Min älskade taliban, maken och pedagogiken

Talibanen är svårt intresserad av lego. Allra helst Star Wars-lego. Heja genus liksom.

Och hon är en gniden liten unge. När det kommer till pengar.

För en månad sedan så utmanade jag henne att vara utan godis och socker i en månad. Inga bullar, kakor, glass, godis, chips and you bloody name it. För det skulle hon få 500 kr. Jag vet, lite väl mycket pengar men jag har ingen erfarenhet av sånt här så jag råkade ta i för mycket.

Till historien här hör att i den här familjen får vi betala när vi svär. 1 kr för ”skit” och ”fan” och 10 kr för ”jävlar” och ”helvete”. Jag är ganska duktig på att inte svära…hemma. Maken och morfar däremot, ujuj. Så talibanen har ca 2500 kr i svärpengar, som hon satt in på sitt bankkonto.Plus några hundra till i pluskan här hemma. Till det får hon 20 kr i veckopeng. Som i och för sig dras in allt som oftast pga dåligt uppförande. För liksom sin far så förstår hon bara allvaret i saker när jag drar in veckopengen. Eller ja, inte för att han har någon, men ni fattar.

Så den unga damen är rätt tät kan man säga.

När vi gjorde den här dealen så var jag fullt medveten om att hon är norra Europas största fuskare. I alla lägen. En egenskap direkt nedärvd från somliga andra i familjen, no names.

Med andra ord så var jag tvungen att hota henne. ”Om du så mycket som fuskar en enda gång, då tar jag dina svärpengar på banken!”

Och eftersom hon är Gnidde personifierad när det kommer till kontanter, så höll hon på att få en hjärtinfarkt.

Veckorna har gått. Och jag har blivit mer än imponerad. Hon har varit på en hel del kalas, och i stället för glass, bullar, godis och kakor så har hon fått en riskaka, eller nåt annat. Alla har varit sjukt impade av henne. Till och med alla kompisar.

En dag, efter ett kalas, så sa jag: ”Men du, jag är så himla förvånad över att du inte har fuskat, eftersom du är världsmästare i det annars, hehe, så hur kommer det sig att du inte har gjort det?”

”Tror du jag vill bli av med pengarna på banken, eller?!”

Så i morse vaknar hon och är överlycklig. ”Var är mina 500 kr?”  10 minuter senare frågar hon om hon kan få en pepparkaka. ”Eh, glöm det, vi börjar ju inte det här med att gå raka vägen tillbaka till gammalt beteende hörrudu.”

Nåväl, lego var det ja. Talibanen har spanat in ett värstinglego. Som det är rea på nu. Kostar baaaara 1200 kr.

width=140

Nu är jag en sån mamma som tycker att hon får göra exakt vad hon vill för sina egna pengar. Men får också skylla sig själv om det är tomt i plånboken. Till saken hör också att hennes bästa kompis inte har samma ekonomiska förutsättningar, och hon är lika intresserad av Star Wars som talibanen, så talibanen har bestämt sig för att hon ska köpa ”nåt Star Wars-lego” till henne också. Love her for that liksom.

I morse säger hon hejdå till sin pappa. Och jag säger ”då kommer jag och hämtar dig i eftermiddag så åker vi till banken.”

Maken lystrar genast till och undrar vad det är frågan om. Jag berättar. Och han får krupp. Över att hon, det stackars barnet liksom ska ”behöva använda sina egna pengar”. Så han talar om att HAN tänker köpa det till henne i julklapp. Talibanen fattar ju genast galoppen här. Snikstina får behålla sin kosing, och den enda uppoffringen för det är att vänta 24 dagar. En väry good deal.

Och precis där försvann min hårt inarbetade pedagogik kring sånt här. Man behöver alltså inte spara för att få det man vill.

Och jag undrar återigen om han fick leka med alldeles för många kottar i byhålan när han var liten.

 

 1. Känns lätt hopplöst när ngn på en sekund raserar det man byggt upp. Har tyvärr föräldrar som gör så. Om mina bar får ”straff” när vi är nere hos dem (av mig eller maken då..) så kommer de direkt med ”Amen nää klart det inte var så farligt, kom här så ordnar vi lite saft tex du är ju ändå hos mormor och morfar…” Tack för den överkörningen, respekten för mamma försvinner ju direkt… Suck!!!! 😉

 2. När jag var 16 år kom det hem en telefonräkning på min mobil på drygt 2000 kronor. Mamma fick krupp, räknade av alla samtal jag ringt hem från utlandsresor (det skulle de stå för) och skulle driva in resten av stålarna från mig.

  Det var bara det att pappa tyckte så vansinnigt synd om tonårsdottern som var nykär och ringt och smsat pojkvännen i tid och otid att han viskade till mig att han stod för det där. Mamma frågade flera gånger om han fått pengarna av mig och han svararade bara lite undflyende. Tills det kom fram att vi gått bakom ryggen på henne. Jeflar vad ilsken hon blev.

  Du vet Mona, när vi döttrar har våra fäder runt lillfingret så har vi dem flera varv, hårt fnurrade. Men vet du, det blev folk av mig också. Jag är 27 och fortfarande en snik-Stina med god koll på ekonomi och en alldeles underbart fantastisk relation till min älskade pappa. Som jag fortfarande har runt lillfingret 😉

 3. Vad är det med karlar?? Här fungerar det precis likadant. Stackars barn som ska behöva kämpa för något….. Maken här kör dessutom på ”ge henne vad hon vill ha så det inte blir något bråk och tjafs”!! Behöver jag nämna att han är något konflikskygg??

 4. GAH! Fyfan så irriterande! Kanske nästa gång du och maken får prata lite mer med varandra om såna här saker (utan att Talibanen hör) så att ni är på samma sida! Annars lär det nog fortsätta såhär..

 5. Jag trodde att din make var sniken med pengar (eller snällare sagt: ekonomiskt lagd)… Men det kanske bara gäller dina LV väskor? 😉

 6. Annars kan man ju se det som en belöning. Hon har sparat själv med intentionen att köpa legot vilket kan premieras…

  Just det legot finns i olika butiker till olika reapriser, har sett det för 999 :- också (den stora amerikanska kedjan tror jag) för sonen är svårt legofrälst…

  Berättade även om min deal med sonen. 500 spänn om jag slapp samtal från skolan från terminstart till 26:e oktober o 500 där emellan o jul. Fröken ringde första gången den 25:e oktober o andra gången några veckor senare.

  Hur ska man få honom att fatta liksom? Alla samtal om att lyssna, lyda o göra som skolpersonal säger verkar lönlösa. Nu har han o en vän bla klättrat i träd o vägrat komma ner när ombedda, när de väl kom ner kastade de kottar på vikarien. De har lämnat lektionen för att leka för att ”det var så tråkigt” o sist hade de ”kastat sten nerför källartrappen o nån kan skada sig”. Barnens egen version var dock att de staplat sten på trappräcket o det tippade av. Han är tio…

 7. Men herregud, så kan han ju inte göra, det sabbar ju precis allting! Och vad skall hon använda pengarna till om det inte är till något hon har längtat efter? Lego är dessutom en vettig sak att köpa eftersom man kan hålla på med det i alla evighet.

 8. Spara detta och skriv det på hans näsa när han, om några år, vill att hon ska lära sig vad saker och ting kostar och börja betala vissa saker själv. kommer att gå finfint!

 9. Du är bäst på att beskriva din vardag med humor!!!
  Jag tänker bara på den stackars kompisen… Hoppas hon också får något av Talibanens far…=)

 10. Gjorde han inte 2 tabbar här? Avskedade han tomten också?
  Min 8 åriga tjej hade också rymdlego på önskelistan. Rymdfärja kommer till henne också, men en mindre variant.

 11. Välkommen till min verklighet…jag står för regler och genomförandet av dom sambon han står för att göra allt baklänges…gärna åxå utan framförhålling. Funkar så där kan jag säga…guess vem som är den elaka här hemma.

 12. Vad gullig din taliban är som vill dela med sig till sin mindre kompis, man kanske kan vända det till att det är hennes generositet som lönar sig?

 13. Åhh, shit vad förbannad jag skulle bli. Förstår dig precis!!
  Här är det inga överflöd, men barnen får vad de vill/behöver. Men utöver det så får de emellanåt göra sina egna investeringar. Om inte annat för att se om de verkligen vill ha det som de tjatar om (resulterat i egeninköpta onepiece…dock använda i smyg av mig när jag var sjuk-sjukt sköna)
  Men allra bästa saken var när sonen fyllde 9, vi hade köpt en ny dyr cykel som han inte blev så imponerad av. Det visade sig efter en månad att han hemskt gärna ville ha en BMX… Men det tyckte ju inte vi praktiska tråkiga föräldrar. Så han vill ha en fick han leta upp en på Blocket. Efter några dagar hade han hittat sin cykel av rätt märket, lagt 1498:- exakt i en 2liters påse o lämnade över till tjejen som tröttnat på sin cykel. Metalltramporna på BMXen är numera utslitna… say no more. Lyckan när han gjorde affären går inte att ta miste på, stoltheten att själv spara o fixa allt.

  Cred till din dotter som kommer göra bra affärer i livet, antar att hon ärvt mammas sinne där….

 14. Här kommer ett tips! Vi brukar få våra tjejer att spara till saker, om det är något som är så pass dyrt. MEN, sen när de väl gjort det, så betalar vi hälften och de hälften. Då har man fortfarande kvar något av pedagogiken i det hela, men de får också en belöning för att de varit duktiga och sparsamma med sina pengar. 8-åringen går gladeligen med på att slänga in sina pengar, men 10-åringen brukar bli tveksam och vilja spara slantarna ändå 🙂 När 10-åringen för några år sedan fick/köpte sitt Nintendo grät hon flera kvällar efteråt för att hon ”slösat” bort sina pengar. När vi sa att vi kunde lämna tillbaka Nintendot så ville hon inte det heller. Hon var så fäst vid ‘sina’ pengar, så sen när hon fick veckopeng ville hon ha tillbaks just de pengarna (exakt samma kronor och sedlar) som varit hennes bidrag till Nintendot…. Då kändes det lite bättre, att man kunde spara tillbaka pengarna 🙂

 15. Oh jaaa, jag har också en sådan make här hemma.
  Jag är elaka mamman med alla regler och han är pappan som kommer hem på helgerna och strör pengar över sina barn.
  Förra veckan skulle dottern få pengar att handla lite kläder för.
  Det var rea på stán och hon behövde egentligen bara lite trosor och tights.
  Vi (jag och maken) bestämde att hon skulle få 600 kr ifall hon hittade någon tröja också.
  Det visar sig sen att han istället hade gett henne 1000 kr.
  Hade vi bestämt 1000 kr hade han antagligen gett henne 1500.

  Både jag och maken växte upp under ganska knappa förhållanden.
  Jag växte upp med övertygelsen att barn är mer rädda om sina saker om de inte alltid får det de pekar på (och gärna sparar ihop till sina prylar själv ibland).
  Han växte upp med önskan om att hans barn ska få allt som han inte fick.

  Alltså jag lovar….ibland känns det som jag har tre barn istället för två.

 16. Amen nej! Så kan han ju inte göra! Det är klart att det ska kännas att man köper något! Och det är najs att ha ett mål med sparandet också. Straff på maken!

  1. Dubbelfel på honom också för att han körde över dig! Då skulle han snarare ha tagit det med dig utan att hon hörde, så hade hon kanske fått sig en överraskning i eftermiddag!

   Sjukt snällt av henne btw att vilja köpa nått till sin kompis också, oavsett om det blir av nu eller inte! 🙂

 17. Jag har en viss förståelse för att du och maken inte har samma syn på saker och ting. När skulle ni hinna prata ihop er. Alltid på språng och som det verkar åt olika väderstreck. Ingen kan väl förvänta sig att när man väl förenas i sängen ska man diskutera inköp av lego. Nej huvudsaken att du gör som du gör. En ståndaktig kvinna med många bra ideer om att hantera barn Jag är faktiskt lite imponerad och det ska du vet att jag inte är så ofta

 18. Äh..jag struntar i hur el. vem som betalar, jag vill veta vem som lyckas att bygga ihop ”schabraket” sen 😉 Lycka till med det lixom 😉

  1. Det värsta är att hon gör det själv…Hon älskar att bygga. Sen leker hon förvisso inte med det…Det är väl själva ”jakten” som är intressant, antar jag..

 19. Ja du…. Ibland kan man undra hur de tänker, de där männen. Min lillebror hade sparat ihop till en alldeles egen laptop, runt 13k hade han sparat ihop… då ger farmor såklart 13k i julklappspengar så han kan köpa sig sin dator och slippa ta av sina sparpengar.

  Jag tycker att man sparar ihop och köper det man vill. Det är så det funkar i verkligheten.

 20. hahah jag dör av skratt. det är en sån här dag man är glad att barna har en pappa. eller inte. ibland… oftast… är dom riktiga nötter när det kommer till pedagogik 😉

 21. Åh, vad segt. Mest för talibanen för även om det är trevligt med sparade pengar ligger det e tillfredställse i att köpa något man fått spara ihoptill.

 22. Nåt nytt jag har hört är att barn numer önskar sig pengar i julklapp och då har ett minimum krav på vad de vill få. Vadå bortskämd? 😉 Julen är en tid då man ska vara tacksam för det man har inget annat!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..