Sent ska man lära

Maken hisnar av det faktum att jag är närmare 100 år och inte har fattat att skidspåren i Vasaloppet görs av en maskin, och inte av skidåkarna själva.

image

Please tell me att jag inte är ensam.

…och är inte det lite fusk förresten?

  1. haha, det hade jag ingen aning om! Och då satt jag ändå och kollade lite på tramset igår med sportfantaster i Dalarna.

 1. Det är så man gör skidspår, inte bara till Vasan 🙂
  Fusk och fusk…. Det är väl lika mycket fusk som att pista slalombackarna… Det blir helt enkelt enklare att åka när snön är mer packad och inte bara lös pudersnö! Med så många som skidar i samma spår så blir det fort slirigt ändå!

 2. Vetat det länge, så du är nog ensam om att inte veta! Sorry

  Jag har åkt på en sån maskin och gjort Vasaloppsspår i Evertsberg en gång för länge sedan. 🙂

 3. HAHAHA NEJ DU ÄR INTE ENSAM! Läste precis upp inlägget för min sambo, varav han slutar spela (!), vänder sig om mot mig och säger: Ja, vadå visste inte du det? Njaaeee….. vadå…?
  Han bara skakar på huvudet åt mig…..

 4. Asså, man kallar det att ”sladda” spåren, å det har man gjort nåra gånger. I mindre skala är det bara en metallgrunka man hakar på bak på skotern. 🙂
  Jag har så många dolda talanger….:)

 5. Är du född i stan eller;-)hihi.
  Absolut så är det lite fusk:-) Tror inte att Gustav Vasa fick det färdigspårat eller?
  Kram!

   1. Ok men kan man skylla på det= är också stockholmare men jag vet ändå hur spåren är gjorda och ja jag har åkt i dem

  1. ehh har du åkt alls? hur ska man få alla att åka i samma spår = hur ska man få spåren att hålla för 20.000 åkare?

   1. Nop, aldrig. Och du har så klart en poäng. Men jag undrar hur länge de har gjort det för det måste ha varit flera tusen åkare på den tiden man inte spårade åt dom!

 6. Du är mycket välbevarad för att vara född på stenåldern(skämt).Eller har du haft Harpest? Då blir man lite slö i hjärnan.Nej du är liksom galet rolig …/S

 7. Haha vet du, jag satt innan och tittade och funderade på hur spåren var gjorda:) Trodde också det var nån som åkt före!!

 8. Nej nej nej du är inte ensam, jag har också funderat på detta!Tack för svaret på fundering!!!

  Har idag kört vasaloppsindoorwalking på mitt gym, alltså på en crosstrainer från start till första man i mål, blev idag 3.40….. för 1 år sedan orkade jag inte ens gå upp för trappen och byta blöja på min son, idag 1 år senare, 45kg mindre så klarade jag av detta!!Galet och jag tackar min GBP för detta!!! Blev lite skryt där….

  tackar för en underbar blogg som jag kikar in på flera gånger under dagen!!!

  1. Åh jösses vad du är BRA!, grattis! Dessvärre är motion inte min starkaste gren. Typ obefintlig, men endera dagen ska jag ta tag i det där.

   …och tack för fin komplimang!

   1. Nu juger du Mona! Du säger att du inte motionerar….. vad gjorde du 2 ggr i går då. Du höll ju på att ta kål på kal´n ju. Skitbra träningsform!

    1. Tyvärr gör man inte av med speciellt mycket kalorier. Jag kollade på Fråga Olle dokumentären där de gjorde ett vetenskapligt test och testpersonerna gjorde nog av med ca 150 kalorier på 23 minuter 🙂

 9. Du är inte ensam…..denna grej har nog funderat själv några ggr, pinsamt att erkänna nu men jag har alltid tänkt att det är så jäkla synd om han/hon som kör först liksom…..och gör spår åt de andra som bara kan glida i färdiga spår….

 10. Sorry, det är nog bara i Vasan, Tanto och möjligtvis runt Drottningholm man får spåra själv 🙂 Ska ta en bild på en spårmaskin när jag åker förbi den idag så du får se hur den ser ut 🙂

 11. Vi är nog inte många, men du är definitivt inte ensam. Jag får nog erkänna att jag inte hade en aning om att det var en maskin. En alldeles speciell spårmaskin

 12. Ungefär alla skidspår som anordnas för motionärer görs med maskin, precis som de andra skriver. På http://www.skidspar.se/ kan man kolla om det är bra spår på det stället som man tänkt åka på.

  Mona, du som nu inte har en massa extrakilon att släpa på, och som behöver dun i kudden där bak. Utmana nu dig och dina läsare att köra tjejvasan nästa år. Det är bara tre mil. Ska vi ses?

 13. Men hjälp. Det finns alltså fler än en person här i landet som inte kunnat räkna ut hur man gör skidspår. Jag borde aldrig ha klickat upp kommentarerna. *mörkrädd*

  1. Förlåt mig?! Men varför är det så självklart att det är något alla borde veta?
   Tänk på något du är totalt ointresserad av, aldrig brytt dig om och aldrig kommer att bry dig om. Vet du allt om det?
   Nä. Trodde inte det.
   Ber så mycket om ursäkt för att jag inte kan allt om skidåkning trots mitt ointresse.

   1. Jag förutsätter naturligtvis inte att folk vet hur en spårmaskin ser ut, men att folk borde fatta att någon drar upp spåren innan de åks i tycker jag att man…tja, typ kan kräva. Oavsett hur ointresserad man är. 🙂

    1. Okej, då kommer jag med ett motkrav och säger: Lite mer förståelse för att alla inte vet allt du tycker man borde veta, kan man faktiskt kräva. 🙂

 14. asså,, jag fattar ingenting,, skulle man va dum för att man inte vet att spåren görs med maskin!!! Herregud, vem vet nåt sånt?? möjligtvis om man åker mycket skidor själv, så vet man detta. Annars är det väl hyfsat onödigt att hålla koll på!! Själv har jag däremot många gånger funderat på den första, eller de första som åker och som gör så fina spår som sen alla andra skidåkare kan åka i :-))))
  Jag tycker att det finns massor med saker som är viktigare att veta än detta och räknar mig inte som dum för att jag inte visste. Nu vet jag, men jag bryr mig inte det minsta om det!

 15. Jag frågade min sambo om det var några som åkte några dagar innan och gjorde spåren! Hade lixom inte ens en tanke att man kör en skoter, tänkte att de åkte skidor :).

 16. Asså. Jag tycker inte du är värst/sämst/sist…. Vi talade om Vasan på jobbet i torsdags vid fikan. Och en kollega till mig säger, helt allvarlig:- Mä’h. Körs inte Vasaloppet i Stockholm?!?? Och jag dog på fläcken…… (Är det till hans försvar att han inte passerat 25???!)

 17. HAHA VA! Jag har aldrig ens tänkt tanken på att det kan vara en maskin!! Nu när du säger det förstår jag ju visserligen att det är ganska smart.. annars skulle ju den som ligger först få ploga upp spåret haha.. Tanken har aldrig slagit mig tidigare dock haha!

  1. Åh, jag hatar när man får veta sådana här världsomvälvande saker! Innan detta var det att Malmö har tunnelbana, dessförinnan att gränsen mellan Sverige och Finland består av vatten?!

   Får även en chock varenda gång jag hör talas om ett land jag inte känner till, då jag är helt övertygad om att vi lärde oss alla länder när jag gick i mellanstadiet.. Tror nu i efterhand att läraren plockade ut de största/ viktigaste.. Jobbigt bara när någon säger att de kommer från land x och jag påstår att det inte finns något sådant land.. Ujuj.

   1. Just saker som man är SÅ HIMLA ÖVERTYGAD om, som har varit sanningar. När sådana visar sig vara felaktiga känns det som att man inte kan lita på att man vet någonting längre…

    1. Eller som när jag som nyinflyttad Stockholmare såg tunnelbanekartan som en bild av hur staden såg ut! För att sedan stå på Gullmarsplan och se hur tunnelbanan och tvärbanan mot Alvik gick åt olika håll.. Eller när jag insåg att man kunde gå mellan två olika tunnelbanelinjer utan problem.. Trodde att de gick åt helt olika håll, till olika delar av staden redan från t-centralen.. Och när man började blanda in bussarna! Då fick jag ta fram en riktig karta, för att då få reda på att ingen platt karta ger en korrekt avbild av världen, den ger helt fel proportioner, så då började jag gå runt med en jordglob istället… Problemet är bara att det ställer till det när man ber någon peka ut vägen..

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..