När man ska smyga upp en tapet

Jag bor i ett jättefint hus. Eller nja, det är inte så fint på insidan direkt. Men tydligen inte så jefligt att Äntligen Hemma, Bygglov eller Arga Snickaren vill ta i tu med det. Inte ens om man skickar in bilder t r e gånger. Simon & Thomas sket jag i. Nog för att jag älskar deras personligheter, men när dom har varit i farten så ser det ut som några crackpundare gått loss med målarfärger.

Å andra sidan så är en förändring bättre än noll förändringar.

Ni som har varit med mig ett tag vet att jag och maken kommer från två olika planeter när det kommer till tycke och smak. Han är en trä-människa. Jag är vit. Helst. Och så  lite antikt på det.

Så när vi ska göra, eller köpa något så blir det oftast världskrig. Maken tycker att han visst kan lägga sig i vad vi ska ha för färg på soffkuddarna. Om vi nu absolut måste ha såna. Han avskyr nämligen kuddar.

Men se, det gör inte jag. The more, the merrier liksom.

När vi skulle köpa soffbord ett år så var vi så långt i från varandra att det tog ganska exakt 2 år innan vi kom överens. Och då gav jag mig.

Så där håller vi på. Två rum har jag fått fixa utan att han lagt sig i: talibanens rum och mitt hobbyrum i källaren. Och tänka sig: ”Va, vad bra det blev!” Så att man hade lust att ge honom en smocka: vad trodde han liksom?!

Men icke att han kan släppa taget om kontrollen. Till råga på allt så äger han inte förmågan att visualisera, så det är ett h-e att få honom att gå med på saker och ting.

Men, ibland är han lättlurad. En gång skulle vi tapetsera på övervåningen. Jag hade sett ut en tapet och skulle bara ha den. Tog hem ett prov, men näää, det passade inte. Jag åkte tillbaka till tapetaffären och valde ut 10 lagom fula tapeter och fick med mig prover hem. Sen lade jag ut alla på sovrumsgolvet. Men det skulle naturligtvis tänkas på saken.

I veckor.

Till slut fick jag tokspel och bad honom bestämma sig. Vilken tror ni han valde? Givetjävlavis den jag redan hade bestämt mig för. Men det tog alltså två-tre månader innan han bestämde sig. Det där är jag så innerligt trött på så jag har bestämt mig för en ny taktik. En kompis berättade att hon köper exempelvis nya gardiner, sätter upp dom och säger maken något så svarar hon: ”jaja, de får sitta där tills du hittar nya”. Funkar tydligen hur bra som helst.

Jag vill ha en fondvägg i köket. Orkar inte ens förhandla med maken så jag beställde tapeter. Tänkte att det skulle bli mitt julLEDIGHETSprojekt. Med andra ord så var det ett tag sen jag beställde dom…

Anyway. Paketet har legat på köksön i ett par veckor nu.

width=427

Och som ni ser så är det inte direkt litet. Ändå har det undgått honom. Även fast det står DESIGNERS GUILD över hela paketet.

Så jag tänker att han kanske inte ens märker om jag sätter upp den. Väggen idag är förvisso ganska vit, och den här b o r d e få honom att reagera:

width=183

Men who knows, han kanske tror att den alltid har suttit där. För ibland har han noll koll.

Wish me luck ladies and gentlemen.

 1. Skit snyggtapet!!! Go for it. Här hemma kör jag över maken då han bara har smak för dyra och fula saker, så har han blivit förbjuden att bestämma allt vad som kommer till inrednings detaljer.
  Han har bestämt en sak på vårat nybygge (han bestämde när inte jag var där för han visste att jag inte ville ha det så och nu går det inte att ändra) och det reulterade i vinklade balkar i taket skit fult, t.o.m han har fått erkänna detta nu 🙂
  Så stå på dig världens bästa Mona för du har god smak! Puss

 2. haha… underbart!
  Japp, lycka till med den. Fast jag tror nog att han inte kommer kunna sätta fingret på exakt VAD som är annorlunda där hemma….. 😉 Typiskt karlar!

 3. Tack och lov så har surfinnen totalt kapitulerat när det gäller heminredning. Jag har full bestämmanderätt i ALLT! Ibland så får han hänga med och betala och bära. Men det är ungefär det han bidrar med. Eller vänta nu… Han får ju borra och spika ibland också 🙂

 4. Mamma kör med en annan variant: ”Den får liggga/hänga/vara där så länge så ser vi hur det ser ut. Känns det inte bra så byter vi tillbaka till det som var tidigare.” Funkar hur bra som helst (fast det kan bli svårt med tapeter…), det mesta får ligga kvar som hon lagt det och mannen i huset får känna att han är med och bestämmer han med 🙂

 5. Han kanske inte hade märkt det men vi vet ju att han läser din blogg så han blir ju ”varnad”.

  Här hemma har vi testat tålamodet och kompromissviljan. Vi har just byggt hus och vi bestämde redan från början att inga beslut ska tas om inte bägge är helt överens. Det tog oss ett halvår av diskussioner och val, en himla massa besök i köksutställningar och färghandel men satan va bra det blev! Ibland var vi trötta och beredda att säga ja bara för att slippa diskutera mer men vi höll ut. Det är rätt fascinerande att se folk som kommer hit för första gången. Alla har ett ”wooooow” på läpparna.
  Att vi trivs läskigt bra är en himla skön känsla så vi känner att det var värt allt vändande och vridande. Måste dessutom högst motvilligt erkänna att min make har jävligt bra smak.

 6. När min man är på tjänsteresa över en helg. Kan han komma hem till både ommålat kök och nya gardiner i alla rum. Det kan ta veckor innan han märker vad som hänt. I bland säger han att det ser annorlunda ut … men han kan nästan aldrig säga vad som skett. Jag brukar säga att om han inte gillar det jag gjort är det bara att göra om. Vilket aldrig sker 🙂
  Så Mona lycka till!

 7. Det var den fulaste tapet jag någonsin sett!!! Vad har du för smak egentligen Mona? Jag tycker du brukar ha bra smak i alla andra lägen men det här var det värsta jag sett!!

  Äh, jag skojja bara, den var urläcker! 😉 Nu blev jag sugen på att tapetsera om!!! Jag har tre rum som inte är klara än och min kära Babbelpelle vill byta rum så jag har ju en bra anledning 🙂

  Kram på dig

 8. Åh vilken fin! Jag kämpar också för att få igenom att vi ska tapetsera här hemma, men noll respons där.. Eller typ sätta upp de där golvlisterna sedan vi renoverade sovrummet 2008. Jag får nog snart ta saken i egna händer. Det gjorde jag i hallen och det gick ju rätt bra. Lycka till med tapetuppsättningen!

 9. Supersnygg – och superdyr (eller hur?) – vilket innebär en ekonomisk förlust för honom om han vill ta bort den… så då får den säkert sitta.
  Men – brukar han inte vara inne här och glutta titt som tätt ?
  Känns som överraskningsmomentet/förvirringsangreppet kan gå i stöpet då…

 10. Tapeten är väldigt fin:-) Jag har påpekat förut att min man har förvånansvärt många likheter med din. MEN jag är så lyckligt lottad att han är totalt ointresserad av allt vad inredning gäller så där har jag fria tyglar! Det tråkiga är att han aldrig någonsin märker när jag gjort förändringar. ”Nya gardiner? Har de inte hängt där förut” Typ.

 11. Haha, våra män måste vara tvillingsjälar…den visuella inlevelseförmågan är så gott som obefintlig… Uppenbarligen är de bra till att bära, betala och skruva…min är rätt haj på att sätta upp tapeter oxå…!

  Min man verkar gilla kommentaren: -Jamen, det var ju rea! Då är det lixom ok på nåt sätt (eller så är det jag som tycker det!)

  Sätt du upp din tapet och sen till våren ska du se att han kanske kommer med en undrande kommentar…

  /Lillianna

 12. Jävla snygg tapet du. Han ska då inte säga nått, för den där skitsnygg!!!

  Som sagt, jag kör på det där ”ge fan i att fråga – bara gör” – dock har vi inget hus än, gardiner byter jag ut med jämna mellanrum.

 13. Mona du ska inte beskriva huset, du ska beskriva hur gubben din inte VILL och hur du håller på att gå sönder. En chef hos mig har varit med denna säsong hos arga snickaren. De fick det jättefint när de varit där. Lite skäll av arga snickar mot att få det fixat… Ledsen att jag inte hann prata mera i söndags, men hade båttom hem. Min lill grodas dator hade rasat och den skulle fixas innan hon gick till jobbet.
  Ha en god jul och vila nu dåååå..

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..