När man kan snacka utgifter

Av många anledningar så gillar jag inte december. Egentligen gillar jag inte julafton, för jag tänker jämt på alla ofrivilligt ensamma människor. Men det var inte det jag skulle skriva om.

Jag pratar utgifter. Eftersom jag stressar sönder mig hela året så glömmer jag att man faktiskt inte b e h ö v e r handla julklappar i december. Men nu blir det alltid så. Och de utgifterna kan man ju leva med.

Vad som är aningen jobbigare är att samtliga av våra 4 bilar (blanda inte in mig i varför vi har fler än två) har försäkringar som förfaller denna månad. Och näää, inga halvförsäkringar här, vi kör full tank på alla bilar.

Sen råkar jag ha, i och med att jag måste äta 6 gånger om dagen, chockskadat mina tänder så nu har jag fått två hål. Och vad säger vi om tandläkare? Inga billiga lirare direkt så jag förväntar mig åtskilliga tusenlappar på faktura i nästa vecka.

Om vi sen lägger till den årliga hemförsäkringen samt två nya vinterdäck till jeepen för 5000 pickadoller, så blir man ju inte mindre deprimerad direkt. Som pricken över i:et så beställde maken dessutom sommardäck i stället för vinterdäck. Bra där.

Och som ett brev från Posten så gick ploppen på min ena klocka sönder härom dagen. Jag lämnade in den till urhandlaren och han bad mig ringa idag.

width=286

”Hej, bla bla bla, hur gick det med klockan?”

”Jaadu, jag har tyvärr inget bra besked för vi får inte ordning på den och jag vill gärna skicka den till Omega.”

Jag såg ganska många Kung Carl Gustaf flimra förbi och kände att det blev trångt i halsen.

”Eh, vadå, kommer det kosta typ 18 000 att fixa då?”

”Haha, njae, inte 18 000. Men du, jag tycker inte att vi ska prata priser riktigt ännu. Låt mig återkomma om det när vi får svar från Omega.”

Alltså, det där låter jefligt oroväckande. Och bara för att man råkar ha en dyr klocka så betyder inte det att man skiter stålingar. Faktiskt.

Så man kan säga att tugga på tavelramar får en ny innebörd för min del denna december.

 1. Min Omega har legat i en låda vääääldigt länge vilket resulterade i att batteriet tog slut, var till urmakaren och han satte i ett nytt. Tog knappt 3 v så stannade klockan, tillbaka till urmakare och han sa att eftersom klockan legat oanvänd (ja, jag skäms) så länge så har oljan som driver urverket liksom stelnat. Därför drar den ur batteriet mycket fortare än vanligt. Att skicka den till verkstaden skulle kosta 1200 – 1500, mycket mindre om jag fortsatt betala försäkringspremien… Resultat = klockan är tillbaka i lådan…

  1. Amen fyfan vad surt. Jag använder dock min hyfsat mycket, men jag räknar med att det här kommer kosta skjortan. Synd att jag köpte varianten utan diamanter, för annars hade det känns lite mer motiverat!

   1. Jamenvisst! Jag är ju, som bekant, en fattiglapp och det är billigare för mig att köpa en ny klocka även om det då givetvis inte är en Omega. Min fina klocka som jag fick när jag fyllde 18, fy fan vad gammal jag är, ligger i sin låda och samlar damm och jag skäms!

 2. Har för mig att en genomgång hos Omega ligger på en 2-3000kr plus delar. De rekommenderar att man gör det minst var 3:e år.

  Enda jag kan glädja mig åt är att min Planet Ocean (jepp, samma modell som James Bond har) har utgått och den nya som bara har kosmetiska skillnader är nästan dubbelt så dyr.

  1. Amen vad helskotta! Då är det bättre att tjacka klockor på Ur & Penn alltså. Jag har inte haft några av mina dyrare klockor på genomgång.

   …och har numer inga planer på det heller.

   1. Kostar att ligga på topp!

    (Förstår ditt resonemang och har haft Casio mfl i alla år. Men det är en speciell känsla att ta på sig Omegan. För att inte tala om att många verkar tycka att personligheten syns igenom via detaljerna, ex klockan.)

    1. Haha, jag är snarare så att jag hellre döljer dem under en långärmad tröja. Helst. Bättre att låta folk tro att man kör kopior, eller billigare alternativ. Då blir man inte dömd på förhand serru. =)

     1. Kopior går fet-bort. Det är den värsta dödssynd man kan göra. Då är det bättre att köra med äkta Swatch eller något annat för 99kr.

      Har en riktigt snygg Panerai kopia liggande. Den köpte jag souvenir i Hong Kong, men den går inte ens att använda som klocka då den inte går rätt.

     2. Do agree. Men det är ju inte alla som tror att man har en äkta, vad det än må vara, så för min del får dom gärna tro det..Lugnast så.

  1. Stod dom på mig så skulle jag göra det. Fort som satan. Den ena har vi lånat ut, den andra är makens ”drömbil” och den får man inte röra serru.

 3. Trisst med utgifter, det har vi alla. Men KOM TILLBAKA när du inte har någon inkomst … Å nääääää jag kan inte skylla mig själv. Monas ILANDS universum!

  1. Jag vet. Jag tänkte på det när jag lade upp inlägget. Men jag försöker hjälpa andra så gott jag kan. Fast just den här månaden får jag hoppa över det..

 4. Hej

  Vi har alla våra försäkringar på autogiro månadsvis. Hemförsäkring,bilförsäkring, barnförsäkring. Vi hade också så innan att man betalade halvårs eller årsvis och man planerade ju inte och satte undan pengar till detta såklart. Men med månadsvis blir det inte så tungt.

 5. Min fina, fina Ebel kostade 4000:- att reparera… De frågade om jag ville tänka på saken när de ringde om priset, men jag tog ett djupt andetag och sade ”ja” med en gång. Nu är jag glad att jag kostade på älsklingsklockan så mycket, men det grävde ett alldeles för stort hål i plånboken så jag har egentligen förträngt det hela!

 6. Kolla om klockan inte går på hemförsäkringen. Tipsade min kollega om dito. Och det gjorde åtskilliga tusingar…

  Förresten, du som gjort en gbp som jag -jag har just kommit hem fr. min bukplastik.. Det du ;)))

 7. Det är ju för väl att ni verkar ha inkomster i paritet med utgifterna.
  Det kostar att ligga på topp och om jag inte hade följt den här bloggen ett tag så hade jag nog tolkat inlägget dom skryt.

  1. Åh no, det är verkligen inget skryt. Just nu är det katastrof. Och jag tänkte ju inte på att det finns nytillkomna ”tittare”. Fan också.

 8. Nu känns våra bilutgifter vi haft den här månaden genast väldigt små….. jag trodde verkligen aldrig att det skulle vara så här dyrt att ha bil.

 9. Tandläkarräkningen får du en mindre rabatt på (det får alla), samt en avbetalningsplan om du vill och det blir mycket dyrt. Så där går det också och dämpa betalningsoron (kan det heta så?) en aning.

 10. Vissa människor har det bättre ställt än andra, skillnaden är att du inte skryter om det eller anser dig vara en bättre människa än andra pga det. Du tänker så mycket på andra människor och hjälper andra som har det kärvt ekonomiskt, jag älskar dina idéer med att ge bort filmer, biljetter till olika evenemang osv som enbart riktar sig till dom som inte har det så bra ställt!

  Jag blir irriterad och faktiskt lite ledsen av att vissa personer inte ser det här, vilket jag hoppas beror på att de inte följt bloggen på samma sätt som andra har.
  Jag var bara tvungen att skriva det för det känns orättvist att människor ska ha en dålig attityd mot en människa som du, som gör vad du kan för att hjälpa andra!

  Kram

  1. Det där var väldigt snällt skrivet, tack. Och jag tror att det är som du säger: de som har eventuella synpunkter har inte följt mig så länge.

 11. Ja usch december är tungt. Har jobbat på klockaffär innan jag blev galen å startade eget med sambon 🙂 då kostade det alltid att ett par hundra bara genom att skicka in å få ett kostnadsförslag, bara så du är beredd 🙂 sen hoppas jag att du inte tar åt dig av att några skriver att du inte borde klaga över kostnader bara för att ni har mkt pengar. Det är ju inte så att dom kommer på posten medan du å maken ligger å pillar navelludd, eller? Fortsätt skriv som du gör, det är det som är härligt! Du ger mig inspiration på ngt konstigt sätt även om vi är i heeelt olika brancher å har såååå olika livsstilar! Kram

 12. Jag har klocka från stjärnurmakarna – å deras billiga försäkring har renderat i nya klockor när de gått sönder å inte kunnat reparerats – tappats – stulits – you name it. mina klockor brukar inte kosta över tusenlappen- men självrisk hundra kronor å en ny älsklingsklocka tycker jag har varit toppen 😉 kram

 13. Alltså… Inte för att vara sådan… (för jag vet att du faktiskt är en skitbra människa!) Men om man har råd att äga 4 bilar… varav ena inte ens används hemma …så känns det lite som att: Problemen (utgiftshögen) inte skulle vara lika stor om ni kanske gjorde er av med de ni inte använde… ?!
  Resultat – Mindre ångest och kanske en ny sväng till i fiskspa´et eller något liknande? 😉

  Eller varför inte någon pensionär som tar hand om äpplena? 😉

  1. Den tredje bilen är en säljarbil, men eftersom vi tills alldeles nygligen inte längre har någon utesäljare (du minns kanske att jag var i Malmö nyss…då hämtade jag hem den), så får svärsonen låna bilen. Vi ska anställa en ny. Så småningom. Den fjärde bilen, well, det är Dont touch-bilen. En bil som maken sparade ihop till under många år, hans drömbil. Den är det ständiga trätoämnet här hemma…och det gör inget om den blir snodd.

 14. Fastnade i andra meningen, har tänkt på den hela kvällen och undrar hur du tänker där. Kan man inte känna glädje för att andra inte kan, eller har möjlighet till det?
  Jag har varit drabbad av mkt svår sjukdom i familjen och hade väldigt svårt för detta resonemang att ingen kunde liksom klaga på sin förkylning för vi hade det ju mkt värre…..Men vad har det med saken att göra, var och en har ju sina bekymmer men det ska ju inte förringa andras eller hindra en från att glädjas åt små och stora saker.

  Och utgifter, vad ska de va bra för????!!

  1. Alltså, vad jag menar är att jag alltid har haft svårt att glädjas 100% åt att det är julafton eftersom jag tycker synd om människor som sitter hemma ensamma och som inte har någon att dela den dagen med. Människor som inte vill vara ensamma, men kanske inte har förmåga att be om hjälp, eller på annat sätt ta sig ur situationen. Svårt att förklara för jag håller med dig om att jag visst kan klaga på ständig huvudvärk, även om den klagar för kanske har en tumör. Eller ja, det var väl kanske att hårdra det hela, men du fattar säkert vad jag menar.
   Allt det här bottnar i att jag egentligen skulle vilja arbeta med hemlösa människor. Människor som har hamnat snett. Människor som inte har samma möjligheter som de flesta av oss. Helt ärligt så får jag dåligt samvete för att jag inte hjälper folk. Jag kommer från en förort och växte upp med en bror och en ensamstående mamma och vi hade det tufft som fan. Därför känner jag mig skyldig nu i vuxen ålder då jag har bytt samhällsklass, så att säga. Äh, det är svårt att förklara. Jag har försökt att inte tänka på andra människor på julen, men det är svårt.
   Förlåt, kan inte förklara så mycket bättre.

   1. Jag förstår hur du menar, inga förlåt känns nödvändiga när du skriver Mona. Du ger så mkt av dig själv redan så skulle jag (eller någon annan som läser) inte förstå så är det eg mitt problem inte ditt.
    Dåligt samvete, ja det kan förstöra mkt för en. Själv har jag numera bara dåligt samvete gentemot mina barn, fast jag eg vet att jag gör/gjort så gott jag kan. Det dåliga samvetet för resten av världen kan _jag_ inte ta på mig, Jag hjälper när jag kan, är otroligt tacksam för vad jag har och känner empati för dem som inte har det som jag, men dåligt samvete ger varken dem mer eller mig ett bättre liv. Så mitt tips Mona är att du släpper det dåliga samvetet och gör upp en plan för hur du ska kunna börja jobba med hemlösa. Det kanske inte kan bli förrän senare i livet men då har du iaf planer istället för dåligt samvete!

    1. Jag vet, och jag håller med dig. Men jag måste nog gå i terapi, eller nåt, innan jag förverkligar den drömmen för jag är en sån som tar med mig problemen hem. Jag skulle upplåta hela huset till människor som behöver det, och det funkar inte riktigt. Jag har en kompis, som jobbar inom det sociala (ska skriva ett inlägg om henne alldeles snart) och hon jobbar med utsatta barn. Kan kan för mitt liv inte förstå HUR hon orkar, för så mycket elände som hon träffar på skulle jag aldrig klara. Jag är en sån som blöder i hjärtat när jag ser människor som far illa. Oavsett vem det är. Måste därför träna lite mer på det där med att släppa taget. Som du så klokt säger.

     Sen är det så här, tycker jag, hur lite pengar man än har, så kan man ALLTID hjälpa till på något sätt. Pengar är inte alls det primära. Bara att vara en lyssnande medmänniska, hjälpa någon att veckohandla, ringa ett myndighetssamtal…så kan man hjälpa till. Jag tror på karma.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..