Jefla skitreklam och hur man lämnar över stafettpinnen..

”Mamma, vad är Libresse tamponger för nåt?”

Gahhh, jag orkar inte. Inte nu. Inte idag.

”Det är nåt man använder när man blöder.”

”Vadå? Hur då, den är ju rund!”

”Ja…ehh..alltså…när man blir tonåring så får man nåt som kallas mens och då kan man använda tampong.”

Fifan, nu sitter jag i skiten. Ordentligt.

”?…vadå, näsblod?”

”Ehh..nja…man blöder från snippan och då mås….”

”VA, BLÖDER SNIPPAN?! V A R F Ö R DÅ?”

HelVETTE, hur f-n tar jag mig ur det här då?

Asså, det är lite komplicerat. Vet du vad vi gör, jag fixar en bok om kroppen till på lördag, så går vi igenom allt det där lite mer ordentligt då.”

”Ok. Men glöm inte bort det mamma. Du glömmer jämt.”

”Ja, du kan ju alltid ställa mobilen på larm.”

”Jaaa, just det, det kan jag göra!”

Och den grymme modern tänker: ”gör du det honey, för då sitter du i bilen med faster på väg söderut i Sverige….så får hon ta den diskussionen, hehe.”

 1. Men snälla någon! Ursäkta, men nu reagerar jag faktiskt. Vill du att hon ska få veta från dig eller från klasskompisarna? Min 8-åring har vetat allt om hur barn blir till och hur kroppen fungerar sedan hon var liten för om hon har frågat så har jag svarat ärligt.
  Det är väl inte så jävla svårt? Då SLIPPER man ha ett ”jobbigt” samtal om det sedan.

 2. Min mamma förklarade aldrig för mig… Redde ju ut det själv ändå, via Kamratposten och så, men det uppstod pinsamheter på vägen. När jag var 7-8 rotade min 2 år äldre kompis fram sin morsas tamponger och frågade om jag visste vad det var. Jag gissade att det var nåt man skulle stoppa i örat (ser ju ut som en hörselgång på bruksanvisningen) och kunde för mitt liv inte förstå vad de skulle vara bra för. Hon fick mig att gå och fråga sin morsa vad det var för nåt, och mamman sa, mycket bekymrad och generad ”Har inte din mamma förklarat det för dig än?” och drog en snabblektion. Skämdes så! Så förklara för din dotter, skapa inte samma trauma och tabu kring mensen som jag fick utstå… Detsamma gäller sexualitet för den delen!

 3. Babbelpellen och Talibanen är lika gamla men han vet allt om mens och göra barn och allt som hör till… Men det kanske har sina fördelar att ha två storasyrror 😉

  /Bondmoran

 4. Varför detta undvikande?
  Har alltid varit öppen om kroppens funktioner osv med mina barn o det var nog tur för dottern visste precis vad som gällde när hennes mens anlände med buller o bång några veckor efter att hon fyllt 11. Hon i sin tur har fått ”hjälpa” klasskamrater som varit förtvivlade när de fått sin första mens för att deras mödrar inte förberett dem…
  Har aldrig skylt mig nämnvärt utan visat mig naken i samband med tex dusch men kände ett lättare obehag en gång när jag satt naken på huk i badrummet för att plocka upp något o sonen ca tre år fascinerat la sig på golvet o kikade upp i hela härligheten för att sedan glatt utropa ”mamma, du har också snopp”…

  1. Nä, det handlar inte alls om undvikande. Det handlade om bad timing. Jag var sjukt trött och involverad med en jobbgrej på datorn. Och jag vet av erfarenhet att när jag sätter igång och förklarar någpt så har hon en miljon frågor. Jag vill ha tid när vi pratar.

 5. Du måste inte dra hela historien om blommor och bin. Det räcker med lite menscykel.
  Jag sa att kroppen bäddar med det mjukaste den har ifall det ska bo ett växande litet barn där. Men att den måste ”byta lakan” då och då.
  Typ.

  Sen skaffade jag en prenumeration på Kamratposten och så slapp jag resten.

 6. Men det va väldigt va mkt pekpinnar det kom farande om att man måste ta det juuuust dåååå, när ungen frååågar….!

  HÄr körde vi inga omskivningar när 6 åringen frågade om det gjorde ont att föda barn… och hur man gör ett kejsarsnitt…

 7. Timing, timing. Det var som när jag försökte övertala min ömma moder att förklara i detalj för mig vad OB-tamponger var i kön i den överknökade matbutiken i seglarparadiset mitt under industrisemestern. Jag var fyra-fem år och tampongerna stod precis vid köfållan så vi kom inte direkt därifrån heller så jag kunde glömma det en stund. Stackars mamma då.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..