Husfrun som gjorde ett halvhjärtat försök

I går morse satte talibanen ned foten och undrade varför vi inte har det ”juligt” hemma. Jag är ju, som många vet, helt rabiat när det gäller jul. Efter att ha vuxit upp med, låt oss kalla det minimalistiska jular, så har jag gått från den ena ytterligheten till den andra.

Jag samlar på julgranskulor. Japp. Jag har stora plastbackar i källaren med en färg i varje back. Under flera år så åkte vi till nån storstad i Europa med goda vänner strax innan jul och hoppsan vad alla fick bära ömtåliga julgranskulor i handbagaget. Harrods i London är min favoritjulkuleaffär. Ojoj, nu blev jag nostalgisk och kom av mig lite här.

Vartenda år så har jag olika färgtema i granen. En plastgran. För annars kan inte min mamma komma hit då hon är allergisk. Och då får vi ingen mat, eftersom det är hon som lagar allt käk. Sen 15 år tillbaka. Typ.

Lätt val med andra ord. Och förvisso kostade granen en förmögenhet på NK, men oj vad det har jämnat ut sig med tanke på vad en äkta gran kostar. Fast jag saknar doften av barr….men själva barren kan jag skita i.

Men i år har julfeelingen inte infunnit sig alls. Jag jobbar dessutom varenda dag hela julen utom juldagen för då är gallerian stängd. För första gången i mitt skitgamla liv så ska jag jobba julafton. Oj så roligt. Not.

Hur som. Talibanen vaknade i morse och undrade om vi skulle hoppa över julen. Husfrun fick dåligt samvete och hämtade genast lådorna med grandelarna. 40 minuter senare var vi klara. Med den delen.

width=169

Maken är julgransljus-chef och fick börja med att trassla ut det. Vi har dubbel uppsättning av små granljus, så man kan säga att det tog sin tid. Här är han straxt färdig med den ena.

width=216Själv skulle jag bestämma årets färgtema. I mitt hus är det jag som är granchef. Och jag är ingen bra chef kan jag berätta för det spelar ingen som helst roll vad andra i familjen säger: JAG bestämmer vilka färger som gäller varje jul. The childhood-trauma-av-noll-julgranar gör att jag inte tar hänsyn till nån i frågan.

Lyckligtvis så låter de mig hållas. Alla utom talibanen. Som skulle vara med och bestämma varje år, tills jag löste saken med att köpa mig ur problemet: hon fick en egen gran.

width=670

Men i alla fall. Vi höll på och mecka med granen och maken var på kan-vi-ligga-humör hela tiden och det var inte jag. Herregud, varför är det så att män inte har några som helst problem med att tänka på sex NÄR SOM HELST? Jag menar, när jag står och meckar ihop en gran med femtioelva delar så är det typ det sista jag har i huvudet. I synnerhet när jag inte ens vill sätta upp gran-fan.

Så det blev ”glöm det, nu ska ni få eran gran och jag har noll lust att sexa mellan julkulor och huspyntning, fixa dom där jävla ljusen nu istället!” Ungefär så. Happy husband. Not. Alltså, varför ska alla män ha sex när man inte är på humör? Fast, jag är lyckligt lottad. Min man är lite kärring av sig så när han har för mycket i huvudet så är inte sex det han prioriterar. Det är nog snarare jag som varit too much man här mellan varven.

Nu kom jag av mig igen, var var jag? Just det ja, vilket färgtema. Well, man kan förstå vidden av min olust till jul i år när jag lät talibanen bestämma i alla fall.

Det blev silver och rött. Hon är tillräckligt dresserad för att veta att fler än två färger ger mig kraftiga utslag på kroppen.

Och liksom sin mor så gillar hon bling bling, men jag måste nog säga att den där glittriga väskan, som faktiskt är en julprydnad, var lite too much även för mig. Men hon var nöjd. Så då är jag nöjd. Jag ska ju ändå jobba hela julen.

width=577

 

Se där ja, ett stycke färdig gran!

width=527

 

Just det ja. Jag bor i ett stort hus och i det kan man gå på skattjakt om man vill. För här finns det saker man inte visste att man hade. Som det här sjukt snygga fruktfatet t ex. Det säljer vi till butiker och jag råkade hitta ett i garaget.

width=670

Happy sunday och fjärde advent på er, nu ska jag till Bromma Blocks och jobba. Men först 2 timmars julklappsshopping med maken. Kanske ska överraska honom med lite sex i nån provhytt. Like the old days, hehe.

 1. Jag har gått och blundat i fyra veckor här hemma har blåmärken på knäna och höfterna efter alla gånger jag gått in i sakerna här hemma…sambon tog fram advents ljusstakar och stjärnor. Å jag låg ner knarkad…så när jag vakna upp ur dvalan och börja se hur fan vårat hem såg ut dog jag en smärtsam död. Han har hängt stjärnor och ställt adventsljustakar under i samma fönster samt använt alla saker blandat färger hej vilt…medans jag varje jul väljer ut olika och låter hälften vara kvar i förrådet.

  Julgranen har jag inte brytt mig om att hämta in än…väntar tills på tisdag då han jobbat natt och han sover hela dagen.

   1. mmmm å igår när vi hade massa folk här för att fira dotterns födelsedag såg jag hur morsan och syrran höjde ögonbrynen å båda titta på mig och peka på sambon jag bara nickade i bedrövat.

    Och för en stund sen frågar sambon ska jag gå ut och hämta julgranen?
    Kan säga som så att han vart satt på ignore lista idag.

  1. men guuuud va gulligt att han försökte juldekorera – det skulle aldrig min man försöka – om jag låg nerknarkad skulle han ge mej uppåttjack å få mej att dekorera 😉 å jag avskyr juljoxet men har huset fullt för alla makens – av mej – älskade släktingar kommer å dessa är julknarkare typ god jul på er 🙂

 2. Åh vad er gran ser lyxig ut jämfört med vår.

  Men då kan jag ju stolt tala om att jag greppade en motorsåg o gick halvvägs nerför uppfarten o sågade ner den själv i förrgår – o luktar gott gör den även om den sticks.

  Vi firade ju, som tidigare nämnt, jul igår o tur är väl det för katterna har bevisligen haft kul inatt då det ligger en halmprydnad o något annat på golvet nedanför. (Ännu en anledning till att inte skaffa katt?) Varje år får jag dessutom för mig att det bara är en tidsfråga innan hanhunden lyfter på benet o markerar den som sitt revir…

 3. Valde mellan det fruktfatet och den laserskurna ljusstaken att hinta maken om. Sedan får vi väl se hur väl han förstår hintar …
  Själv är man ju en stackare som inte har plats för julgran (YES!), men i år har verkligen ingen julkänsla anlänt ännu. Fast om man nu kunde överlåta pyntandet till barna, så kan man få plats med en miniminigran?

  1. Åh, hoppas du får fruktfatet. Det du såg i butiken är dessutom mindre och mer placerbart. Det jag har är egentligen alldeles för stort. Och dyrt, därför svårsålt.

 4. Haha, underbart!! Här hemma får INGEN röra granen förutom jag och det tar flera timmar att få den färdig… Vissa kallar mig störd 🙂 Vitt o silver och egengjort, 2 ljusslingor och ett nät, lite gammalt, modernt, rosetter – you name it… Den är såååå fin, tycker jag. Barnen har självklart en egen gran som de får klä. Tror nog att jag kommenterade förra året oxå när du hade ett inlägg om julgranen….

  Ha en trevlig jul ifall jag inte kommenterar innan dess,

  Kramar från Tina

 5. Gilla gilla gilla….din blogg du har en skön humor, skriver och delar med dig på ett härligt sätt, du bjuder på dig själv helt enkelt.
  HA en skön jul

 6. Vår jul blir ingen rolig jul i år… Vi har inte råd att köpa julgran, knappt heller några julklappar och jag känner att jag bara vill gräva ner mig under täcket och inte komma fram förrän julen är över!
  Jävla skitjul!

 7. Fint! Även om jag föredrar vår variant med blandfärger! Men det är ju jag det. Här är en som burit hem pynt från Harrods i specialväskor, för att inte tala om alla glaskulor från Prag. De var nästan en större bedrivt. Kan tipsa om Arnotts i Dublin också.

  Vi köpte också en riktigt fin plastgran för 12 jular sedan. Helt enkelt av den anledningen att ”levande” granar är så mesiga och inte håller för vilket pynt som helst. Håller med dig om att det lönar sig med en bra gran. Skulle skaffa en ny häromåret, jag gick omkring och provhängde i dem som fanns på Åhléns. Väntade mig när som helst det skulle gå ett larm ”mystisk kvinna med bärkasse från ÖoB går omkring och hänger pynt i granarna”. De var för veka. Och fingranarna på NK var helt enkelt för täta, vårt pynt skulle inte få rum mellan grenarna! Så vi tog bort skadade grenar i vår gamla i stället.

  Fast vi har kört dubbelt. Finplastgranen för det tyngre och mer hållbara, och katter. Äkta gran för lätta glasprylar, och okatter, hittills har alla vi haft ogillat barrlukt. Däremot älskat granmattsdoft, så vi kör med vaxduksmattor.

  I år bor jag i en etta. Undrar om tre barn väljer att lyfta ut mig på uteplatsen för att få rum med två granar.

  1. Du, jag tänkte gå wild´n crazy nästa jul och göra en riktig blandgran. De lär väl sy in mig på psyket här hemma…

 8. UUUUUUNDERBAR blogg!! hittade den igår och fnissar halvt ihjäl mig när jag läser – tack!
  Kul att läsa om julen, i min familj är det jag som är julfascisten och bestämmer ATT vi ska ha gran, ingen annan vill. Dessutom har vi alltid hängt upp allt i granen ända sen barnen var små. När jag var liten pyntades granen av mamma och pappa .- inga smällkarameller eller hemmagjorda grejer där inte. Gör alltså precis som du – fast tvärtom, d v s inte som mamma! Älskar också julgranskulor och har massor i källaren. Favoritstad för inköp = Salzburg.

 9. Jamen jisses och hej å hå! Hon måste ha jobbat hårt Talibanen. Väldigt tjusigt blev det också!! Vi har det så lyxigt att vi får såga oss en egen gran i skogen nära där vi bor. Luktar så gott när man tar in den och inte brukar den barra så mycket heller när den är så färsk. Men det får vänta till den 23dje (då maken även ska hinna köpa alla julklappar).
  Nähä, tillbaka till knäckkokningen.

 10. Vilken fin julgran!

  Men alltså Mona.. Menar du att granar köpta pa NK inte redan har belysning i den?
  Här i USA så köper man en gran med belysning. Den kommer i tre delar och är jättelätt att sätta ihop. Forfarande lika snygg efter 7 år. Kostar ca $150.

  God Jul!

 11. Hörru, tur att inte alla är timid och inte tar kontakt vid påstötande… För om inte jag stegat fram hade vi inte fått en micro-chatt idag mellan två kunder 😉

  Hoppas att affärerna går strålande.
  Fint var det iallafall.. Både du och omgivningen!

  Kram Jenny

 12. Jag är oxå en juldiktator…
  Dottern får gärna vara med och klä granen bara hon hänger kulorna på rätt gren… Vår (MIN) plastgran är en disneygran i mestadels rött men med inslag av andra färger. Du skulle säkert få spunk men I löv it 🙂
  Målet är en gran som ser ut som den som Piff & Puff promenerar i (på en gren) med glitter, kulor och lampor mm…
  När jag såg din gran kom jag på vad som saknas i min… Röda rosetter!!! Var har du köpt dom?
  Ett tips till maken din inför nästa jul; Införskaffa ljusnät!!! Finns inget bättre… Ljusen sitter helt symmetriskt dessutom och är många 😉
  Tack för en toppenblogg! (tjuvläst, detta är min första kommentar tror jag)
  God Jul från en juldiktator i Värmland…

  1. Jag ska ha en rocken roll-gran nästa år, typ som din. Om jag kommer ihåg. Skitbra tips med ljusnät; tack! Rosetterna har jag köp i USA!

 13. OMG. Jag trodde inte det fanns någon som var värre än jag. Jag bugar och bockar. Genomskinliga backar med färgtemat julpynt. Att jag inte har tänkt på det. Harrods är också mitt favvoplace för julpynt. Där är det lätt att gå bananas. Tjusig gran. /Sahra

 14. Riktigt fin gran! Förstår att den var värd sina spänn! Här hemma åker alla olika färger upp i granen. Är ingen större fantast för teman, det verkar… tråkigt. Men har ju heller aldrig prövat, kanske ska göra det nästa år.
  Men snälla människa, juldekorera Talibanens fönster!! Minns från min barndom att det var skit mysigt när mamma bytte gardiner och hängde upp stjärnan.

  1. Jag vet, igår köpte jag jättefin ljusbelysning som vi ska fixa ikväll! Är jättesur på mig själv över att jag varit så lat den här julen. Är så himla trött.

   1. Jag förstår dig, finns inte direkt någon jul feeling. Men jag vet inte vem som blev gladast imorse, jag lr barnen, när vi såg att det var vitt ute!

 15. Åh, jag är precis likadan.
  Jag är kanske lite snällare än du för jag låter mina barn välja färg varje år…men bara två färger.
  Talibanen är ju jätteduktig att dekorera granar, väldig flådig och fin blev den 🙂

  Och det där med karlar och sex….
  Jag behöver bara böja mig fram så har jag maken klistrad som ett frimärke på mig.
  Jag fattar inte…har de inget annat i huvudet?

 16. Men snälla Mona, i amerikat kan man köpa en lika fin gran som du har. Men den har ljusen monterade redan, små och vi tog den lilla varianten med 400 ljus. Smidigt som bara det.

  Utnyttja dina kontakter ‘over there’ då blir du chef över hela granen… 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..