”Hustru dog av köldskador i sparkdräkt medan maken klagar på elpriserna”

Igår kväll satt maken med datorn i knät och surfade runt på nätet. Som vanligt. Rätt var det är så börjar han muttra.

Jag visste det!”

”Vadå?”

”Om man stänger av golvvärmen 1/4 av tiden så spar man 3000 kr om året!

Hustrun stönar inbombords och tänker ”here we go again”…och undrar om maken är blind. Som inte noterar vad hon har på sig.

width=300

Jag vet. Jag kommer inte att få ligga så länge jag har den där sparkdräkten på mig men just nu skiter jag i det. För jag fryser ihjäl.

Han fortsätter:

”Och stänger man av alla apparater istället för att ha dom på stand by, så spar man bla bla bla…och vet du vad en frys, som inte är energisnål drar varje år? Den drar….jadajadajada…”

..och så där håller han på i en kvart. Vi har bott i det här huset i 10 år och det är same shit every year.

width=300

Jag vet inte hur det är hos er men jag kan säga att 17 plusgrader inte gör att jag överväger sex och samlevnad de närmaste decenniet. Och helt ärligt så tror jag att män har svårt att få fram …ähum…verktyget när det är frostskador på insidan av fönstren. Good luck liksom.

 1. Hade också 17 grader inne när jag steg upp vid åttatiden i morse. Nu sitter jag i t-shirt vid braskaminen och myser. Avundsjuk? Kan säja att det var -31 grader ute vid den tiden på morgonen, nu bara -28…
  Helen

 2. Vilket betyder att om värmen är avstängd halva dygnet sparar han 6000 kr.
  Alltså….nattetid sover ni ändå bara och behöver ingen värme.
  Dagtid är ni ju på jobbet och behöver ingen värme.
  Jag föreslår att ni har golvvärmen på mellan 16-22 och vips har ni tjänat 9000 kr vilket borde räcka till en liten semesterresa för dig till varmare trakter.
  🙂

   1. Hehe…ja men om ni varannan timma då. En timma med värme och en timma utan, det går säkert att ställa in per automatik.
    Värmen håller sig på en hyfsad nivå men ni sparar fortfarande 6000 kr/år.
    Bara att hojta så mailar jag min adress så din kära make kan skicka blommor som tack för alla braiga tips 😉

 3. Vi har installerat bergvärme och det fixar inte riktigt våra gamla radiatorer så vi har ständigt 26 grader inne. Åh kan inte vrida ner…. Det är inte kul det heller men jag förstår om det verkar som ett lyxproblem för dig….

 4. Tjooohoo, då kan du ju hälsa maken att risken att rör och annat skoj fryser om inte huset är uppvärmt ordentlig.Alla minns väl vinter/julen 2009 när glada svenskar lämnade sin hus för att sola sig i thailand och kom hem till frysta rör och trasiga bergvärme pumpar.
  Så Mona dra på värmen och be maken hålla tyst:)

  S

 5. Men vi har testat att ha nattsänkning på värmen… Funkar inte så bra. Det tar ju tid att värma upp huset igen och vad kostar det inte då! Jämn värme rekommenderar jag och det ska vara så varmt så att nästippen inte är iskall! Det är betydligt varmare än 18 grader som behövs då!

 6. OK…
  Om MAN stänger av värmen under delar av dygnet när det är mycket kallt ute behöver MAN även ta med i kalkylen att det sedan går åt mer energi för att återfå komforttemperturen. Är huset av lite äldre typ behöver MAN även ta med i beräkningarna att värmeförlusten blir högre när det är kallt ute, dvs det hinner bli kallare än i ett nyare (mer isolerat hus). Då går det åt ännu mer energi för att det ska vara drägligt inne på kvällen, när temperaturen sjunker ute.

  När MAN sedan gör beräkningar på energiåtgången för att ha saker i s.k. stand-by-läge bör MAN betänka att energin som går åt för stand-by i stor utsträckning kommer hushållet till godo i form av spillvärme, dvs DVD-spelaren bidrar t.ex. till att värma upp huset.

  När även Snål-Tarzan behöver extrafilt på kvällen så händer det att argumenten sjunker in.
  😉

 7. Nattsänkning tex ska enligt experterna inte spara något i längden då det går åt mer energi att värma upp igen istället för att hålla jämn nivå.

  Vi bor i ett gammalt hus o eldar ved o det är inte ovanligt att vi har 13 grader i köket på morgonen. Nu är jag ju så postoperativt frusen att jag eldade tre gånger igår…imorse var det – 22 ute o 17 inne eftersom jag laddade pannan vid 23-tiden igår.

  Kör lager på lager här, just nu superunderställ, mysbyxor, långärmad o kofta…kroppen ska tydligen bli normal efter några år o som jag längtar…

 8. Hälsa snåljåpen till make att om man har liiiite stil och fason på sig så ska man ha ca 23 grader inne. Om man bor i ett I-land så ska man fasen inte behöva frysa inne. Sen är det ju rätt trevligt med en lättklädd sambo hemma 😉

 9. Fy för den lede vad less jag är denna kyla! Och fiiii vad jag längtar till vår fjärrvärme som ska dras in till hösten. Luftvärmepump är värdelöst vid dessa grader och styrning av elvärme fungererar inte så det vi värmer stora huset med är kaminen i köket (gudvarelovad!) och en jäkla massa stearinljus dagtid när vi är vakna (borde få rabatt deluxe hos Ikea)

  Kika in på min blogg och kolla in den ljuvliga tempen vi hade ute men framförallt inne i morse när jag klev upp. Burr säger jag bara!!!

 10. Min bästa julklapp var en värmefilt, jag rekommenderar den varmt! (Hahaha!!!) Jag ligger på den och har en tjock, mjuk fleecefilt över mig och det är lövely! Dagens tips!

 11. Borde det inte finnas en och annan sida som skriver om hur mycket man sparar på att låta bli att handla en massa Onsalakorv, kvällstidningar och croissanter när man egentligen bara ska ha en limpa?

  😀

 12. Men du Mona det pratas mycket om att höja och sänka temperaturen inomhus: Varför inte testa att höja kroppstemperaturen? Om nu maken vill sänka inom hus så får han väl se till att höja din temperatur med eller utan sparkdräkt.

 13. Och jag som är överlycklig nu när det äntligen är vinter och svalt och skönt! Jag hatar värme, allt över 18 grader är tortyr enligt mig. Kläder är billigare (och håller längre!) än el så vi har runt 15-16 grader hemma och så får de som fryser ha en extra tröja istället.

 14. Älskar din blogg!!

  En tanke som kommer till mig när jag läser det här är att det är lustigt hur man kan tänka på att spara det som kan verka som korvören i ena ändan, men sen ändå kunna gå till affären och slösa på sånt man inte alls behöver…. eller på champagne?!

  Personligen är jag hellre varm på vintern… hehe

  1. Tack!

   Och du har så rätt. Fast, angående champagnen så tror jag, med betoning på tror, att jag spenderar mindre på alkohol per år än genomsnittssvensken! Glöm inte att jag bara kan dricka 1-2 glas per gång!

 15. Hej Mona!

  Har läst din blogg ett tag nu och jag tycker du är så rolig! Du och din man verkar ha ett roligt, vanligt, ovanligt och igenkännande förhållande! Så snälla fortsätt och underhåll mig!!! 🙂

  Där jag är är det för övrigt -14 grader ute och hela +25 grader inne.. Min make ska ut ikväll och bowla fy f-n vad jag inte vill byta..

  Kram Sabina

 16. Hur har ni med isolering på vinden, täthet på fönster osv? Undrar om maken skulle ta och hyra en värmekamera och ta lite bilder på kåken. Misstänker att den läcker som ett såll och det gör klart mer i elförbrukning än lite lampor och en frys.

  Grunden behövde väl också dräneras och isoleras. Där går det ut massor med värme!

 17. Vi eldar med ved och har ingenstans att lagra värme. Alltså: ingen eldning, ingen värme och inget varmvatten. Hur bra är det när det är så här kallt ute? I morse när jag gick upp var det 14 gr i köket (-17 ute). Tar sedan ca tre timmar av intensiv eldning för att få upp tempen till omkring 18 gr. Detta funkar ju okej om man är hemma, men när man jobbar och är borta hela dagarna är det INTE skoj. Har tjatat hål i huvudet på maken om accumulatortankar. Vi hyr huset så han i sin tur får tjata på ägaren av kåken, men ännu har inget hänt (tjatat i typ 3-4 år). Är så TRÖTT på detta!

 18. Mona,
  När ska din snålis lära sig att du är värd ALLT och mer? Inte bra för han att lägga snålkalkyler på värme. Han som inte ens klarar av något så enkelt som att köpa lite mjölk och bröd, det brukar ju gå på några hundra.

  Mona for President.

 19. 17 grader!!!! (jag skrev !/ men kom på att man inte kan göra versaler av siffror… *rodnar lite*) Jag älskar bara vår lägenhet mer och mer! Sådär höll jag på i Norge där elen var svindyr och lägenhetens uppvärmning var direktverkande el…. Dyyyyyrt blev det på vintern, även om man bara hade 17 grader inomhus och sov under 2 svintjocka duntäcken, men pyjamas och fleecefiltar som isolering.

  Jag lider med dig.

 20. Bor i liknande hus lite längre bort och vi har under 2011 genomgått fönsterbyte, tilläggsisolering samt installation av bergvärme – kan bara säga att det är första vintern sedan -03 som jag inte fryser häcken av mig !!! Vi har haft 12-13 grader kring fönster (trots nya lister) och drygt 9 i hörnen av huset – nu glassar vi runt i 20 grader – rena rama semestern 🙂

  Så säg till maken att det inte är någon idé att elda för kråkorna – täta huset och njut av värme!! För att ni verkligen ska se hur illa det är, hyr en värmekamera och fota huset nu när det är mer än minus 10 utomhus. Då ser ni verkligen vart det läcker 🙂

 21. Tala om för maken att det kostar pengar att surfa på nätet också. Så ska det sparas kan han börja där. = Då får han svårt att hitta fler dumma spartips 😉

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..