Julafton för Universumskan, en orgie i bilder

Jag och min paljettklänning drar iväg till Bromma Blocks vid 9.30-rycket.

width=169

 Vi vanliga människor tänker ju sällan på att gallerior inte bara består av butiker. Nää, där finns kulvertar också. Scary som fan om man är den räddhågsne typen.

width=577

När man tillhör centrumet så får man en kodnyckel för att kunna ta sig in i gallerian före öppningstid. I normala fall så brukar jag gå in på gatuplanet, via en personalentré, där man kommer in i själva gallerian och sen ta rulltrappan ned till vår butik.Vi ligger i samma plan som garaget. 

En dag upptäckte jag att det fanns en personalentré i garaget också. Jag har inte berättat om det för er eftersom jag inte hade mobilen med och således inte kunde ta kort: jag knallade in genom dörren, som alltså låg ca 50 meter från vår butik ”fågelvägen”. Såg den här gången som ni ser ovan. Och gick. Och gick, och gick. Det är som en hel labyrint där nere. Efter knappt 20 minuter så var jag så bortspelad att jag fick råpanik. Var tvungen att fråga en jag mötte om hur man hittade ut. Jag kom 14 minuter för sent till öppningen. Efter det så vågade jag inte ta den entrén. Tills jag fick tag på en väktare som garvade läppen av sig eftersom det visade sig att det var hur enkelt som helst att komma ut genom rätt dörr. Ja, är någon här förvånad?

Tillbaka till igår. Som vanligt lämpade jag av kassadatorn och tog handväskan uppför rulltrappan till Espresso House. Klockan är alltid 9.50 när jag gör det och jag har bråttom eftersom jag måste köpa min frukost/lunch-macka och chaite innan jag öppnar.

width=577

På vägen till Espresso House så passerar jag varje dag en stor klädesbutik som heter Casbah. Aldrig hört talas om förrän jag började jobba här. De har mycket snygga kläder i diverse olika märken. På en av provdockorna, inte han med kallingarna ni vet, så har det hängt en kofta som jag varit svårt sugen på. Men den är så dyr så jag har fått nöja mig med att smeka lite på den.

Jag står och väntar på min varma macka och funderar.

width=670

 Ser att personalen på Casbah har kommit. Går raskt över till dom och frågar om de möjligen kommer ha rea i mellandagarna. En i normala fall korkad fråga, men eftersom hela kläd- och skobranschen har kapsejsat och det varit rea hela hösten, så var jag inte säker. Just den här koftan har det nämligen varit ordinarie pris på. De bekräftar att dom kommer ha det och att min kofta kommer bli billig. Jag stönar lite över att jag på annandagen förmodligen inte kommer hinna upp innan butiken öppnar. Sen går jag ned till mig igen.

När jag står i rulltrappan ned till vårt plan så kommer jag plötsligt ihåg att jag skulle behöva dom där coola designade salt- och pepparkaren som gallerians inredare lånade av oss för några veckor sen.

width=577

width=496

Just, ljusgranen är vår också. Jag böjer mig över rulltrappsrelingen och inser att jag nog inte klarar av att ta dom så länge jag har en latte och macka i handen. Ned till butiken, lasta av och upp för andra rulltrappan, för att åka ned igen. Sträcker mig över kanten och håller på att välta hela jävla utställningen. Ned för trappan igen, uppför den andra. På tredje försöket så får jag i alla fall tag i granjäveln. Jag får helt enkelt strunta i dom andra.

”Vägg-i-vägg” med oss finns Apoteket och jag skyndar mig in för att handla.

width=300

Jag skakar som värsta knarkaren när jag sliter upp förpackningen.

width=262

Det här mina vänner, det här är det bästa som finns när man känner att en förkylning är på väg. Jag kom inte på det förrän för nåt år sen och så fort jag känner att nåt är på g, så sprutar jag några gånger och vips, så bryter det inte ut.

Det är julafton och alla människor borde rimligtvis vara hemma. Så jag har med mig lite lektyr.

width=169

Medan min finhoodsgranne, Sofie Sarenbrant, ligger i en solstol i Spanien och läppjar på nån god drink så sitter jag och läser hennes senaste bok. Men hinner inte många sidor förrän Marielle från Casbah dyker upp.

width=577

Hon hade pratat med sin chef, som tyckte att julafton var en bra dag att vara extra snäll på så Marielle kom ned med koftan till mig. Snacka om kundservice! Och väldigt mycket rabatt på det.

width=670

Lucky me att varenda affär i hela Sverige har fattat det här med blingbling. I lovet it!

width=577

Sen passar jag på att prata med två vänner och önska dom en god jul. Tar fram min bok igen….bara för att lägga den åt sidan för jösses vad det inte blev lugnt. Många män, just det: män, hade tydligen glömt bort att det var julafton. Jag är ingen säljare, inte alls, men jag har kommit på att jag kan kränga på en 50+-man precis vad som helst.

Klockan slog 14.00 och gallerian stängdes.

Två och en halv minut över två satt jag i bilen.

width=284

Kommer upp ur garaget och känner att det känns jättekonstigt att det är ljust ute.

width=169

Det är ju i vanliga fall becksvart när jag kör härifrån på dagarna. Jag var på så bra humör att jag blev en smula rädd för mig själv.

width=242

Åtta minuter över två var jag hemma.

Tre minuter senare satt jag till bords.

width=300

Japp, det här är vad jag åt. Och som jag njöt. Men det bästa skulle komma långt senare.

Efter maten var det dags för det sedvanliga.

width=300

Är man nåt trött på det, eller? Maken kastade in handduken efter 20 sekunder.

 

 width=169

Jag hånskrattade lite och tryckte i mig en kaka….eller tre.

width=300

Ehh, jag och socker får ju alltid samma resultat. Skrattar bäst som skrattar sist liksom.

width=670

Jag slaggade in en stund i 20-åringens famn och vaknade med ett snyggt märke i pannan av glajerna.

Sen blev det dags för tomten. För mig är det helt obegripligt att talibanen fortfarande tror på honom. I morse fick hon panik. Riktigt panik: för första gången hade hon glömt att skicka önskelista till honom. Jag säjvade upp det med att säga att det hade jag gjort åt henne. ”Puhh, vilken tur!”. Kära läsare, lägg detta på minnet.

Talibanen väntar och väntar.

width=300

Men morfar har problem att ta sig fram då han, som vanligt, har svarta solbrillor och hela fejset fullt med skägg, för att inte bli igenkänd. Och eftersom han inte ser i mörkret så snubblar han runt som ett fyllo i trädgården.

När tomten har gått över till grannarna så är det dags för julklappsöppning. Talibanen har inte kommit till stadiet där mjuka paket ratas, så hon blir glad för allt hon får. Tills hon öppnar det här:

width=148

Hello Kitty?!! Mamma, SERIÖST: skrev du till tomten att jag ville ha HELLO KITTY?!” 

”Ehh, jag..ehh, jo, jag gjorde nog det, men det är ju en pyjmas…gör det nåt då?”

width=145

När den väl kom på så var det helt okej. Så länge ingen utanför huset fick reda på det. Well, det är inte alltid man kan hålla koll på att de små liven växer. Shit happens liksom.

Efter alla julklappar så var det dags för det jag längtat efter hela året: lutfisk!

width=300

Det är bara jag och min styvfar som äter den här delikatessen, men han gråter blod varje jul eftersom jag geggar ihop allt. Tydligen big no no när man är vuxen men det är ju en himla tur att julafton firas i mitt hus, och jag således gör som det passar mig, hehe. Så.JEFLA.gott!

Efter maten kör vi igång julklappsspelet. Har ni inte spelat det så kan jag varmt rekommendera det. Det finns olika varianter men i vår familj så kör vi så här:

Man köper en present värd x kronor till var och en av deltagarna. Dessa slås in och läggs mitt på bordet. Man tar två tärningar och får man en 1:a eller en 6:a så får man ta valfritt paket. När bordet är tomt på paket så öppnar varje person sina paket.. Sen bestämmer man sig för en tid, i vårt fall 20 minuter. Under dessa 20 minuter så börjar man om och spelar på samma sätt: får man en 1:a eller 6:a, så får man sno valfri julklapp från vem som helst. Vi hade bestämt att presenterna fick kosta 50 kr styck, så jag köpte tex två paket Alvedon och tejpade ihop och så vidare. Det viktiga var att det skulle vara så nära 50 spänn som möjligt.

width=670

..och här är min vinst. Inte mycket att hurra för. Jag ansträngde mig inte så mycket eftersom jag brukar kunna lita på maken i såna här lägen. Han är nämligen en vinnarskalle och förlorar ytterst sällan. Vi spelade parvis och jag gav honom klara instruktioner på vad han skulle sno för nåt, men icke. För en gång skull så fick han inte massa 1:or och 6:or.  Vad sägs om två flaskor luktspray till ”om-du-bajsar-ned-badrummet”? Eller en ful äcklig mini-vattenkokare, som inte alls passar in i vårt hem. Inte ens på jobbet! Eller en stor flaska duschcreme? Vi som inte alls åker till Ullared en gång om året och köper upp oss på ett värstinglager av just duschcremer. Ja, det var såna grejer som maken såg till att vinna. Idiot.

Julafton var till ända och jag kröp stendöd i säng.

Bara för att i morse komma ned och upptäcka det här:

width=604

Så bra. Jag, som är fullkomligt  rabiat när det gäller levande ljus, hade glömt det här i matsalen. Ujujuj.

Nu ska jag och maken åka till CityGross och handla. Together. Det händer aldrig. Får se hur länge vi är sams.

God fortsättning på är bästa läsare!

 1. Jag gillar också lutfisk fast det var länge sedan jag åt det. Självklart ska man blanda ihop allt i en enda gegga!
  Vi glömde Kalle Anka igår! Har aldrig hänt förut. Konstigt!
  Vi ska INTE åka å handla idag. Hela kylen full med mat och bara maken och jag hemma. Jisses vad länge vi får äta julmat!

 2. God fortsättning då…o hälsa talibanen att den här tanten har två Hello Kitty t-shirts, en grå där Kitty har rosa rosett o en helrosa o då är jag nästan 30 år äldre än henne 🙂

 3. Juldagen är vikt för lutfisken. Självklart ska såsen och fisken mosas ihop med potatisen och en massa kryddpeppar o salt på det!!! Mums fillibabba. Nytillkommande familjemedlemmar ombeds vänligt men bestämt att titta åt ett annat håll om dom tycker illa vara… 😉 God fortsättning Mona och tack för att du finns!

 4. Äsch! Det var i alla fall bättre än det paket med kritor som jag lyckades norpa åt mig under julklappsspelet. I synnerhet som det var det ENDA paketet jag fick tag i. Som om inte det var nog så kom jag dessutom SIST när vi spelade Yatzy sen… så nu är sällskapsspel bannlysta under julen här hemma. Det har jag bestämt.

 5. God fortsättning själv, Mona! Jag önskar innerligt att du fortsätter underhålla oss under nästa år också! Din blogg är den enda jag följer sedan långt innan du hamnade på Bloggfamiljen. Såg dig på Bromma Blocks, men då jag är lika framåt som Blyger (precis som när han sjunger på julafton…) så såg jag bara på dig på avstånd. Vacker som en ängel!

  Men, jag undrar, du hade på bilden med talabanen så fina lysande stjärnor som i en gardin i ett stort fönster – varifrån kommer stjärngardinen? Vill oxå ha!

  1. Nämen Mimi, skäms på dig! Klart du skulle ha gått fram. Eller bara kommit så nära att du kunde ge mig ett leende. Då hade jag fattat! Tack för fina fina ord! Stjärngardinen har jag köpt på Bauhaus. För hundra år sen.

   1. Yep, skämsstruten är på. Är nog född så. Tog en gång mod till mig och fångade mig en make för över tjugo år sedan, det är jag tacksam över varje dag. Är i din ålder, så jag planerar att bli gammal med honom.

    Det är så typiskt att allt snyggt är gammalt!

    Måbra!

 6. Ah – ännu en helt i min smak!!
  Lutfisk – MUMS!!!!
  Självklart ska det geggas ihop – whatelse liksom? Och så skirat smör, massor av vitsås och kryddpeppar på det. Kan nästan dööööö för den maten.

  Lutfisk ska inte vara ett tillbehör på julbordet, det ska ätas SEPARAT på en helt egen dag så man kan äta tills det sprutar ur öronen, DÅ är jag nöjd. 😉

  Hm, jag tror bestämt det ska bli lutfisk till middag idag i det här huset… hehehehe….

 7. Allvarligt talat så trodde jag det var din 20-åriga dotter som sov i din famn, herregud vad ung du ser ut när du sover!!! 😉

  Vi vuxna köper nåt för 300 kr på vårat ‘julklapp-tärnings-spel’. Jag fick ett rivjärn. Hmmmm…I say no more…men vem f-n köper ett sånt för 300 kr!!! Jo min svägerska för det var av ett fint märke. Hoppas morötterna vet det oxå!. 🙂

  God fortsättning – din blogg är bäst!!!

 8. Åh, brallorna på skyltdockan i mitten längst fram… Eller är man för gammal för dem tro? Måste fasen åka dit och kolla efter dem! Mamsen fick 2 av Coffe-muggarna i julklapp och jag hörde nåt om att hon ville ha flera, har du sålt slut på dem?
  God fortsättning, keep up i samma stil!

 9. Lutfisk, mums :). O den skall mosas ihop med potatisen, såsen o kokt ägg o sedan svartpeppar o senap :). Allt i en stor röra, o inga bitar av något, utan precis som barnmat *hihi*. Allt till mannens stora förskräckelse. Han anser man skall äta ordentligt o inte rörigt. Jaja, jag vill att det skall smaka gott. Det är absolut viktigast.
  Min 23-åriga dotter hade älskat Hello Kitty-pyjamasen :). Hon är definitivt inte för stor för Hello Kitty.
  God fortsättning!

 10. Jag har ratat armbandsur sedan flera år tillbaka men hade jag kunnat skaffa ett sånt som du har så hade jag kunnat ta upp den vanan igen, snyggt! 🙂

 11. Vi spelar också julklappsspel hos oss! Vi är oftast 6 vuxna, och köper tre julklappar var till en bestämd maxsumma. Alla paketen i en hög, sen med en sexa på träningen får man ta ett paket, som packas upp. Och i år la vi in en extra twist i omgång två – för en 1:a på tärningen får man ge bort ett paket, för en sexa får man ta ett och för en trea får man BYTA ett paket. Blev riktigt riktigt bra! Eller ja, mitt byte blev en flagga (!), och nån slags matlagningstång. Fick lite te av syrran som plåster… 🙂
  Och ja, såklart man ska mosa lutfisken med potatisen och hälla över vitsås och skirat smör… självklart. Orkar vi inte äta på julafton, så det blir alltid på lillejulafton.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..