Jo, det här med ålder och så..nu kommer ni slå mig

Jag börjar tycka att det är lite  småjobbigt att mina kompisar plötsligt har börjat bli mor- eller farföräldrar. Senast igår upptäckte jag att en kompis just blivit farmor.

F A R M O R! Jamen fatta. Då är man svingammal. Jag har så svårt att förstå att jag faktiskt är aningens äldre än 38 och jag mår verkligen jättedåligt när jag tänker på att 50-sträcket närmar sig. I rask takt. För åren går fort nu.

Jag sminkar mig inte särskilt ofta och när jag väl gör det så har jag inga glasögon på mig. Alltså ser jag inget. Därför blir jag på riktigt skiträdd när jag ser mig själv i spegeln, de få gånger jag råkar göra det. ”Är den där haggan JAG?!”, tänker jag skräckslaget v a r j e gång.

Jamen man är inte äldre än man gör sig” säger alla. Nähä, men finns det nåt mer patetiskt än en 40-plussare som klär sig som en 22-åring av den enda anledning att man sen tror att man s e r ut som en 22-åring? Alla väljer själv, så klart, men jag är fullsketen med fördomar så jag tycker inte om det…alls.

Jag har ett annat tics också. För hundra år sen så sa någon till mig att kärringar med långt hår är en sorglig synd. Det där har etsat sig fast och jag befinner mig farligt på gränsen själv nu. Samtidigt som jag håller med. Ytterst få kvinnor passar med långt hår när de blivit äldre. Men den åsikten är subjektiv. Så klart.

Härom veckan kom en snygg böna gåendes. Jag såg henne bakifrån och reagerade på hennes sjukt snygga kropp. Hon hade långt mörkt hår som nådde ned till midjan. När hon passerade mig så fick jag en chock eftersom hon inte var en dag yngre än 60. Alldeles skrynklig. Det såg för jefligt ut. Hon hade exakt likadana kläder som min 20-åring brukar klä sig i.

I nästa sekund blir jag jefvligt arg på mig själv som ens har synpunkter på hur andra ser ut. Det är inte okej och det är sånt som föder fördomar. Hey, låt alla se ut som de vill liksom.

Nä, bra jobbat lilla tanten med det långa håret. You go girlfriend. …och under tiden så lovar jag att jobba på mina korkade åsikter.

Men jag vägrar bli mormor. Och tänker återuppta mitt projekt Klippa-håret-aningens-kortare-för-varje-gång.

För den där kommentaren om långt hår på kärringar sitter djupt rotad.

 1. o där kom det som ett slag i ansiktet. Jag har förträngt att jag fyller 50 om ca ett halvår. Tittar mig sällan i spegeln heller. Eftersom jag tycker jag gått upp så mycket i vikt o inte är jag (trots att jag nog är normalviktig, har varit sjukt smal förut). Men det är bara o gilla läget för alternativet att lägga sig ner o självdö lockar inte nämnvärt. Men mormor det får vänta ett bra tag till. Som tur är har dottern klart o tydligt deklarerat att hon ska plugga 5 år till o sen jobba ett tag innan hon skaffar barn. Ha en bra dag Mona o jobba inte ihjäl dig på mässan.

 2. Alltså, det där med långt hår är väldigt känsligt för många. Jag har VÄLDIGT långt hår och har varit på väg att klippa av det många gånger (lite irriterande att behöva hålla upp håret varje gång man går på dass) men varje gång så blir det högljudda protester ifrån hela familjen ”NEEEEJ, du som har så fint hår” . Fint? Prova med uttunnat ,slitet och ojämt. Inte snyggt någonstans. Så nu har jag börjat klippa det. 15 cm i taget. Och när stygnen i skalpen är borttagna (opererat bort knölar) så blir det kort som gäller.Riktigt kort. Annars så kommer ju de stubbade områdena sticka ut för mycket.
  Jösses vilket liv det blev på alla när jag talade om det.Hallå? Är det inte mitt huvud kanske? Mitt hår? Det är väl själva den att man inte ens kan få välja frisyr själv, fast man passerat 30 strecket.
  Långt hår kan vara jäkligt snyggt oavsett åldern på personen. OM det är välskött och i en frisyr som passar personen. Så kolla du efter en lång frisyr som passar din ansiktsform så kan du bli både 60-70 och till&med 100 och ändå se snygg ut i långt hår.

 3. Åh, jag hade en kollega som med eftertryck hävdade att kvinnor över 40 inte ska ha långt hår, vilket hon själv var och inte hade. Däremot hade hon tunikor som inte täckte röven om hon inte gick och drog i dem. Jag vet inte om det är så mycket bättre…

 4. Jag som tycker att det är så fint när äldre damer, tänk 70+, har långt, flätat, grått hår. Ser alldeles mysigt och avslappnat ut. Lite hippiemormor typ : ))
  Dock så är det väl ens ansiktsform och egna åsikter man ska gå efter, inte vad alla andra hävdar. Jag går nästan alltid mot vad folk säger, ibland av ren princip haha, men jag är nöjd och glad.

  1. Åååå – jag håller med dig M! Långt grånande hår i en fläta eller kanske en mjuk knut är ju jättefint!!! Men jag är ju inte så mycket för utsläppt hår över huvud taget… Har ju själv långt hår som jag nog aldrig komer klippa av igen (hu vad det var hemskt) – och jag vill ha det långt långt just för att det då går att sätta upp! Har ALLTID uppsatt hår 😉

   Och så blir det ju som du säger en ”hippimormor” eller någon som Marilla i Anne på Grönkulla… och det blir man ju bara glad av 😀

   Men Mona – med det sagt så ska du inte tro att du är en Marilla-kandidat riktigt än – du har långt kvar till den ”gammel-imagen” passar!!! Så få inte för dig att du är förolämpad nu…

   Och det du skrev om häromdagen – om fotot på mässan; det är väl lika bra att apa på för att göra vardagen lite roligare på ett sånt ställe. Och i övrigt är du ju kalassnygg!!

   1. Exakt samma här! Har hår ned till rumpan, som lär få sitta tills det trillar av själv. Har alltid knut, fläta eller hästsvans. Går inte att ha det utsläppt nästan, hår överallt då och det är rätt irriterande.

    Nej, ta inte åt dig Mona av det jag skrev heller! Tänkte mer på hela långt-hår-grejen 🙂

 5. Äh, inte skall du bli slagen inte. Men jag slås av häpnad över folks dumheter, det finns damer med långt hår som passar utmärkt i det oavsett ålder. Det är en fråga om kvalitet och hur det sköts. För att inte tala om hur snyggt det kan vara med olika uppsättningar av håret.
  Man måste inte ha kort tantkrull bara för att man blir äldre. Man måste inte färga håret blått heller. Låt folk välja själva!

 6. Hmmm min mormor var fortfarande flicka 2 mån innan hon dog straxt före 90-årsdagen……. Hennes syster gick med i PRO när hon blev gammal eller dvs fyllde 94…….. Och det tänker jag ta fasta på! 😉

  1. Va, var då? 9,35 är ju i slutet? Jag var där, och höll nån form av miniföredrag, bajsade på mig och gick hem. Hoppade in istället för nån annan som blev sjuk. Den värsta dagen i mitt liv!

  1. Amen fyfanihelvete, det där hade jag ingen aning om! Kolla min hållning, det syns att jag vill lägga mig ned och dö. På fläcken.

   Herregud, jag får svårt att andas bara jag tänker på det.

 7. Är det bättre med den färgade hårhjälm med lite polisong, kort nacke och lite rufs uppe på, som de flesta damer förser sig med efter ett visst årtal, än långt hår?

 8. Jag har hört samma sak att ”tanter” inte ska ha långt hår. Vilken åldersgräns finns det för denna åkomma då? Och hur långt hår i cm är för långt då? Blir jävligt irriterad på den dumma åsikten. Kan tillägga att jag inte är 30 år fyllda ännu så jag tar inte åt mig 🙂 än… Inte f-n vill jag klippa av mig håret OM håret fortfarande ser bra ut.

  En annan sak, klart jag fortsätter förlja dig här 🙂

 9. Härligt att du har fått tillbaks blogglusten! Eller fjäskar du bara lite nu pga flytten? I vilket fall är jag nöjd 🙂

 10. Du och jag är jämgamla och precis lika snygga. Min dotter är 9år och jag umgås då med många som är 5-8 år yngre än mig och det får mig att tro att jag också är som de. Förskräks när gamla klasskompisar skriver om lyckan att bli mor- och farfäräldrfar och tänker tack och lov att jag inte kan bli mormor än!
  Men måste erkänna en stor igenkänningsfaktor där om att inte känna igen haggan i spegeln för det är ju inte så jag känner mig.

 11. Ha ha, jag började skratta när du beskrev tanten/tjejen du såg.

  Det var ju såklart en 17/70 !!

  Det var ett gäng karlar varav jag känner den ena som var på ett torg i en liten landsortsstad och la gatsten.
  På avstånd ser dom ”baksidan” av en smal blondin och en av dom yngre killarna i gänget ger ut en riktig busvissling och ”tjejen” vänder sig så klart om och killen som visslat blir högröd i ansiktet medan dom andra nästan garvar läppen av sig eftersom ”tjejen” visade sig vara närmare 70 än 17.
  Numera kollar dom alltid först om det är en 17/70 innan nån visslar.

  En sjuttio-åring som ser ut som (fy) sjutton står inte så högt i kurs nämligen.

  1. hahahahah.. Kanske är det därför som jag hört min farsa alltid säga att gamla kärringar ska inte ha långt hår.. * busted*

 12. Haha… Du är ju så rolig =)
  Visst är man full av fördommar när man väl börjar tänka efter!!!
  Tycker också att det är näst intill pinsamt med 40-50 åringar som klär sig som sina döttrar typ.
  Det är få förunnat att se bra ut i en sådan utstyrsel. Och tydligen är det få förunnat att inse det också =)
  Själv har jag halvlångt hår oh den senaste tiden har jag faktiskt funderat på om jag skulle klippa page…
  Ett ålderstecken kanske??? Jag är 43 år. Och mormor!!! Ja, visst, så är det. Fast ibland är det svårt att fatta. Jag är ju typ 15 i sinnet (på gott och ont) Men det är underbart att ha barnbarn. Man har dem ibland och kan lämna tillbaks dem när man inte orkar =) Betydligt smidigare än att vara mamma =)
  Apropå haggan i spegeln, så kan man ju få en smärre chock. Jag är ju som sagt 15 i sinnet…
  Tack för en underbar blogg, Kram!

 13. Hahaha! Håller med många andra som tycker att kvaliteten på håret är nog så viktigt. Finns inge värre än långt slitet hår med klyvna toppar oavsett ålder, ryyyser. Faktiskt så klippte jag av mig mitt långa hår i december. Har haft samma frisyr i många år, och som du Mona alltid har tofs. Så jag klippte mig kort, nja, kort och kort men strax ovanför axlarna i alla fall. Svärmor, den ragatan frågade om jag hade 40 års kris!!!!! Kärring! Nackdelen är att man måste styla håret som jag inte är van vid med kramp i armarna som följd, och hur hanterar man en plattång??? Faktiskt så känner jag mig lite yngre efter jag klippte mig, och det känns ju aldrig fel 😉

 14. Fast vadå, finns det något jävla kärringaktigare än apfult, snaggat hår? Lägger på 10 år direkt! DET är kärringvarning det. Och de enda som har något emot kvinoor 40+ med långt hår är kärringar som inte har så mycket hår!! Behåll håret, undvik Allers-frissa!!

   1. Allersfrissa ! Älskart .

    Jag är 55 och har långt hår ..ja, till nyckelbenen i alla fall. Och det är välskött . Ville se ut som tanterna på Böda Camping liksom 🙁

 15. Finns absolut inget tråkigare än alla 45+ som klipper av sina hår i de obligatoriska ”fräsiga” (lite kräkljud) korta frisyrerna som dessutom gärna färgas i piffig färg (eller slutar färga håret och bara ser rätt trist gråstrimmiga ut).
  Jobbar med rätt många sådana omkring mig och har lovat mig själv att inte klippa av mitt snygga, långa – rätt slitna – hår! Inte av den anledningen iallafall. (Och i avdelningen för lite eget beröm osv: jag får aaalltid höra att jag ser yngre ut än de övriga…)
  Ha hår och kläder som passar dig och din personlighet och skit för guds skull i att välja yta efter ålder. Jag kommer aldrig att ha lagda lockar, fotriktiga skor och plisserad kjol!

 16. …och så finns det vi som har kort hår pga att kvaliten på håret säger nej-nej till längre frisyr och det enda vi vill är att ha långt/längre hår…. Närmar mig också de *host-host* åren och tycker att så länge frisyren är välskött spelar väl inte långt eller kort hår någon större roll oavsett ålder, så länge man själv trivs och mår bra. 😀

 17. Ehhhh, nu blir jag lite nervös. Jag vill inte framstå som en patetisk wannabe-20-åring. Jag är snart 40 år och älskar baggy jeans och converse. Klippte av mig håret i en praktisk page för ett par år sen och håller nu på att låta det växa ut lite igen…. Hjälp! Däremot är jag noga med att INTE låta valkarna hänga ut och kör inga magkorta tröjor 😉 någon slags självinsikt har jag ändå! Har iofs lite svårt att ta till mig att jag är 40 snart, känner mig fortfarande som 25 år… Hrmmm. Jobbigt. Tänker nog dock behålla jeansen och sneakers ett tag till innan jag kastar in handduken och blir en ”officiell” tant.

 18. Min mamma är mormor till hela 4 st små barnbarn vid den ringa åldern av 47 år. Å hon är inte gammal, utan snarare en ung mormor skulle jag vilja påstå 😉 Å hennes döttrar är även då ganska unga mammor yngsta 20, jag 23, å äldsta som även hunnit bli 2 barnsmamma vid 25 års ålder 🙂 Men våran minsta syster är bara 18, så hon ska visst vänta ett tag til säger hon 😉

 19. Men Mona, långt hår på ”äldre” som är så fint!!! Jag tillhör dom som ej har kvalité för riktigt långt hår och det är min största ytliga sorg. Fick en gång kommentar att mitt hårvar så tunt så det var dockhår, dvs mest skalp och så hår i tussar. Fixerad javisst, men det är det jag ”ser” i spegeln varje dag. Tragiskt hur någons förflugna kommentar kan fastna så.

 20. Min farmor blev mormor vid 36, den du 😉
  Nej, ingen felskrivning. Min faster som fick barn först, och tur det eftersom pappa bara var 14 när han blev morbror ^^

 21. Är kluven i frågan. Beror nog mer på hur man sköter håret och om det är uppsatt eller klippt i en snygg frisyr. Frisyren kan göra en 25-åring till tant och en +70 till en riktig puma.
  Kläder lika så. Kan ibland undra vad folk tänkt när de köpt och klätt sig i vissa kläder, men det är deras val. Finns säkert de som retar ihjäl sig på min stil och min frisyr.

 22. Hårlängd har inget med någon laglig gräns att göra. Det har med vad man trivs i att göra.
  För ett antal år sen klippte jag av mig mitt midjelånga till ovan axlarna för att det var så slitet. Massa komplimanger. Jag blev sur för jag tänkte minsann inte det där som en frisyr, det var en föryngringsyta. Och inget kunde man göra heller. Det är så tjockt att kammar inte klarar av att hålla det undan.

  Nu är det till rumpan och det behövs göra en föryngringsklippning igen på några decimeter. Men jag ska akta mig för att klippa lika kort igen, det är ju bara besvärligt.

  Så kallat kort hår är det för att man måste hålla på och greja med det hela tiden, klippa och dona. Det har jag inte tid med. Vill jag ha det kort så sätter jag upp det.

 23. Äh,hår har inte med ålder att göra…jag får alltid komplimanger för mitt långa hår(min man älskar det)…jag har det aldrig uppsatt.

 24. Jag har exakt samma fördomar.
  Jag klippte mig ganska kort helt nyligen – och fyller 50 år… strax.
  Livrädd att se ut som en kärring som försöker se ut som en 20 something.
  Däremot vill jag ha en hyfsat modern stil, typ. Det är himla svårt, att inte gå över gränsen.

  Du skulle kunna klippa håret, har jag tjatat om flera gånger. Det skulle ju inte göra något eftersom di jämt sätter upp ditt långa hår i alla fall.
  Och om du ångrar dig så kan jag försäkra dig om att det växer ut igen.

 25. Gårdagens 20 åringar är dagens 40-åringar, gårdagens 30 åringar är dagens 50- åringar …
  Sååååå ….
  Känn dig snygg kvinna!!!! Om du hade vart 20 för ca 40 år sedan så fine, nu är det 2012 så om du närnar dig 50 så är du lik gårdagens 30 åringar – Fine!
  Go girl ( å lämna glasögonen hemma och känn dig snygg!
  / L

 26. Och jag tycker att det är så himla vackert med riktigt gamla damer med långt hår.
  Om det fortfarande är tjockt.
  Håret.
  Jag ser det framför mig:
  Den gamla genomskinliga damen sitter på sängkanten och kammar sitt långa långa hår med silverborsten.

 27. Jag är precis hemkommen från London. Där mötte jag en dag en dam i 70-årsåldern med knallrosa hår. DET hade varit något det Mona!

 28. jag har insett att jag avskyr att ha kort hår – blåser in i ansiktet – kan inte sätta upp det – måste använda en massa kemikalier om det ska se ut som när jag kommer från frissan – so what – mitt hår är tunt å lockigt å har jag det kortklippt ser jag ut som en icke trimmad pudel – så alla som har synpunkter på det…..vi är ju inte vänner…typ min trivsel är viktigare än främlingars åsikter…;-)

 29. Skrattar gott när jag läser inlägget och kommentarerna. Jag tycker lite synd om många av er. Jösse jag är 56 år och har inte vett att ha åldersnoja. Jag klipper mig och klär mig i det jag tycker att jag passar i inte för att jag är vissa siffror. Trivs man med sig själv så är man vacker. Det strålar något speciellt från ögonen. Det sägs att det kommer från insidan. Jag blev farmor när jag 49 och det är jättekul för jag orkar med småglinen. Njuter av dem och lämnar tillbaks dem när jag vill och fortsätter att leva mitt liv. Inte kunde man det med sina egna. Det patetiska finns det håller jag med om men det saknas något väsentligt hos dessa människor och det är självinsikt.

 30. Skönt att läsa alla positiva kommentarer här. Fyller 49 år i år, har långt hår och hade en allvarlig fundering över att klippa av mitt hår till en page. Sedan kom jag på att det är den frisyren min mamma har just nu (70+) så nu fortsätter jag med mitt långa hår. Det långa håret är jag på något vis även om jag har haft riktigt kort hår oxå. Kan dock bli bättre på att gå till frisören oftare, mitt nya mantra är: långt hår betyder inte budget-klippning. När man ska gå på fin fest kan man gå till frisören och göra en snygg håruppsättning, har gjort det 2 gånger och kände mig fin men som Slösa. Trams av mig, folk med kort hår går ju till frisören hela tiden.

 31. Jag är snart 60 och har långt hår, men däremot alltid uppsatt på nåt vis. Tycker att långt, löst hår ”drar ner” ansiktsdragen, på i alla fall mig.
  Hur som helst………….långt hår har inte med åldern att göra, men det måste vara välskött.

 32. Min farmor var den vackraste kvinnan jag träffat. Hon hade långt, långt kritvitt hår. Spikrakt, tjockt hår ända till midjan men hon hade det alltid uppsatt i en vacker knut på huvudet. Hon sminkade sig och gick i smala höga klackar när hon var närmare 80 år. Hon blev 98 år och de sista åren var håret lite kortare men fortfarande alltid uppsatt med vackra kammar och spännen.
  Med detta vill jag bara säga att man kan ha vilken hårlängd man vill oavsett ålder, det viktiga är att man trivs med den frisyr man har. Jag tycker däremot att det är oklädsamt med slitet hår. Långt hår är snyggt om det är välskött men tyvärr är det många som tror att man inte behöver klippa toppar etc när man har långt hår.

  P.S. Ting, farmor hade faktiskt en silverborste som hon borstade sitt långa hår med 😉

 33. Min frissa vägrade klippa av mig mitt hår när jag väl hade fattat beslutet att klippa mig kortare.Hon påstod att ”det var hur många som helst som sparade hur länge som helst för att få långt jämnt hår”,det blev bara lite klippning av topparna den gången.
  När jag kom tillbaka efter 1 år !! och frågade om hon kunde klippa mig nu då ,så var hon rätt snabb med saxen.Eftersom mitt hår växer som ogräs så varierar det nu mellan halvlångt och kort,men trivs egentligen bäst i kort.(finns många roliga frisyrer och färger att testa).
  Och det här med att bli mormor kan man ju inte direkt bestämma själv när man blir.Jag är 49 och blev mormor för 3 år sedan.Min man blev rätt chockad över beskedet medans jag tog det lite mer med ro.Vårat älskade barnbarn är våran guldklimp i livet och är det bästa som har hänt.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..