Om maken…och tillika dåren

Ni som har hängt här ett tag vet att jag och maken har ett problem med vår hall. Som han har rivit. Vi kan inte komma överens om hur den ska renoveras. Det har varit så infekterat att varje gång vi tar upp saken så blir vi så osams att jag har lust att ha ihjäl honom på riktigt. För han äger inte förmågan att visualisera. Sen har han skitkorkade idéer.

Kolla här. Detta är öppningen in till hallen. Han vill öppna upp mer och ta bort sidorna. Som synes så har han redan sågat bort halva väggen på höger sida. Nu vill han ta bort resten där, plus HELA väggen på vänster sida.

(Och nej, det är inte vi som har målat hallen kycklinggul.) Okej, nu får ni använa fantasin lite här: Han vill alltså såga ned hela vänster sida. Jag försöker tala om för honom att jag inte förstår poängen eftersom det på andra sidan kommer vara skjutdörrar hela vägen fram till ytterdörren, för att dölja alla kläder. Tar man bort väggen så har vi ändå garderobsväggen med skjutdörrar just precis där eftersom den kommer vara minst 60 cm djup.. ”Amen jag vill öppna upp!”

”Men hur fan tänker du nu, det blir ju för fan inte mer öppet eftersom g a r d e r o b s v ä g g e n kommer vara där, same same but different!”

Men nä, han ger sig inte.

Förr helgen åkte vi till Fredells Byggvaruhus för att titta på just garderober med skjutdörrar. Det tog ganska exakt 1,5 minut innan vi blev osams. Han vill inte ha garderoben längs hela väggen utan kanske halva, ”så kan vi ställa en blomma, eller nåt, närmast ingången till köket”

EN BLOMMA?!”

Ja, ni hör ju. Jag blev så inihelvitti förbannad på honom att jag drog ut därifrån och satte mig i baksätet i bilen.

Jag vet inte hur ni fungerar men jag mår fysiskt dåligt när saker och ting inte är i ordning hemma. Maken är mer ”äh, vi har ju hela livet på oss”. Jag får fan scharlakansfeber av sånt resonemang. Plus att jag tillbringar avsevärt mycket mer tid här hemma.

Maken är en mycket social make och ser gärna att vi har middagar för vänner varenda helg. Sedan 1 år tillbaka så har jag tokvägrat och sagt att det är slut med det tills hallen är fixad. Vi är liksom inne på andra året nu, drygt, men han kan bara inte släppa kontrollen. Märkligt med tanke på att så fort jag gjort något annat här i huset: renoverat talibanens sovrum, målat och inrett hennes lekstuga, inrett mitt hobbyrum/gästrum, tapetserat en fondvägg i köket, så tycker han alltid att det blir så snyggt.

Jamen låt mig fixa då idiot. Tänker jag.

Hur som. Igår hände något. Plöstligt meddelar han att han ringt snickaren och bett honom komma hem och påbörja hallen.

”Alltså, om du går med på att han river resten av dörröppningen, så får du göra vad du vill i hallen.”

”Va, säg det där en gång till?”

”Du får göra vad du vill…om du går med på det.”

”Du, det där ska jag ha på papper, ge mig papper, du får skriva under på det där. Jag tänker lägga ut det i bloggen, så kan du inte ångra dig sen!”

Så tar han en notislapp och skriver. Och flinar när han räcker över den.

width=3264

”Väggbitarna” är hans sätt att beskriva resten av öppningen. Ni ser ju nivån  Och så jefla lägligt att han smugit in ett ”kanske” på två ställen.

Du, det där var inte vad du sa, villkoret var att öppningen skulle breddas så fick jag göra vad jag ville med resten utan några jävla ”kanske:n!””

Men han fortsatte bara att fån-flina.

Klockan 8 kommer snickaren. Med lite tur så är hallen färdig till midsommar. För maken skall med all säkerhet lägga sig i.

Andra må skilja sig pga otrohet. Vi kommer skilja oss pga av en hall.

 1. Åhhh, stackars snickare som hamnar mitt i (fast om han är lite rutinerad, så vet han ju ändå vem som är boss…) Se för fan till att jobba hemma nu då, så du har lite koll på händelseförloppet 😉
  Ser fram emot att se resultatet!

 2. hej som i hängselbyxa!
  ta mig rätt nu!! skönt att höra att jag inte är ensam om detta!!! vi har bott i vårat hus i 15 år, och det ser ut som ett byggarbetsplats ibland. det verkar som om han har nån slags fobi för lister, för dem kommer aldrig upp. kommentaren är alltid…ja ja , men det är den minsta biten , det fixar jag sen!!!! ja när då sen……..efter 15 år eller 20 år… jag hjälper till det jag kan med renoveringen (är sjuk i kroppen med ständig värk) men är beroende av gubbens kunskap och styrka. har tröttnat på detta nu , och låter det se ut som *pappkartong* man vänjer sig till slut att bo såhär. men tänk vilka möjlighter man kunde ha haft med vårat hus. (3 plans hus , över 200 kvm ) .. men är trött på skiten nu. lycka till med ditt projekt!!!!! kram heidi

 3. Det är tre kanske…o om jag läser rätt står det ”med knäskydd på” i parentesen. Jag misstänker att han menar knäböj framför honom men så snopen han lär bli…

  Min sambo (snart make) är av den enklare varianten o överlåter allt bestämmande i liknande frågor på mig. När jag tvingat honom att vara med o bestämma tapeter så slutar det alltid som jag vill när han till slut suckar o säger ”Varför måste det finnas så många? Varför kan det inte bara finnas två? Jag tycker alla ser likadana ut. Bestäm du” innan han oftast går o sätter sig i bilen.

  Förstår inte riktigt hur han kan säga att alla ser likadana ut, han verkar inte se skillnad på blommigt/randigt/rutigt osv men gäller det bilar är det annat ljud i skällan. Han kan nästan bli tårögd vid synen av ett visst par fälgar o där snackar vi om något jag tycker ser mest likadant ut på alla bilar, möjligen olika ekerantal. ”Nej ser du inte? Det där är ju Magfälgar/Dotzfälgar/gud vet allt annat de heter”

  Vi väntar med spänning på det fortsatta dramat i den mest berömda hallen i universum 🙂

 4. Mona, ni behöver garderobsförvaringen !
  Ge dig för f**n inte…
  Garderoben måste gå hela vägen fram, det måste till och med snickarn fatta, annars får du se till att flörta utav bara helvitti – för att citera en väldigt klok dam.

 5. Guud vad han är rolig, kan riktigt se mig honom framför mig när han står där och hånflinar och gör dig skitsur. Tror faktiskt han gillar att jävlas med dig. Han kan jävlas mer med dig för ju mer sur du är desto bättre inlägg i bloggen:-)

  Tack för ett gott skratt, nu blev jag på bättre humör, var sur över att min sovmorgon gick om intet då jag blev utkallad på jobb:-)

 6. Nu har jag varit så där dålig på att kommentera igen.
  Men för att friska upp ditt minne så läser jag din blogg VARJE jefla dag!

  Om jag inte missminner mig så har maken redan gett dig fri lejd angående hallen…
  Skriv ett eget ”kontrakt” som ger dig fria händer utan hans inblandning men skriv det finstilta på baksidan, hehe.

  Eller ta saken i egna händer när han inte är hemma. Om han kommer hem och något redan är gjort så tvivlar jag på att han gör om det.

 7. Nu är ju snickaren redan där antar jag. Men annars hade ett tips varit att vända sig till skolan som utbildar inredningsarkitekter. De hade kunnat designa en hall och han hade fått det ritat och kunnat se hur snyggt DU tänkt dig.

  Lycka till!

 8. Åh, du förgyller min morgon!
  Som tack för det skall jag berätta om hur fantastiskt smart jag varit idag. En väninna har påtvingat mig en dermaroller som jag tänkte testa nu på morgonen. 560 ondskefulla nålar som jag rullat runt i ansiktet. Det gjorde inte så farligt ont tänkte jag glatt och körde på.
  Nu… en stund senare… är jag knallröd i hela ansiktet och det svider. Det hade inte gjort så mycket om jag inte hade haft tid hos farbror doktorn klockan 10:00 och sannolikheten är inte stor att jag kommer se normal ut fram till dess.
  Förmodligen lika gott att hoppa in i duschen och sedan sminka, sminka, sminka och hoppas på att doktorn är halvblind och inte tror att jag har någon väldigt speciellt hudsjukdom.

   1. Äh, jag får ju redan en massa kuliga mediciner. Men ungefär femtioelva lager underlagskräm och puder dämpade det värsta. Tror jag.

 9. Intressant hur män funkar, de kan vara högutbildade, högpresterande, briljanta i sitt yrke och samtidigt helt jävla enkelriktade så snart de kliver in genom ytterdörren. Det är som om nervbanorna i hjärnan bara kopplar åt ett håll hela tiden och har de fått för sig en sak då GÅR DET INTE ATT REVIDERA DET! Såvida det inte är på jobbet för där verkar det kunna funka lite bättre. Skit i honom, han har ju tokfel, det ser alla!

 10. Och ”vill öpnna upp” , vad är det för larv? Det är ungefär lika punschigt som att ”låta ute möta inne” och andra inredningsklyschor.

 11. Oavsett om ni hamnar i domstol p g a den där idiotiskt formulerade lappen eller att ni skiljer er på riktigt så finns jag där för dig! När jag är färdig med honom så kommer han behöva sina knäskydd när han krälar där på (hall)golvet…

 12. Ahahahaha, underbart!
  Blomman i hörnet var bäst! 😀

  Han har ju humor den där Mr Universum iaf! Blir nog bra det där ska du se. Kör bara, han brukar ju bli nöjd som sagt. 🙂

 13. Säg att du har haft en besiktningsman hemma och att det där minsann är en bärande vägg och att taket kommer trilla in om han bankar ner den.
  Annars kan du ju passa på att göra om hallen när han inte är hemma, åker han aldrig utomlands eller något? Skriv upp honom för mässan i Finland och få plötsligt tusen saker att göra själv så att han får åka med en arbetskamrat istället.

 14. Jag har påpekat förut att jag tycker att min man påminner om din, MEN, när det gäller heminredning lägger han gudskelov sig inte i. Jag skulle bli GALEN om jag inte fick göra som jag ville. Någon har så vist sagt att ”hemmet är kvinnans domän”. Och det stämmer väl? Det är vi som (i de flesta fall) pysslar och pyntar och ger hemmet dess själ. Stå på dig Mona! Heja, heja!!!!

 15. Vem i h-e är så korkad att h-n vill ha hallen ända in i köket (eller in i någon annan del av bostaden)?!?!?!?!!! Den personen kan ju inte vara riktigt navlad… Tack o lov att min Make inte är lika, äh, korkad, utan tycker som jag.

  Just nu håller vi på att planera för ombyggnad av kök och tvättstuga, samt lägga om tak mm… Så vi får se var vi landar innan vi är klara, iofs.

 16. Det har aldrig hänt att jag skrattar så det droppar i trosorna men nu har jag gjort det. Vilket underbart äktenskap ni måste ha. Aldrig långsamt i det huset. Måste säga att jag föredrar ert klimat mot att sitta i en soffa och glo på varandra dag efter dag. Jag är faktiskt lite orolig för maken din. Man skulle kunna tro att han har någon form av Ticks när det gäller hallen Ska bli spännande att följa utvecklingen. Inser att mitt liv går neråt nu när jag tycker en hall är spännande

 17. Hej Mona!!

  Tyvärr så är jag nog på din makes sida denna gång. Öppna upp så att man ser skjutdörrarna o uppe,framför dom sätter ni spottar.

 18. Skicka ”Mr Universum” på tjänsteresa ett par veckor medan du har snickaren där. Du kommer utan tvekan att lyckas charma snickaren så pass mycket att han glömmer de instruktioner han fått av guuuben din.

 19. Han är medveten om att det blir att riva mer än bara delen på väggen till höger då elen måste flyttas? Inte så lätt att sätta in kontakter utan att komma in i väggen.

 20. Hej Mona,

  Jag förstår precis vad du går igenom. Jag och min man beslutade att bygga ett sovrum till på övervåningen och genom det täppa över halva vardagsrummet med ett tak som är på undervåningen. (hängde du med i den beskrivningen?) ja ja ja, skit vart i allfall, en byggfirma kom och byggde golv och satte upp en vägg och dörr så att det vart ett rum, måla, lägga golv och sätta upp lister det skulle min man göra eftesom han hade ”tid” eftersom han skulle börja ett nytt jobb och var hemma i 2 mån. (Läs: Snåljåp)

  Även spackla och måla det nya taket i vardagsrummet skulle han göra eftersom det är spånskivor och man ser att byggarna har gått på plattorna innan de satte upp dem. Det har nu gått 4 år!!!! Fatta 4 år och det enda han har gjort är lagt in golv i sovrummet och målat väggarna! Listerna är inte uppsatta, taket är inte målat. Så när det kommer hem vänner som aldrig har varit hemma hos oss ser taket i vardagsrummet får man alltid fråga- Varför har ni fotsteg i taket?

  Det komiska i kråksången är han skulle fixat allt det där när han var ledig för att börja ett nytt jobb och han har redan slutat på det jobbet och börjat på ett annat som han också fick vara hemma i några veckor innan han fick börja. Där fick han inte eller tummen ur. Så vad f@n gjorde han när han vara ledig kan man undra?? Ja beats me, ingen aning. Drällde omkring, läste morgontidingen, surva, luncha på stan med vänner. Så i september har vi jubileum 5 år med fotsteg i taket……..Jag ska korka upp en flaska bubbel och fira….

 21. Jag hade sååååå lätt skickat iväg min man en helg, tokfixat allt och sen är det klart. Han tycker ju uppenbarligen om din smak i slutänden, så gör’t! 😉 Å andra sidan, då skulle vi läsare inte få sådana här inlägg längre 🙂

 22. Tänk på att ”riva en vägg” inte alls bara är att riva väggen. Det är att spackla/måla taket, laga i eller tvingas lägga nytt golv, dra om ev el som finns i väggen. Sådär lite ekonomiska argument 🙂

 23. :o))

  Så du ska få en helt ny undervåning? För öppnas väggen upp måste rummen på båda sidorna piffas upp. Gör en kostnadskalkyl och salta den rejält och visa vad ett större hål iväggen kostar. Glöm bara inte elektriker osv.

 24. När det gäller ev renovering och även möblering så har jag gett upp med den karln jag har. Renovering existerar inte och möblering ska vi inte ägna oss åt tillsammans – så jäkla osams vi blir och förslagen han kommer med är så dumma att folk tror jag hittar på när jag berättar om dom.
  Men nu Mona – jag blev så himla nyfiken på Tunnelbanan och puddingen i det programmet. O herrejävlar vilken karl, ansiktet – ögonen och vilken röst!!!!!! Har klämt 2 avsnitt på raken på kanal 5 play…..ojojojoj!
  Hoppas du får en skön helg Mona – du är bara bäst. Din blogg är den första jag kollar på morgonen och den sista jag läser på kvällen!!!

 25. Jag kom på 2 förslag

  1 Ta dit din vän ”Vdförstortbyggföretag” ,det han säger måste ju mannen lyssna på för det kan ju inte vara fel ( å så säger du till han innan vad han ska säga, Ja du vet ).
  2 Ansök till Arga snickaren. Det kan bli hur kul somhelst

  Go girl

  1. 1) Fabian har tummen mitt i …röven. Nä förresten, han har inte ens en tumme. Han är tio gånger värre än maken.
   2) Redan gjort. Och till andra andra tv-program i den genren!

   Men jag ska nog få det som jag vill..till slut.

 26. Alltså. Eftersom han är hemma mer sällan än dig -läs: jobbar som en gnu!- så är han nog lite…. utarbetad? Behöver nog åka på spa. Eller nåt… I Egypten. Eller Thailand? Alltså, flyga i minst 10 timmar tänker jag då. Och DÅ…. DÅ kan du ta hand om snickarn, snacka över han på din sida och vips så när Mr Universum kommer hem från sitt spa så är hallen färdisch… så bara! =)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..