Om Malmö och skjutning nummer 728..typ

Seriöst. Vadfan håller dom på med där nere? Nu är det dags att ta i med hårdhandskarna och skicka ned hela jefla nordens insatsstyrka. Jag blir så förbannat trött på alla idiotföräldrar som inte kan lära sina barn grundläggande värderinger.

För det är deras fel. Från början. Jag skiter fullkomligt i om man kommer från Haparanda eller forna Jugoslavien: ska det vara så jefla svårt att ta sitt ansvar som förälder? Ska det vara så jefla svårt att respektera andra människors liv? Ska det vara så jefla svårt att låta bli att spränga polishus i luften?

Men eftersom många av dessa skiter i vilket så får man väl ta i med hårdhandskarna. In med hela bunten på anstalter. Bara att hålla i ett vapen borde ge 10 år.

Och jag blir aningens trött på ”jamen anstalter hjälper inte”. Nä, möjligen inte. Men är det bättre att man har ihjäl varandra på gatorna då?

Jävla idioter.

 1. Ja många gånger är det föräldrarnas fel att saker går snett lär man sig inte i tidig ålder om att det man gör kan ha allvarliga konsekvenser går det lätt snett senare i livet.
  Sen har vi problemet med att NÄR polisen gör något så ska det skrivas spaltmeter om att polisen varit för hård och sen att rättssamhället inte tar i med hårdhandskarna och burar in busarna. Logiken i det är?

  Sen kan jag förstå när politiker efter politiker missbrukar våra sociala nät och roffar åt sig mer och mer pengar medans det behövs mer pengar till äldre och sjuka går till fallskärmar och betala av politiker att gå i pension.
  För om våra politiker inte kan respektera och visa att man inte blivit politiker för pengarnas skull utan för att styra och se till att ALLA i vårat underbara land får rätten att leva ett drägligt liv Hur ska då vi stackars undersåtar fatta att systemet är inte att utnyttja och roffa åt oss det vi kan genom att mygla och söka bidrag när man redan har en så hög lön att man kan betala sina egna räkningar?

  För det är ju så enkelt att om dom som styr är ärliga och gör sitt yttersta så får vi förbilder att se upp till.

  Typ.

   1. Hmm
    Bygga en mur runt och beväpna oss och se på när dom slår ihjäl varandra tyvärr tror jag att inaveln innanför muren skulle avla fram en ny sort superbov
    Fast tanken är frestande kan jag lugnt erkänna.

 2. Jag kunde inte ha sagt det bättre själv!
  Sluta klema med de som gör dessa vansinnesdåd, de ska ha kännbara straff, inte TV och dator och 3 rätters inne i finkan utan vatten och bröd och isoleringscell!!
  Annamaria

    1. Precis, så får dessa fördärvade varelser barn som de fördärvar, som får barn som de fördärvar som…ja ni fattar. Frågan är: hur bryter vi denna spiral?

     1. Körkort för att få ha barn? Tvångsterilisering? Börjar bli så trött på alla som inte kan bara ta sin ungar och flytta till annan ort, helst andra sidan landet, när de märker att deras ungar inte är på rätt bana i livet.

 3. Härligt att någon vågar säga det de flesta vill får ur sig. Förutom det du skriver så är det vi själva som får ta åt oss. Så länge vi tiger och tasslar hemma i soffan så blir det ingen ändring. Upp på barrikaderna och slåss. Det här är ett ypperligt tillfälle.
  Fler av dig som hörs i olika media behövs för att det ska bli ändring.
  Jag hänger på

 4. Första gången jag bestämmer mig för att kommentera så ser jag att ALLA här redan skrivit det jag tänkte säga, nämligen att jag inte kunnat sagt det bättre själv 😉
  Bra skrivet btw
  Smygläser här ibland!

  1. Jag håller med! När barnen frågar ”Hur lång tid är en livstid?” Vad svarar man? För en normal person är det hela livet, eller det som är kvar, men för rättsystemet i vårt land är det 12 år, och så kommer man ut efter 75% av tiden om man sköter sig… Helt idiotiskt! Livstid ska vara livstid!

   1. Alltså, om man kan rehabilitera en människa så pass att den kan komma ut som en normal människa och bidra med något vettigt till samhället, efter hur många år vet jag inte. Många såklart. Men det måste väl ändå vara bättre än att den sitter där inne och kostar pengar. Annars kan ni väl lika gärna förespråka dödstraff, ifall ni vill hjälpa samhället menar jag.

 5. …håller med dig fullständigt….enda trösten i eländet är att de skjuter ihjäl varandra…dvs de flesta skjutningarna i Malmö är nog gängrelaterat…så de rensar i sina egna led…tur är väl det…dock får vi väl hålla tummarna för att ingen oskyldig skadas/mördas dock finns väl risken är jag rädd, särskilt när de spränger polishus!!

   1. Är i samma sits som du. Dessutom – vad kostar inte hela den här cirkusen för oss alla?
    Massor av skattepengar, massor med extrajobb för oss i myndigheten och mina barn som är rädda för att jag ska sprängas i luften när jag är på jobb

 6. Ja, det där med rätt och fel kan ju vara lite subjektivt. Men ibland undrar jag om folk är efterblivna på något sätt om man inte förstår att det är fel att ha ihjäl en annan människa, att det är fel att använda våld mot en annan männsika, spränga upp någon/något är också tokfel.

  Självklart så fattar jag att det finns människor som rättfärdigar våld med de mest bisarra argument. Men som sagt så kan det inte stå riktigt rätt till i huvudet då. Grundläggande spärrar saknas. Naturligtvis så är inte allt svart eller vitt. Självklart får du försvara dig om någon försöker ha ihjäl dig eller skada dig. Nödvärn kallas det. Du kan även ha rätten att ta över någon annans nödvärn, någon som håller på att bli skadad men som inte kan försvara sig själv.
  För övrigt tycker jag att gudinnan verkar vara något på spåren.

 7. Tack för att du reagerar !! Jag börjar också lacka ur här asså!!
  Det är ju helt sjukt det som händer där nere!
  Nä, på med hårdhandskarna nu! En gång för alla!!

 8. Tycker också att fängelse är den enda lösningen. MEN med rehabilitering! Det hjälper aldrig en människa att låsa in hen och strunta i att försöka förstå. Nä jag tror på att folk med stora hjärtan och varma personligheter ska jobba med sådant här! Folk ska även få mycket hjälp när dom kommer ut, och inte bli kastad till vargarna direkt.

 9. Svenska polisen och rättsliga åtgärder mm,mm är för slappa!!
  Vi borde ta efter USA, där kan man snacka krafttag!
  Här i sverige skrattar brottslingarna åt dom när dom kommer med sin pepparsprej.

    1. Haha. Det sa jag väl verkligen inte. Jag sa bara att jag inte tror att USA ska vara någon förebild.. Men jag respekterar såklart att du vill ha det så, med tanke på att smaken är som baken. Men hårdare tag och hårdare tag. Jag tror inte att folk kommer sluta göra brott för att det blir hårdare straff. Jag tror inte att det är mindre mord i länder som har dödsstraff. Ta tag i problemet innan folk blir mördare.

 10. Istället för att hota med kännbara straff skulle man kanske lägga ner energi på varför det blir som det blir. Att straffa ungdomar för det ena och det andra tror jag bara föder mer ilska. Hjälp dom istället att bli medmänskliga och ansvarstagande. Lär dom att deras handlande får konsekvenser. Självklart anser jag att sådana här brott ska straffas ordentligt. Alltså, verkligen ordentligt. Men rädda ungdomarna på en gång istället för att sätta dom i utanförskap.

  1. Exakt! Lägg större resurser på skola och fritidsverksamhet, så potentiella fängelsekunder fångas upp, och rätas ut i tid!

   1. Nu kommer vi till ett pikant problem…vi säger att dom som härjar runt i Malmö är runt 14-17 år hur straffar vi dom då genom att sätta dom i ungdomshem och liknade…och hur ska man kunna hjälpa dom där? För det finns inga pengar till att anställa bra och rätt utbildad personal. Som kan fånga upp och hjälpa dessa så vilsna själar.
    Men är de nu över 18 år och med all säkerhet har ett å annat med i ryggsäcken.
    Hur ska vi då göra? Dom har ju redan en meritlista längre än våra cv och ta sig ur detta kräver mer än Sveriges alla anstalter kan mäkta med.
    För i grunden ligger ju det en människa och dennes vilja att ändra på sig. Vill den inte går det inte.

    Men att satsa hårdare på bra fritidsverksamheter ungdomsgårdar och vettiga värderingar i skolor så har vi börjat på att rädda nästa generation av busar.

    1. Jamen jag håller med dig 100% i sista stycket. Det är precis där man ska lägga resurserna. Annars kommer det ALDRIG att gå att lösa.

     1. Om jag inte minns fel är fängelsena i Canada väldigt inriktade på att lära upp fångarna till ett yrke och lära de att återanpassa sig till ett liv utanför. Visst kanske inte det är mest i straffsammanhang men att lära någon att ha något att göra som inte är brottsligt borde vara en bit på väg. Att sedan få lära sig hur man fungerar i ett samhälle är ju också en fördel. Det är ju bättre att lära sig det sent än aldrig.

    2. Hear hear!

     Råkar någon hamna i ”fel gäng” redan som fjortis och sedan åker i finkan/anstalt i 20-årsåldern så är det tyvärr svårt att hitta nya vänner och vardagsrutiner vid ankomsten ut i samhället igen, lätt att återgå till det man är van vid även fast man vet att det är dåligt/skadligt.

     Det jag tror är viktigt är att vi medmänniskor vågar både säga till och berömma. Att lärare och barnomsorg vågar säga till om vad som är rätt och fel. Jag har jobbat som lärare och har stött på föräldrar som anser att lärare inte ska säga åt eleverna, alternativt så förnekar de att deras barn skulle ha gjort något fel. Trist. Men de allra flesta är inte så tack och lov.
     Jag tror inte på hårdare straff generellt, däremot på att medmänniskor bryr sig och säger till. Vänliga nattvandrare t ex, fritidsgårdar. Det är inte lätt att vara osäker tonåring, viktigt att stabila vuxna finns att vända sig till.

     1. Nattvandrare – jadet är föräldrar som nattvandrar – i min rika välmående kommun finns ett schema så 3 höstadieskolor delar på en fredag – 3 andra tar lördag = 90 ungdomars föräldrar = ca 270 föräldrar vi säger 200 vuxna – hur många ställer upp? gissa… max 20 å det var valborg – oftast 2 eller 3. vi kan ju skylla en del på föräldrars frånvaro….

    3. Jag är pedagog på statligt ungdomshem och vi gör ett jättejobb med ungdomarna som kommer till oss. Problemet är utslussningen till samhället igen. Antingen åker de hem till föräldrar, dom som kanske redan misslyckas (och vad har dom fått för hjälp att utvecklas), eller så får de en egen lägenhet och ska klara sig själva. Och vad är då tryggheten för dessa ungdomar då – jo, det gamla gänget och gamla sättet att leva. Så lägger man så mycket pengar på ungdomshem så kan man lägga lite till på utslussningsboende.
     Sen behöver skolan lägga resurser på lärare och assistenter i tidig skolålder så att eleverna inte börjar halka utanför redan där.

 11. Det har gått inflation i ett människoliv i vissa kretsar. Trasiga pojkar blir trasiga män och kanske hade de trasiga föräldrar. Och då blir det just inte bättre av att samhället mesar ur och anser det förmildrande att en människa burit vapen ”för att skydda sig”. Hårdare straff för vapenbrott är en nödvändig markering.
  Varför det händer i Malmö kan mest troligt förklaras av:
  1. Hög grad av invandring
  2. kombinerat med usla integrationsmöjligheter
  3. och en utbredd gängkultur

  1. Hörde på nyheterna i radio att Rainfeldt sa att dåden hade med de styrande i kommunen att göra….
   han går från klarhet till klarhet!

 12. Har själv växt upp i Malmö och gått på en av de värsta skolorna som fanns ( Hermodsdalsskolan). När jag fick barn var beslutet enkelt; flytta från Malmö. Det ångrar vi aldrig och det är snart 13 år sedan!
  Och mina flickor ska inte gå i gymnasiet i Malmö, det kan aldrig bli en hel och bra stad igen…

  http://blogg.mama.nu/annorlundaunderbara
  1 hiss och 2 diss

 13. Jo ,jag vågar säga sanningen som stavas på detta sätt INVANDRARE OCH ANDRA GENERATIONENS INVANDRARE SOM FÖRAKTAR SVERIGE,SVENSKARNA OCH SVENSK LAG.

  1. Aj, vad inskränkt det där var 🙁 Vad är förresten en andra generations invandrare? Ett människa som är född i Sverige och uppvuxen i Sverige? Wops, då är det jag med … Aha, en föräldrer som är invandrare? Check – pappa är tysk. Så jag är en av dem. Andra generationens invandrare. Men hoppsan – jag är blåögd och blond! Så det syns inte.

   Så kom inte och säg att hudfärg inte spelar roll … och jag föraktar rasister …

 14. Alltså, Ulrika. Ja, du säger sanningen!!!
  Jag har lärt mig att ta seden dit jag kommer. Är jag i ett muslimskt land så ska jag ha slöja, inte visa hud och allt vad det kan innebära. Men när man kommer till ett I-land, då kan man helt plötsligt inte följa DET landets lagar…. ^*skakar på huvudet* Så jävla bisarrt!
  Bra talat Mona och andra här!

  1. En undran: Kan man verkligen jämföra rakt av hur det skulle vara att som svensk flytta till ett annat land (troligen frivilligt och med goda förutsättningar till att få ett jobb) med att tvingas flytta till ett annat land pga förföljelse, krig eller andra missförhållanden?

   Därmed absolut inte sagt att det är ok att bete sig hur som helst, men det är inte så svartvitt som vissa vill göra det.

   1. OM jag tvingas flytta/väljer att flytta till ett annat land, så ska jag var jag än hamnar, vem jag än är, varför jag än kom dit, leva och lära mig det nya landets lagar och regler. Thats it bara. Även vi i vårt eget land, skall lära oss det.
    Det är hursomhelst fördj*vligt det som händer i Malmö!!!!!

    1. Ursäkta ordvalet, men fy fan vad tråkigt det låter. Hur ska man då lära folk att respektera varandra och varandras kulturer? Man ska väl få lov att vara den man är, vart man än är. Vi har mkt att lära av varandra och du borde nog börja öppna ögon och öron.Du kan ha gått miste om mycket.

  2. Ok, då måste vi bena lite i saken. De flyktingar som kommer till Sverige är inte fattiga folket från gatan. De är av ”rätta virket” och rätt drivna för att ta sig så långt som till Sverige. Men vad gör vi ?!? Vi tar emot dem, sätter dem på förläggning där de får vänta på ett papper. De väntar i 1-2-3-4 år. Och vad händer med dessa individer? Självklart blir det tok-frustrerade. Och vi ger dem inte ens chansen att få ihop till sitt eget levebröd.

   Så kommer då barnen till dem som sökte fred och kom till vårt underbara land. Vilken identitet för de? Är de svenskar? Nope. Reser de till sitt eget land på semester – tror ni då de behandlas som en av dem? Nope, de har ju faktiskt aldrig bott i sitt (vad många kallar) hemland. Så vem är de???

   Här tar vi inte ansvar tycker jag. Tänk om vi kunde integrera dem som vi tar emot. Ge dem ett papper dag 1 och säg välkommen, ut och sök jobb medan vi undersöker vem du är och om du kan få permanent uppehållstillstånd här. Men sätt dem inte på en anläggning i en himlans massa år!!!!!!!!!! Det borde vara kriminellt 😛

   Men vi har en stor grupp identitetslösa yngre människor som inte hör hemma någon stans på denna jord. Klart som 17 de är frustrerade – vem skulle inte vara det ?!?!?!?!?!?!?!

   Tro inte jag snackar gojja, för jag är en utlandssvensk. Mina tonår tillbringade jag i ett annat europeiskt land och på sommaren hemma i Sverige var jag inte svensk. Visst, vi hade samma språk i grund och botten – men att dricka folköl ?! Smygröka bakom knuten ?! Gå till dansbanan med en flaska innanför jackan – det var inte jag. Och mina kompisar ursäktade mig med ”äsch, hon är inte riktigt svensk – hon bor inte här”.

   Och i det landet jag bodde var jag ju inte en av dem – där var jag ”hon från Sverige”.

   För min del får de gärna skicka in hur mycket pengar som helst för ungdomsjobb för att få bort de vilsna ungdomarna från gatorna. Avskyr tanken om 20 år då en hel generation gick förlorad pga … ja vems fel är det ?!?

 15. Bra rutet! Man blir så jädra trött o förbannad på idioterna som håller på..
  Kan det vara så jäfla svårt att uppföra sig som folk.
  Idioter!

 16. Jag tror att skola, fritidsgårdar gör så gott dom kan. Kan sätta mitt liv på att där pratas det dagligen om människosyn, våld och att det finns andra alternativ i livet bara man SJÄLV har viljan. Däremot tror jag att kompisar/gäng känns tryggare då man har en tillhörighet. Vi kan inte prata oss hesa för att få dom att förstå att våld inte är rätt väg att gå.

  Ibland känns det som en enkel biljett till sitt ursprungsland (om man nu är invandrare) är den enda lösningen. Tyvärr väldigt kortsiktigt men vi måste också skydda alla andra som bor här i Sverige. Vi kan inte omfamna alla med våra moders armar. Ta seden dit du kommer annars kan du dra någon annanstans.

 17. Håller med helt…är så j-a trött på de ungdomar idag som har totalt tappat respekten för allt levande..Tycker så här..(utan att vara rasist nu) är de inte svenskfödda så skicka hem dem..sorry.. men vi kan inte som ett neutralt land lösa alla problem. Är det svenskar? Ja då ska det vara hårda straff..att mjäka med dem och tro att rehabilitering hjälper är ingen idé. För detta våldsproblemet är oftast så djupt inrotat pga. miljö eller uppväxt att det i stort sett är hopplöst att få bort.

 18. Oj nu brinner det härinne igen,.

  Det blir så billigt och korkat när stämningar piskas upp härinne, vilket bidrar till att människorna som kommenterar, flyttar fokus från sakfrågorna, dvs. att människor dödas i Malmö till höger och vänster, till en massa självutnämnda expertutlåtande.

  Plötsligt finns det ett subtilt invandrarhat i vissa kommentarer, nej fan så trist det är när människor fullständigt förenklar komplexa samtidsproblem, och kokar ner dem till en Oboy smörja.

  Men din rubrik är självklart angelägen, det är galet att detta händer i Malmö, men allt är inte svart eller vitt, det finns trots allt en och annan kvar i staden, som inte bär skottsäker väst.

  Ja, nu är jag redo för att skjutas av dina vänner.

  Hej från Pia

  1. Jag tror faktiskt att alla håller med dig, i grund och botten. Ingen normal människa kan undgå att se att det är resurserna som är problemet. Givetvis har alla föräldrar ett ansvar, men när dom inte klarar av det så måste vi sätta in mer resurser. Jag har flera vänner som jobbar som förskollärare och samtliga säger att de redan när barnen är förskole-små, kan utröna vilka som det kommer gå snett för. Om man redan då kan se det, why not sätta in resurser för att hjälpa dessa barn. Vi har en jävla tendens att pinpointa ut alla negativa egenskaper som dessa stökiga barn/ungdomar har, varför inte fokusera på de goda egenskaperna och lyfta fram dom istället? Jag må vara naiv, men jag tror på fullt allvar att om man ser till individen och dennes resurser, så skulle saker och ting se annorluna ut. Och jag vidhåller fortfarande att det är avsaknande av pengar som gör att det ser ut så här. Det är ju fanimej skandal att skolklasserna är så stora som de är, att extraresurser dras in överallt. Jag ser ju effekterna bara på min så kallade ”finskola”, som ändå har långt mycket större förutsättningar att klara eventuella problembarn.

   1. Som polisstuderande har jag läst mycket om det här (med det vill jag även ha sagt att jag inte kan/vet allt…) men det finns forskning som berättar att kriminalitet gror i fattigdom och segregation. Och med segregation menar jag inte invandrare gentemot svensk, utan det handlar även om klasskillnader.

    Det är väldigt dumt, elakt och okunnigt att skylla på att det här är ett invandrarproblem. Tyvärr har media riktat det lite så (och även SD…) och det är tråkigt om många tror att det är på det viset…

    Hejja Mona! Vill jag även ha sagt 😉
    Kram på dig, keep up the good work!

 19. Jag läser nyheterna dagligen, men rätta mig om jag har fel, har de verkligen skrivit att dåden är utförda av just invandrare?

  Varför riktas alltid piskan mot de som står ”utanför?”
  Som om alla vi svenskar är några jävla helgon.

  Ja, många av skjutningarna är utförda i invandrartäta områden, men det känns lite som om slutsatsen att gärningsmännen/kvinnnorna? är ickesvenskar.

  Ja! till större och fler välgärningar för våra ungdomar, de behöver det verkligen.

  1. Hear, hear! Jag håller med dig Anna! Varifrån har detta rykte kommit, att det bara är invandrare som är inblandade? Så är ju faktiskt inte fallet.

 20. Sen ska man inte tro att polisen är så jävla trevliga…Vi bor i ett villaområde med väldigt lite invandrare…Jag är gift med en Italienare,så mina ungar ser lite mörka ut(som Pernilla Wahlgrens ungefär)…Två gånger har min son blivit stoppad på våran gata av förbiåkande polis som undrar vad han har där att göra!!!…Polisen stoppar en tonåring för att han går på gatan på väg hem till sitt eget hus! Dom tar alltså förgivet att han är där för att begå brott…Min son blev väldigt arg och upprörd och kände sig förnedrad…Han klär sig propert och är skitsnygg…fast egentligen spelar det ingen roll hur han klär sig eller hur han ser ut.Sen har han även blivit tagen av polisen på tunnelbanan som hävdat att han tagit droger!!…Vilket han absolut inte gör!…Det polisen gör är bara att skapa irritation och hat.Man kan inte gå på helt oskyldiga och jävlas och sen tro att man blir omtyckt av ungdomar.Och jag kan intyga att han absolut inte är ensam om att ha råkat ut för det här…många mörkhåriga ungar får förklara sig för ingenting…och det är inte OK.

 21. Jag är en lärare som jobbar på en gymnasieskola i Malmö med problemungdomar och kan säga följande:1. det är SÄLLAN man tänker ”shit vad konstigt, jättevettiga föräldrar och ändå en sån buse till unge” utan det är oftast stora problem med hela familjen. 2. Det ska sparas så ini… vi har haft lärare sjuka under nästan hela läsåret, men vikarier är helt otänkbart, andra får täcka istället. Ta bara ett exempel som att den ursprungliga överenskommelsen var att vi skulle jobba 700p (vilket är mycket) i gengäld mot att ha max 17 pers i varje klass. Nu sparas det, så 700p blir kvar, men istället består klasserna av 32 elever. Rektorn säger om detta: ”Det är väl ingen skillnad att ha en stor klass mot en liten”. Lärare som blir sjukskrivna på grund av stress får sin arbetsbörda förskjuten och därmed dubbel börda när de kommer tillbaka, möjligheten att komma tillbaka försvåras därmed. Eleverna känner sig inte sedda, har ingen att komma och prata med när deras kompis pappa blivit skjuten i huvudet och ser allt i svart svart svart. Vad ska man göra när vuxenvärlden inte har tid med en? Vända sig till den gemenskap man har, vilket ofta inte är föräldrar eftersom de antingen är utslagna av utanförskap eller helt sönderjobbade. Så man tänker att ”någon annan” ordnar nog detta? Vem då? Polisen? Polisen är sista instans och gör ett skitbra jobb men när 15-åringar skjuts ihjäl är det redan för sent. Ansvaret ligger SJÄLVKLART hos föräldrarna, men utan fungerande samhälle kan människan sjunka jävligt, jävligt lågt… titta på Kongo. Det är i princip bottenlöst, tyvärr.

   1. Som lärare blir jag helt matt av detta.

    Jag ska aldrig mer klaga på min arbetssituation.

    Max 8 elever i klasserna, fina väluppfostrade, om än trasiga.

    Men fy fan vad jag lider med kollegor som har det som dig Helena!

   2. Tja… politikerna pratar inte med ”fotfolket”, bara med rektorerna och dessa har ibland en helskev bild av hela verkligheten och vad som är viktigt. Vår rektor har inrett skolan skitfint, verkligen. Allt färgmatchar.
    Sen har vi ju steget upp… det är olagligt för kommunen att gå back och när storskolor ligger på kommunen då tänker man inte långsiktigt. Man tänker knappt alls. Men det är trist att plocka upp bitarna efter de här eleverna när folk i deras närhet antingen utför dåden eller blir utsatta. Ingenting i lärarutbildningen lär en om det…

 22. Hade det funnits ”gilla-knapp” som på Facebook ,så hade jag använt den till de flesta kommentarerna här. Det som händer i Malmö är ett resultat av en genom många år havererad invandringspolitik med obefintlig integrationsplan, som bedrivits av blåögda, okunniga och naiva politiker, vilka själva aldrig varit i närheten av invandrare/asylsökande och vad de kan tänkas behöva för resurser och insatser från samhället.
  Det är dags, som många skrivit ovan, att lägga ner mer resurser på förskola och skola (förmodligen ofantliga summor som behövs) för att kunna vända på detta och ge framtida invandrargenerationer en chans till integrering och utbildning.
  Jaaa du, Mona, du får verkligen igång dina läsare.
  Kram från mellersta Sörmland.

 23. Ojnevojne…
  Ja !! till mera resurser och rätt resurser för att ta problemet innan ungarna kommit ur blöjorna.

  Nej !! till förenklingar av ett komplicerat problem.

  För övrigt rockar Damen fett !! Har blivit beroende liksom…

   1. Det går över är jag övertygad om. Hur går det med webbutiken som du nämnde för någon tid sedan ? Är bra sugen på att se vad du har att erbjuda. Bor fel till för att bara titta in IRL.

    1. Det går svinsakta. Men jag kommer berätta när det är klart. Det råkade dyka upp en till mässa. Idag anmälde jag mig till trädgårdsmässan i Älvsjö i april. Det är en så kallad publik mässa, ingen fackhandelsmässa alltså, och jag har aldrig ställt ut på den, bara hjälpt en kompis en gång. Så nu måste jag öka på min order till Indien.

     Och jag lär bli jävligt fattig om inte mina grejer säljer. Då lär du se en hemsida med 100% tuppar och kannor.

     1. Vi skulle ju ses ”efter mässorna” – antar att det blir i maj då. Eller så får jag komma och besöka dig på mässan i alla fall. Och köpa mig en tupp!

 24. Många bra åsikter, men jag hävdar med en dåres envishet att när de är imtånåren är det FÖR SENT! Kidsen börjar redan under tio års strecket! alla som föreläser på skolor om brott, droger, mobbing osv riktar sig mot tonåringar. Hallå, då är de inte påverkbara. Riktanin er på 8-9 åringarna som ser upp till tonåringarna men som fortfarande (oftast) har en viss respekt för auktoriteter, då kanske vi kan åstakomma en skillnad. Och självklart i kombination med att vi föräldrar måste börja intressera oss för våra barns liv, kamrater mm. Inte släppa dem vind för våg för de är så små…

 25. Det handlar i grund och botten om politik, var går skattepengarna och vad prioriteras av styrande parti(er).

  Det behövs mer resurser, precis som du skriver Mona. Det krävs ett aktivt arbete för att bryta utanförskapet, för att minska klyftorna och för att se till att vissa människor får det bättre rent socioekonomiskt.

  Att växa upp i ett samhälle där nästan alla är arbetslösa, där det inte finns något direkt hopp om framtiden skapar en enorm frustration och jag tror att det är det som är grunden i det här.

 26. Jag håller med om att det är åt helvete för lite resurser i förskola, skola, fritids och vettiga intressen att hålla på med på fritiden. Barnen behöver förebilder, bra sådana, sen vem det är spelar ingen roll. Sen behöver barnen också en vettig fritidssysselsättning, det kan vara vad som helst bara det engagerar barnen. Där tycker jag att man som förälder måste hjälpa till att låta barnen prova på olika saker för att hitta något barnen gillar.

  Om man tänker sig en 13-14 åring, eller ännu yngre som kommer från en familj som är trasig på något eller flera sätt, har den killen/tjejen egentligen nåt val? Jag menar så här: hemma är allt kaos, kanske ont om pengar, missbruk eller invandrare som inte fått en chans att komma in i samhället, ett gigantiskt utanförskap. Man söker sig till gemenskap, att det sen är kriminellt spelar ingen roll, kanske att det till och med är positivt för man blir ”respekterad” och anses som farlig. Man ser upp till ledare av olika gäng som har feta guldkedjor och kör flashiga bilar med så mycket brudar att han kan gödsla med dom. Det är ju så dom vill leva! Med gott om pengar och respekterade. Har dom något val? Ger samhället dom möjlighet att gå en hederlig väg? Oavsett om det gäller invandrare eller inte. Vi kan inte ta emot flyktingar med öppna armar och sen packa i hop dom i vissa områden och tycka att ”nu har vi gjort vårt”, det är ju fan här det börjar! Börjar med ansvaret samhället tagit på sig genom att låta dom komma hit.

  Det är ju jävligt märkligt att dom flesta av vårt lands innevånare fattar det här, men inte dom som leder och bestämmer.

  Vi måste ta hand om barnen, dom är ju det finaste vi har, våga vara vuxna och ge barnen regler och ramar.Ställ krav på skola och fritids (inget ont mot personalen, dom gör allt dom kan), utan på rektorn, eller ansvariga för fritidsverksamheten.

  I dag tycker jag att många föräldrar är flata på något vis och liksom inte vill göra barnen besvikna. Glida ifrån ansvar på något sätt.

  Detta är ett mycket viktigt och engagerande ämne.

 27. Det finns föräldrar som är ”milt” psykiskt sjuka, som själva haft en trasig barndom osv osv, men när man gör en soc.anmälan om missförhållanden och inget händer, inget görs. T ex att föräldern tar med sig barnet/barnen, t o m innan skolåldern, och begår brott, lär barnen mer eller mindre att begå brott och soc. ser mellan fingrarna eller gör hembesök som inte leder till något. I vissa familjer är det generationer av brottslingar, ingen i släkten har studier utanför den obligatoriska, och i vissa fall knappt ens det. Jag pratar inte endast om utländska familjer nu, detta finns även i helsvenska varianter!
  Om inte samhället har resurser att hjälpa en sådan här barnfamilj, eller möjligheter att ta barnen ur en sådan här uppväxt, så kommer det att födas nya hela tiden, har sett detta med egna ögon genom mitt jobb.
  Ta bara de där unga paret som har mördat, satanism och allt som var inblandat, de sitter tillsammans på tvångsvård på Karsuddens sjukhus, och kommer ej ut inom den närmsta framtiden. De har nu förlovat sig och planerar barn!? Se där, inte de bästa gener att ärva, MEN förhoppningsvis ingen uppväxt ihop med föräldrarna.
  Jag menar bara att man inte kan föra diskussionen som att alla föräldrarna alltid har alla hästar i stallet. Tvångssterilisering är ju inte att tänka på, men jag håller med tvångsomhändertagande, tvångsvård, längre och hårdare straff med vård inbakat, det borde samhället få större resurser till, när det nu ser ut som det gör.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..