Jahapp, då kan man äntligen få spara lite pengar

Varje gång jag går på restaurang så blir jag lite irro över att jag betalar fullt pris för att äta som en 8-åring. Jag är dessutom för feg för att säga att jag är opererad och därmed inte kan äta så mycket. Eller ja, tre gånger på 1,5 år har jag sagt det, och fått en doggy-bag med mig hem. Men då har jag varit på svindyra restauranger så det har varit av ren snålhet.

Dessutom så möts man av rätt konstig attityd, som om man vore nån bag lady från gatan som tiggde mat. Senaste gången så säger servitrisen: ”jag ska kolla med köket om det är okey.” Ehh, vadå ”kolla med köket”, jag trodde jag betalade för maten. Sen kom hon tillbaka med en matlåda och så fick jag själv lägga i maten. Tror de har lite att lära sig från USA där.

Men i förra veckan damp det här ned:

width=670

Jag ska bara våga visa upp det också.

 1. Det var där du blev op-ad? Jag tycker att alla som gjort en GBP skulle få ett sånt kort, oberoende vilket landsting eller sjukhus man gjort sin operation vid. Jag ahr nu turen att i min lilla stad känna de flesta kockarna och servitriserna så jag har inga större problem, men om jag reser bort. Jag vill också ha ett sånt kort…

  Önskar dig en lugn fin jul!

  Kram Katja

 2. Hm ett sånt kort fick jag också från mitt sjukhus fast då redan en månad efter operationen.
  Men jag är nog som du jag visar det inte gärna även om det retar mig ibland att jag betalar fullt pris. 🙂 och jag har nog aldrig visat kortet för på mitt står det en medicinsk förklaring till hur jag ser ut och är främst till för sjukvårdspersonal o liknande, jag skulle nog hellre velat ha ett som ditt tror jag.
  Jag har vissa ställen jag går till och där får jag alltid halv portion utan mankemang kanske för att dom vet vem jag är? Jag går givetvis till andra ställen också men man har väl sina stamställen skulle jag tro 🙂

 3. Hej! Det är klart du ska visa upp det! Du ska vara (och det tror jag du är?!) stolt över vad du har gått igenom!

  Det kortet är att betrakta som ett diplom, tycker jag!

  Tack för din otroliga blogg! Hittat den när du kom hit till Bloggfamiljen! Kramar från väst!

 4. Ja, det är verkligen helt sjukt att man ska mötas av en spdan jäkla attityd på resturanger.
  När mina barn var lite mindre åt dom nästan aldrig upp , det gFe verkligen varit på sin plats att få med sig resterande mat hem .
  Och är det att tänka på miljön då ?? Tror knappast någon annan äter upp resterna , utan dom slängs ju!?
  Nä, galet är vad det är !!

  Ha en härlig dag Mona!

 5. Gjorde också min GP där för ca1 år sedan och fick kortet på plats innan jag fick lämna sjukhuset. Har försökt använda den varje gång jag varit ute och ätit men inte fan har den hjälpt. Minns en gång när jag ville beställa ur barnmenyn men inte fick och mötes av totalt oförstående när jag visade upp kortet….ungefär som om jag hade mig själv att skylla och inte var som alla andra normala människor som gick ut och åt. Nu visar jag aldrig upp kortet längre utan ber om en doggy-bag och tydligen måste jag nog se väldigt bestämd-vågainteifrågasättadetjagsäger-ut eftersom ingen personal har ifrågasatt när jag frågat efter en doggy-bag sedan dess. Kanske ett verktyg för dig att använda? hey, du har ju lyckats med er leverantör av bredband då borde detta vara rena barnleken för dig 🙂

 6. Om du tycker det är pinsamt eller om du vill få servitrisen obekväm kan du ju alltid hävda miljöperspektivet. Vi slänger åt helvete för mycket mat. Jag anser att ALLA restauranger borde erbjuda doggy-bag om de ser att det är mycket mat kvar på tallriken. Om alla tog vara på sina rester så vore det bara ett plus. Sen måste ju kockarna se det som en komplimang, att det faktiskt var gott och att du vill ha med det hem.

  Som du skriver, det är ju du som betalat för maten. Inte köket. Funderar lite på vad de skulle göra med maten i köket om det INTE var okey att ta med den hem…?? Nej, vill inte gå dit i tanken ens 😉

  1. Vi brukar käka på en riktigt trevlig kinakrog i Nyköping. Om man lämnar mat så frågar de alltid om man vill ta med hem. Dessutom misstänker jag att de slänger på lite extra käk för matlådan brukar vara väldans välfylld 🙂
   Gissa om man kommer åter till ett sånt ställe,
   maten är ju dessutom riktigt god!

 7. Jag har samma problem mitt kort är från sofiahemmet. Jag stoppar det i plånboken varje gång jag går ut och äter men har aldrig visat upp det. Det har pågått ett år snart kommer nog modet.Mår du bra?

 8. Det är klart att du ska vifta med den där! Det hade jag gjort!

  Du Mona, ville bara säga att jag är så GLAD för din blogg! Jag har läst den länge men är dålig på att kommentera men jag missar inte ett enda inlägg!

  Fortsätt att vara så underbar som bara DU är!
  Stor julkram till dej och familjen!

 9. fick du inte kortet förrän nu? Jag opererades förra veckan, och fick kortet i handen innan jag åkte hem. Inte för att jag vet om jag kommer att visa upp det, lutar väl mer åt att ta hem kinakäket, och äta det hela veckan…
  kram på dig! Åsa i Luleå

 10. I västernorrland får vi inget kort 🙁

  Antingen så väljer jag den mat där jag får mest ”valuta för pengarna” i form av proteiner eller så matar jag sambo/barn med det goda jag inte får i mig. På vissa ställen förklarar jag att jag bara äter som en femåring o rätt ofta modifierar jag rätterna t.ex. byter bea mot tzatziki eller potatis mot sallad. Buffe går helt bort om det inte är väldans billigt av förklarliga skäl.

  Det har hänt att jag plockat för mig mat o sedan gått till kassan o sagt ”O vad tycker du att jag ska betala för det här då?” En kvinna svarade ”Du bo

 11. Äntligen säger jag!! Jag har också fått ett precis likadant kort från s:t Göran och det var fan på tiden. Vet inte hur många restauranger som sagt nej och servitrisen tittar på en precis som man är en snålkärring, liksom. Konstigt bara att det inte står namnet på mig/dig på kortet som det gäller för??? Ska bli så skönt att ”trycka” upp det i fejjan på dem…..he he he….

 12. I västernorrland får vi inget kort 🙁

  Antingen så väljer jag den mat där jag får mest ”valuta för pengarna” i form av proteiner eller så matar jag sambo/barn med det goda jag inte får i mig. På vissa ställen förklarar jag att jag bara äter som en femåring o rätt ofta modifierar jag rätterna t.ex. byter bea mot tzatziki eller potatis mot sallad. Buffe går helt bort om det inte är väldans billigt av förklarliga skäl.

  Det har hänt att jag plockat för mig mat o sedan gått till kassan o sagt ”O vad tycker du att jag ska betala för det här då?” En kvinna svarade ”Du borde nästan få betalt istället”

  Tycker generellt inte att det är så svårt med mat ute i dessa GI/LCHF-tider utan det som verkar konstigast för personalen är att jag inte vill ha något att dricka till…

 13. Nu hänger inte jag med riktigt. Menar du allvar att du måste visa upp ett kort för att få med dig en doggy bag??
  Har man betalat för maten så har inte restaurangen med att göra vad man gör med sin mat! Idioti säger jag.
  Och alla måltider ska väl gå att få som ”barnportion”/halvportion?
  Jag hade ställt till med en scen på en gång om dom hade nekat mig att ta med resterna hem!

 14. fick ett litet häfte med info om gbp med dr namn o tele på att visa upp på min 1 årskontroll, men du mona…när jag gått på resturang har jag beställt direkt en halv portion, då har de tittat på mig o sagt du menar en barnportion jaaa just det har jag sagt..som kund har man väl rätt att beställa vad man vill… har bara råkat ut för ett nej en enda gång och det var på en kina resturang där de hade buffe ,ok sa jag tack o hej och gick ,synd för er att ni inte kan erbjuda mig detta, då går jag någon annastans o äter,sen gick jag!! så tuffa på dig…kram

 15. Fick också kortet för ett tag sedan – bara fyra år efter operation … Vet att på många andra sjukhus, har intyget ingått i pappren man får vid utskrivningen.

  Ett par gånger har jag bett om barnportion/halv portion. På en del ställen är självklart, och på andra (bl a restaurangen vi hade på jobbet) så blev helt kalla handen till halv portion (och det var av den mat som fanns på menyn!), samtidigt som jag vet att till barn var det inga problem att tillaga något helt annat (fort) och vara trevlig. Förstår inte varför det skulle vara svårare att sälja en halv portion av det som färdiglagat, än att ”leta runt i skåpen” och ge till barn? Det blev ju inte så att man precis rekommenderade stället åt andra …

  Håller helt med dig om att det känns i både hjärteroten och plånboken att inte äta upp. Vi får se nu om det bli någon ändring med detta kort.

 16. Det är klart att du ska visa upp kortet ! Jag har märkt att i Stockholm är det inga problem med att få mindre portioner, men i mindre städer där kan det vara kinkigt 🙁
  Vill passa på att tacka dig för en härlig blogg !
  Önskar också en God Jul !
  Kram Suss

  1. Tack Suss. Jag önskar att jag kunde tacka alla och envar här men tiden räcker inte till. Jag har så otroligt många bra och trevliga läsare och utan er så skulle jag inte kunna blogga! GodJul och Gott Nytt på dig också!

 17. Ska opas på Onsdag 🙂 Och jag frågade mitt sjukhus här istaden och eventuellt så kunde dietisten skriva ett kort man kunde få visa upp men om jag går ut och äter efter open så kommer jag kräva halv portion alternativt att jag få ta med maten hem efter. Iofs om maten är riktigt god så kan det ju vara bra att ha till dagen efter oxå 🙂

 18. Jag fick mitt med mig hem från kliniken där jag opades. Använder det flitigt när jag går ut och käkar.
  Har hänt en gång att jag blev förbannad och det var på en kryssning där jag hänvisades till barnens matbord när jag frågade om jag kunde få en barnportion med lax. Barnmat ville jag inte ha, pannkakor är inte det ultimata efter en op.
  Näe, ingen mer mat på det stället!!

  Annars funkar det kanonbra med kortet =)

 19. Smart! Samtidigt sjukt att det ska behövas..jag är inte opererad, men jag har aldrig lyckats äta upp allt på restaurang, oftast får man frågan om det inte smakade bra, för att det är så mkt kvar på tallriken..På ett ställe bad jag om att få en barnpizza, det visade sig att den var större än en stor pizzatallrik…de i sällskapet som beställde vanliga pizzor fick en i familjestorlek typ..så onödigt slöseri då ingen orkade äta upp..

 20. Glömde ju tillägga att värst är det ju när det är buffé
  i stil med att ät allt du orkar för en viss summa, lönar sig aldrig för min del..Å tror inte det är så poppis att be att få ta med då..

 21. Visade det en gång på pub: -Vadå, ska vi dela hamburgaren på mitten dåra?… Sedan dess tar jag oftast plockmat å förrätter. 🙂

 22. Jag som jobbar på restaurang måste först kommentera detta med barnportioner. Generellt förstår jag restauranger som nekar vuxna att beställa barnportioner, men det är bara för att det finns så många som är snåla och inte vill betala utan bara tar upp platser från fullt betalande gäster.
  Däremot handlar serviceyrket om att kunna läsa av situationer och vara flexibel och där tycker jag att det är självklart att man ska kunna godta en vettig förklaring och anpassa sig lite. Speciellt med tanke på hur mycket det slängs i dagens samhälle.

 23. Men herregud! Det kan störa mig till döds att inte barn får äta vad dom vill som barnportion. Så jävla lamt lixom! Var för ska barn alltid äta korv med pommes, köttbullar, spagetti eller pannkakor?
  Dom kanske vill ha fisk eller kött lixom… dåligt av restauranger. Och än sämre att ni som är op inte får äta det ni vill, bara mindre. Dom ska va glad att ni GÅR ut och äter lixom…

  Bara gör´t Mona. Bara gör´t!

  Kramen

 24. Bor i USA. Här frågar alltid servitören/trisen om man vill ha maten med hem som ligger på tallriken. Inget konstigt med det alls, och jag förstår verkligen inte att det skulle vara konstigt någon annanstans heller. Eller. Jag förstår att folk höjer på ögonbrynen. Men de borde verkligen inte göra det eftersom du som sagt, redan betalat för den. Du får börja med att ha en egen liten plastlåda i handväskan och ösa ner själv när du ätit färdigt 🙂

  Hejja dig!

 25. Trippade förbi i dag i bromma, men du va upptagen med nån… Så nix, stannade inte och väntade.

  Men va?! För det första är det ens löjligt att man ska få ett bevis på varför man vill ha barnportion, det är väl ändå inte restaurangens ensak varför man inte kan/ vill/ orkar så mkt mat…

 26. Fick ett likanade och har fått visa det en gång. På en restaurang så sa de att det var helt OK att beställa barnportion för om man inte åt mer var det ju onödigt att ösa på det på tallriken. Servitrisen sa att jag inte ens behövde förklara varför. Ville man ha barnportion så fick man det. Och det hade räckt med en halv barnpotion för mig…..

 27. Fick ett liknande kort efter min op, har bara behövt visa det en gång då jag blev ifrågasatt när jag ville beställa barnportion på restaurang. Lunchställen brukar alltid vara tillmötesgående med att skicka med en låda så jag kan packa med mig hälften av maten till dagen efter. (Queen of doggy bags!

 28. Men Mona, klart du ska visa upp kortet! Tycker iofs att det ska räcka att man säger att man är liten i maten. Har serverat på olika restauranger och haft golfkrog själv där jag lagade den mesta maten själv. När någon gäst frågade om de kunde ta med sig maten de inte orkade äta upp tog jag det som en jättekomplimang! Klart att tanken slog en att det kanske var till hunden 😉 Nä men skämt åtsido! Det är fånigt att ens tveka över saken, det är kanon att maten äts upp! Att fråga kocken är bara osäkert trams!! Hon var kanske ny på jobbet? Kör på bara! Har själv frågat gäster som tex ätit pizza om de inte vill ha med sig hem om det har varit mkt kvar. Inga konstigheter!
  Hoppas du och din familj får en fin jul och ett gott nytt år!

 29. Du säkert hört det här redan då jag inte orkade läsa alla kommentarerna.

  Jag frågar alltid efter barnpotion MYCKET billigare och jag blir mätt då jag tar mer sallad. Har nu gått ner 8kg utan op på 2,5mån 🙂

 30. Jag fick mitt kort med mig när jag blev utskriven från Sophiahemmet. Har inte använt det jättemycket, men när jag väl gjort det så har det inte varit några som helst problem att få en halv portion. Bäst på att servera halva portioner i Gbg är restaurangerna på Liseberg :). Ingen diskussion o mycket tillmötesgående servitriser som bara säger självklart, vi vill ju värna om miljön. Så det klart att du skall använda kortet, om de inte accepterar att det räcker att man säger till om halv portion. Det handlar bara om att komma över sin spärr att göra det ;). Men du har ju inga spärrar så det kan inte bli några problem :).
  God jul o glöm inte andas mellan varven :).

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..