar att de är bittra, har låg självkänsla och egentligen vill komma in i värmen.
  När man bryr sig om andra och dessutom får till det i praktiken; ja då har man kommit
  långt som människa. Lycka till Maggan, dig har jag följt länge och har en stor beundran för och tack snälla Mona för att du bryr dig om de som betyder något för dig 🙂
  Att du sen är både rolig och underhållande är väldigt mycket bonus 🙂
  Kram till er båda!

  Elle

 21. Jag läser också Magdalenas blogg emellanåt, men ibland får jag ta pauser. Hon är så sjukt underbar, godhjärtad och positiv så jag får lite mindervärdeskomplex 🙂

  Folk som kommenterar sådär är fega jävlar. Det är lätt att sitta anonym bakom en dataskärm och ha åsikter om andra. Men själv då? Vad gör man själv för andra som har det svårt? Jag har varit i Sydafrika och blivit i det närmaste förföljd av fattiga, tiggande barn, sett kåkstäderna man inte vill stanna med bilen i… Och det är inte ens en fjärt i rymden av vad Magdalena ser nu. Och det är fan inte lätt att se sånt på riktigt, för det är faktiskt en jävla skillnad mellan att se det på tv och på riktigt. Och man mår skit och får perspektiv på livet.

  Så alla högtravande, anonyma bitterf*ttor som inte lyfter ett finger för att hjälpa andra, kan ju bara hålla käft. Eller sitta och döma folk som faktiskt gör nån skillnad. Gissa vem som inte kommer till himlen. Och som du säger, spelar det nån roll vilken tro människan som hjälper folk har? Huvudsaken är väl att man hjälper?

 22. Jag är ju pank eftersom min man är utförsäkrad och mycket sjuk, men frågade mina chefer (jobbar i en blomsterbutik) om vi inte kunde ta betalt 1:-/påse för att sedan skänka dom oavkortat till detta. Svaret blev självklart så ja ska sälja mycket påsar nu för jag vill verkligen hjälpa 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..