Talibanen och teve(jäveln)

Talibanen tittar på en serie på Disney Channel, som är för lite äldre barn. Inget tecknat alltså och jag skulle tro att målgruppen snarare  är 12-14-åringar än 8-åringar.

Jag har varit lite kluven till det här eftersom jag tycker att hon inte behöver lära sig en del saker för tidigt. Eller alls. Som hur man pratar till varandra när man är en stöddig tonåring till exempel. Tids nog kommer den skiten ändå.

Idag utspelar sig följande. Talibanen är ledig från skolan och får följa med maken till jobbet. Maken har ett besök av en säljare från ett filmbolag. Denne bjuder maken och talibanen på lunch.

Under tiden de sitter och pratar så lånar talibanen makens iPhone för att spela spel. Av någon anlendning så pillar hon upp lite av skärmens skyddsplast ni vet. Maken märker inte det förrän efter en stund och säger då:

”Vad gör du? Har du pillat sönder skyddet?”

”Nä”

”Jo, det har du visst det. ”

”Nä”

”Amen, jag ser ju det, varför har du gjort det?

”Släpp det.” (Som i: ”lägg ned diskussionen.”)

Säljaren säger då:

”Eh, svar på tal har hon i alla fall!”

Av hänsyn till säljaren så säger inte maken nåt mer men när jag kommer till kontoret för att hämta henne så berättar han det här. Jag blir skogstokig, vänder mig till henne och säger:

Varför säger du så och var har du fått det ifrån? Så där beter man sig inte!”

”Jamen, tonåringarna säger det på ”Shake it up”.

”Det är ju precis DET jag har pratat med dig om. Att jag inte vill att du ser det där skitprogrammet!”

”Men mamma, det var inte meningen, jag ville bara prova att säga det och se vad som hände.”

Och exakt vad svarar man på det?!

 

 1. Japp. Vad klok hon är. Såklart är det därför de säger det. Min dotter kör samma race men hon har inte fått ur sig riktigt varför. Och jag som gått och trott att hon ”bara” inte hör hur fult det låter, när hon i själva verket varit utstuderat uppnosig… Kanske dags att omvärdera en del begrepp här i huset.
  😉
  Ha en bra kväll och tack för att du uppfostrar en så verbal dotter, så att vi andra trögisar till föräldrar fattar nåt…

 2. Shit va nervös jag blev när jag sladdade in på din gamla sida och fick se att du lagt ner bloggen. Efter lite letande hittde jag din gamla, gamla blogg och kunde klicka mig hit. Du borde kanske be Peter att informera om det så man inte får hjärtstopp eller nåt =)

 3. Hahahaha, underbart. Det kommer så mycket roligt ur munnen på småtrollen.Ja vad svarar man på den? Löser du den så kan du väl hjälpa mig med vad man svarar när ens femåring frågar:Mamma, vad är kvantfysik?
  Samt hur man ska reagera när samma femåring precis ska få sin kvällsspruta i benet och vägrar ta den i högerbenet och vänsterbenet utan istället säger: Jag kan ta sprutan i tredje benet istället. samtidigt som han pekar på snoppen.
  (givetvis så fick han ingen spruta i tredje benet och vi har fortfarande ingen aning var han har lärt sig det uttrycket).
  Hade jag varit du så hade jag nog sagt att sådant uppkäftigt snack ska hon låta bli att prova, för det enda som händer är att mamma och pappa blir arga. Sedan hade jag påpekat att man inte måste prova allt man ser på TV eftersom mycket av det som är på TV är antingen fejkat eller farligt ofta båda två.

 4. Hahahaha.. ja, se barn!

  Jag har en 7åring som också gillar dessa dubbade pre-teen-program, men hon har än så länge inte snappat upp deras snack.

  Man blir dock mållös emellanåt. Hon har alltid varit väldigt jobbig med maten och när sambon frågade henne varför hon inte åt upp maten så fick han svaret: ”Jag fylls utav äckel”.. Detta var när hon var FEM år..

  Vad svarar man på det? Blir man äcklad så blir man, vilka är vi att tala om vad hon ska gilla, eller inte!

  Dessa barn, dessa barn! =)

 5. Våga vägra Disney channel, vi hade den på prov i somras, aldrig mer. Nu mörkar jag när det kommer gratiserbjudanden. Kram

 6. Helt enig om kluvenheten. Samma här, smart 8-åring som kollar på denna eländiga kanal (och samma program). Dock finns en poäng med det, då vi ju flyttat till USA och man faktiskt måste komma in i språket rätt fort, och där är tv en stor hjälp. Samtidigt blir det så tokigt med 19-åringar som spelar världsvana och brådmogna 14-åringar i serien, som då våra åttaåringar tar efter. Men alla ungar i hennes ålder kollar på detta, så de pratar iaf samma språk…

  1. Mm, det är ju det: att alla kollar. Jag vet ju självklart att allt sånt där kommer, så småningom men jag vill att hon ska ha en bra grund och schyssta värderingar, så kanske inte all skit fastnar…

 7. De är underbara de små liven 😀 Här sa grabben ”Jävlar” och jag sade direkt att så får man inte säga. ”Nej, jag vet. Skulle bara kolla hur det kändes. Jävlar alltså. Du vet att det är ett fult ord va’ mamma ?!”. Vad svarar man ?!

  Detalj: Det finns inte möjlighet att minska texten på bloggen? Och då menar jag inte att jag har LARGE inställt för då är ALL text i hela browsern stor – nu är det bara på din sida. Det är ju lite svårt att smygläsa om grannen ser allt hela tiden 😉

   1. Då vill jag passa på att påpeka att jag gärna vill ha lite större färgskillnader (men det kanske ni också har tänkt på). Nu är allt så vitt, det är lite grått här och där, men det är fortfarande lite svårt att se var en kommentar slutar och nästa börjar!

 8. Ni har lyckats bra med uppfostran, det är klart. Gläds (i smyg förstås) över hennes verbala förmåga. Vem vill inte testa vad som händer när man säger vissa saker. 🙂

 9. Tycker det är dålig stil och ger dålig rekla till bloggfamiljen att de inte ens kan lägga en liten rad ty ”Mona har tyvärr lämnat bloggfamiljen men bloggar vidare på egen hand” utan det man möts av om man klickar på din gamla adress där är: ”Användaren har valt att avsluta sitt konto därav finns inget innehåll kvar.”

  Bekräftar bara var jag tycker sen förut att jag inte riktigt fått in gillandekänslan för dem trots att du pratat varmt om dem.

 10. Min 7-åring har greppat det här med ironi. Vilket hon provar ständigt. Men för säkerhets skull tillägger hon efter varje ironisk kommentar att: – Mamma, jag var ironisk nu. 🙂

 11. Vad man svarar…tja att prova en gång till så ska du se på hur fort ditt rum kan tömmas på star wars lego/ alt det som är mest poppis ju då

  Sen kan jag trösta dig med att du inte än kommit till det stadiet att hon vill gå till skolan i minikjol magtröja tuperathår å hårdsminkat…å sätter upp samma attityd…jomen tjena här ska du få se hur man kan bli tvångs duschad kl 0645 med stål ull å rotborste phu å ungajävulen fyller bara 9 om en månad…kommer inte ha ett hår kvar på huvudet innan hon blivit 12!

   1. Å 9åringen glömmer gång på gång att jag kan alla knep å att jag oftast är 3 steg före i tankebanan å att 17 åringen redan testat allt å inget gick den gången heller…

 12. Ja vad ska man säga… har en 7-åring som är välsmord som få i munlädret. Ikväll har följande kommentarer fällts. ”Mamma, nu får du faktiskt bara gilla läget.”, ”Jag badar så länge JAG tycker att det är lämpligt, inte du.” för att avsluta med ”Hmm, mamma och jag hade en deal som jag inte höll.”. Det är ofta det kommer kommentarer som gör att man blir lite mållös och ibland väldigt full i skratt.

  Ironi är ett dagligt inslag och man kan åka dit så det tjongar om det när han driver med en utan att man märker det. Man är ganska of guard och väntar sig inte att en sån liten skitunge ska komma med sånt men nu har man lärt sig. Som grädde på moset så tycker han att det är hur kul som helst när man åker dit på det.
  Han själv ifrågasätter en hel del av det man säger och kan oftast läsa av om man är ironisk och då brukar han bara garva åt en.

  Även om han har en förmåga att fälla en del kommentarer innebär det inte att det är ok att vara respektlös eller använda fula ord. Är man stor nog att svänga sig med de här uttrycken och vara ironisk får man även lära sig när det är tillfälle eller inte att använda det. De här sakerna är kanske inte alltid är jättelätta att lära sig som barn men det är vårat ansvar som föräldrar att lära ut det. Iofs hade det varit enklare att plocka bort viss information (typ ord & uttryck) hos barnen men det är ju tyvärr inte möjligt…

 13. Tja, du kan ju fråga om hon tycker att experimentet utföll till belåtenhet 😉
  Själv har jag en soontobe fyraåring som uttrycker sig i termerna ”Det var jävla skönt det här mamma” gällande fika utomhus i solen och han har INTE lärt sig det vare sig på förskolan eller från tv.

 14. Man blir ändå mer orolig och ser till att programmet är bannlyst hemma. Hon har till om med hunnit med att lära sig att få dig svarslös och det vill inte säga lite

 15. TV är ju fantastiskt. Ungarna suger åt sig som små svampar 😉
  Här hemma har jag en fyraåring och en femåring som kan hela Sean Banans mello-låt. Alla ord, även de ”fula” och det är inte alltid så lätt att förklara vad ”string” är eller en ”ding ding”…..

 16. FAAN vad rädd jag blev, trodde du tagit bloggen med dig ut i spacen och övergivet oss med händelsefattiga liv (nåja;) Var beredd att lägga ner hela mitt blogg läsande…

 17. Ååh jag blev så himla skraj när jag i vanlig ordning gick igenom favoritbloggarna efter en påskhelg utan internet och så var allt borta från bloggfamiljen! Blev på allvar lite ledsen för att du slutat blogga.

  Sen googlade jag fram dig och hittade hit! 😀 Kul med egen låda!

 18. En heeeelt annan fråga, varfør heter bloggen Monas U.-bloggfamiljen?? Bara vældigt nyfiken då jag knyter bloggfamiljen til Hannah och Peter.

 19. Tycker du har en mycket smart onge 🙂 Den kommer ingen att sätta sig på hur som helst. Sedan att man blir lite maktlös (läs försvarslös) som förälder det är lite enklare att ta om man vet att ongen iaf kan klara sig ur en hel del bara verbalt 🙂

 20. Haha, kommer ihåg när min lillebror och hans kompis hade en period då de sa ”Oooh… myyy…. GOOOOOD!!” till allt… de lät som två små ärkefjollor när de var 7-8 år. Då var det irriterande, nu är det ju skitkul rent ut sagt! Ska nog ringa och påminna honom om det såhär en 14 år senare.

 21. – Se om jag bryr mig… var kommentaren från 6-åringen för någon vecka sedan. Bilen tvärnitade och jag spände ögonen i honom, samtidigt som jag berättade vad jag ansåg om sånt språk. Jäklar vad han krympte.

  Några dagar senare berättar han: Jag visste inte när man kunde säga så, så jag testade… Men du blev jättearg..

  Ooops…

 22. En snart 5-åring här hemma som ett tag svarade mig titt som tätt -VAD!

  Förstod först inte vad hon menade tills jag fattade att det hade hon lärt sig av en 7-årig kompis som har en storasyster på 20 år. Mycket ironi sa hon det med också och till slut gick det in för gamla morsan att hon sa det med en stor portion tonårsröst. Behövs inte ens en TV för att hon ska lära sig!!!

 23. Mäh det var väl inte något att hetsa upp sig för. ”Släpp det”. Det var väl helt ok tycker jag och jag är överallergisk mot uppkäftiga ungar. Nä jag tyckte att det var klokt av henne att liksom be honom att sluta foka på det. Ska börja med det uttrycket själv. Tacka henne från mig 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..