Om att renovera hemma

Följetongos los hallos.

I två år och två månader så har vår hall sett ut så här:

 

Mmm, you´ve seen it before. Det har sett ut så här så länge, eftersom jag och maken bor på olka planeter när det kommer till inredning. I am not joking.

Och som alltid med renoveringar så blir det en dominoeffekt. Jag påbörjade det hela med att renovera ovanvåningen och måla vår äckligt fula trappa svart. Och panelen i trappan vit. Väry nice. Tyckte jag.

 

Nä, det är svart tejp som sitter intill kanten, inte jag som målat snett.

Det man inte ser är hur taket i trappan ser ut. För ännu mera år sen så ville maken kolla ”om det är högt i taket i trappan” så han tog sin älskade kofot och kofotade lite. Bilden är taget nedifrån i trappen.

 

Tror att vi är inne på 4:e eller 5:e året som vi har haft det så här. Tilläggas ska att det man inte ser på bilden är att i slutet av detta numera obefintliga tak, så är det ett stort hål som gör att det blåser satan. …om vi nu ska betänka maken och hans syn på elförbrukning.

Hur som. Nu är snickaren här sedan i måndags. En väldigt skicklig sådan även om det tar sjukt lång tid eftersom han är så noggrann. Han fick börja med att laga två kvadratmeter kökstak, eftersom maken, för nåt år sen, ville se ”om det är högre i taket”. Alltså, han och hans jeeeefla ”högre i tak”!

 

Så här har jag haft det ett tag nu så jag är något jefla less på skiten. Nu tog snickaren resten av halltaket, som inte var nedrivet av maken, och lagade, så det är fint igen. Nu ska det bara målas vitt så jag slipper se det här fula fjällstugelooken. Jag vet, köket ser för jäkligt ut, men det blir ingen renovering av det under det här året i alla fall.

Tillbaka till hall och trappa. Så här ser min vy ut nu när jag tittar nedför trappan mot hallen:

 

Borta är min fina panel, eftersom maken tyckte det var ugly. Nu när den är riven så säger dåren: ”Du, det kanske inte är så dumt med panel ändå.” Kill me softly.

Minns ni makens krav om att han ville ”öppna upp öppningen”?

 

Samma vy nu:

 

När jag kom hem och såg det här så tänkte jag stillsamt: hur i hela friden ska vi få till en snygg klädhistoria på vänster sida?

Men jag behöver nog inte tänka på det den närmaste tiden för igår säger han:

Asså, ska vi be honom ta en paus nu ett tag så kan vi diskutera hur det ska se ut?”

Jag bara stirrade på honom och tänkte: gå och dö. NU.

Efter 15 år med honom så vet jag att hans pauser rör sig allt från 1 år till 5 år.

Har jag berättat att jag har ett 15-tal resväskor i källaren? Som snabbt kan fyllas för en permanent flytt. För jag bor hellre i talibanens lekstuga än i den här sörjan här hemma.

Nu ska jag till jobbet.

Sweet saturday. Sweet have-your-own-company. Sweet-jefla-skitliv.

 1. alltså…det är fan värre än jag trodde. Jag brukar försvara din make men nu gör jag inte det.

  Hörru Maken! INTE någon jefla paus. Se till att din kvinna får det hon vill ha, så ska du få se att du får ditt också.

 2. Hej, ny som kommenterar. Nu kunde jag inte hålla mig. Lås in den mannen tills allt är klart. Tycker min egen är tråkig när han aldrig tycker ngt men Gud vad skönt det är inser jag nu. Härlig blogg förresten. Kul m ngn som är lite mera i min egen ålder. Lycka till

  1. Haha, ”lite mera i min ålder”…vad sägs om att vi är lika gamla! (Ser ju dina uppgifter). Tack, och varmt välkommen. Kan du låna ut din man ett tag tror du?

   1. Ja vissa dagar är dem ju inte dyra. Vill ha någon m matlagningskunskaper men vad jag förstått är det inte din man jag behöver. Eller.

 3. Jösses Mona,
  Det här kommer bli en ”intressant” följetong – för oss på rätt sida av datorskärmen…
  Säger som många andra – det är dags för maken att backa, sätta sig ner och låta frun ta tag i alla besluten gällande den här hallrenoveringen.
  – och vad var det för fel på panelen i trappan?

 4. Men för fan! Hur kan du bo så!
  STYR UPP! SJÄLV! Man kan inte bo så i evighet, det är bara att styra upp, Mona. Skit i maken. Han kommer aldrig tummen ur ändå.

 5. Nej …det är inte ok att bo så där i flera år.Din man har inte alla hästar hemma,det är inte kul för barnen att bo sådär heller…Så maken…eftersom du läser allt här inne…MONA HAR RÄTT….skärp dig!!

 6. Låt snickaren avsluta hallen, trappan och kökstaket. Låt honom dessutom måla allt det i en ”provisorisk” färg tills ni bestämt hur ni vill göra. Bara så det blir beboligt.
  För övrigt är det lättare sagt än gjort, säger jag som har verktyg och målargrejer i hela hallen och halva köket. Mannen skall städa undan det så fort han är klar med…nåt, till sommaren kanske.. Det har legat där sedan augusti.

 7. Hahaha! Så otroligt roligt! Skrattar mig harmynt åt din make. Jag kan dock lätt tänka mig in i din not-so- funny väg att se på det hela. Du den där hallen kommer att bli supersnajsig, bara han får ställa dit BLOMMAN.

  Lycka till att stå ut och överleva detta!

 8. Det var bland det fulaste jag sett skriv in till arga snickarn, Simon och Simon, eller till och med Sofias änglar i förebyggande syfte ni behöver hjälp nu!! Ring en målare skicka fakturan till maken, när han börjar knorra säg att det är billigare än att du får ett psykbryt och arbetsvägrar..

 9. Maken ska hålla flabben nu (skånska)! Finns inte på kartan att han ska ha något att säga till om, det enda han ska yttra är: JA min kära hustru du bestämmer o får styra upp det som du tycker att det ska vara.

  ps. Maken får gärna göra avbön här så vi får det svart på vitt eller vad säger du Mona….

  Kram från bitchen i Skåneland

 10. Hu, ett sådant kaos skulle jag ha svårt att leva i. Min make säger att din make hade otur när han tänkte kring paus i hallen, kofötter och dylikt.

 11. Åh vad jag lider med dig! Skärpning Maken! Skicka bort honom på tjänsteresa några veckor och få det fixat under tiden. När jag var i tonåren car pappa på jobb i sydamerika i tre veckor och under tiden målade mamma, syrran och jag hallen lila och satte upp en spegelvägg. Allt med mottot ”han kommer vara så jetlaggad när han kommer hem att han inge ser det”.. Håller på dig!

 12. Alltså när karlar får för sig att renoverar misstänker jag skarpt att dom lider av ADHD light, dvs gör först tänker sedan :-/
  Jag menar jag skulle måla om hallen en trappa upp och hade tejpat och skyddstäckt det mesta utom elementet.
  Sambon kommer älgande med den smarta idén om att ta bort det för att kunna jobba lättare 😮

  Efter ett mindre nervsamanbrott och världskrig gav han med sig om att inte flytta elementet eller enns lossa bultar och vicka det utåt (med motivering… ”jag tror det går, finns ju fästen)
  Min motivering om översvämning kl 21 en söndagskväll inte skulle ses med blida ögon!

  Dom skall och bör hållas mkt korta i renoveringsfrågor…

 13. Mona, visst är det väl du som står som ägare på huset eller minns jag fel? Om det är du så är det bara att köra över karln och göra som du vill med huset.
  Och maken, du borde lära dig att vara tyst under renoveringen för hittills har du älskat det när det väl är klart. Eller hur då?

 14. Jag skulle vilja föreslå en inbjudan till dina bloggläsare – som säkerligen kan lite av varje- att hjälpa dig med renoveringen så ska du se att ditt hus snart är i toppskick! Målning & tapetsering är jag en jävel på, kan även sätta upp en enkel vägg bara övriga ser till att hålla sig ur vägen om de vill komma helskinnade därifrån. Jag lovar att jag kostar gratis men med ett glas bubbel i kroppen blir jag jävligt mycket mjukare i penseldragningarna!

  Hejpårä!

 15. Haha! Min samboer slengte ut kjøkkenet på dagen 1 måned før et planlagt keisersnitt på barn nummer to. Barn nummer en var da fjorten måneder gammel. Når det vsr ute var vi å bestilte nytt kjøkken ( jeg fikk panikk og tegnet opp et på en ettermiddag ) sjokkert sto han der og fikk høre at det ikke kom imorgen….dette gjorde st han ble som din og resignerte. Vi var uten kjøkken, det var sommer så vihadde grillen og en micro. Kjøkkenet ble levert, men han var så trøtt etter jobb og barn ( jeg hadde ryggvondt og hadde løfteforud på nummer en) så det sto der. Dagen kom og jeg ble lagt inn og nummer to kom. Så sa jeg at hvis det ikke var noe som lignet på kjøkken når jeg kom hjem så dro jeg videre…så da brant det som fab, og når jeg kom hjem var det faktiskt litt kjøkken der. Nå begynner det å bli litt ferdig…mangler bar listverk , lys og ventilasjon…..

 16. Kör över karlskrället i den här frågan! Skicka iväg honom på jobb och ta in så många hantverkare som behövs så att allt blir klart på några dagar. Jag skulle blivit galen om det såg ut så där hemma hos mig under så lång tid. Och vad är det för behov din man har med att hugga sönder taket i de olika rummen??

 17. Hejsan Mona,
  det är riktigt underhållande att läsa om mannens alla projekt. Att han vågar. Göm undan kofoten! Och lyssna på Hanni, skicka iväg honom på tjänstresa i några veckor och styr och ställ. Att ”kolla om det är högre i tak” överallt är inte riktigt okej, speciellt inte när det visar sig att det inte var särskilt mycket högre.

  Jag jobbar på Byggla.se. Och jag tror många bygglare skulle tycka det vore riktigt bra att höra om din renoveringshistoria (och lära de att husbeslut borde vara gemensamma och ömsesidiga). Där kan du se hur andra gjort om hemma och ge de tips och idéer (exempelvis hur du hade gjort om i trappen!). Vill du även ha fler som håller med dig på renoveringsfronten kan du säkerligen få en stark skara på din sida. Tycker du det låter intressant kan du maila mig så berättar jag mer. (Och är du intresserad kan jag ge ett litet tack!)
  Lycka till, jag håller tummarna för att snickaren gör sitt jobb och att mannen håller sig borta 🙂
  Mvh
  Vendela på Byggla.se

  1. Hej Vendela

   Tack för kommentar. Jag lovar att jag under veckan går in och kollar vad Byggla.se är för något! Låter klart intressant.

   1. Hej igen Mona,
    tycker du Byggla ser schyst ut kan du gå med och få en liten välkomstpresent av mig. Bara att maila om du är intresserad!
    Mvh
    Vendela på Byggla

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..